Για ποιους μηδενίζει η προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς
Επιχειρήσεις οι οποίες βάζουν πλώρη για ζημιές στη διάρκεια του 2020 θα γλιτώσουν για φέτος την προκαταβολή φόρου για το 2021, με μηδενισμό της σχετικής υποχρέωσης.
Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου μηχανισμού κλιμακωτής μείωσης της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, σε συνάρτηση με το πλήγμα που έχουν δεχθεί από την πανδημία και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η προκαταβολή φόρου θα είναι μηδενική για όσους έχουν φέτος οριακά κέρδη ή ζημιές και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την πραγματική εικόνα των οικονομικών τους στοιχείων.
Από την άλλη πλευρά, προκαταβολή φόρου στο 100%, όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, θα ισχύσει μόνο για όσους βγαίνουν αλώβητοι από την κρίση λόγω πανδημίας.
Για τον προσδιορισμό της φετινής προκαταβολής φόρου λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία τα οποία έχει ήδη στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών για τον τζίρο και τον ΦΠΑ το πρώτο πεντάμηνο του έτους καθώς οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί, έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους προκειμένου να ενταχθούν στα διαφορετικά μέτρα στήριξης τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί. Επιπλέον, η εν εξελίξει διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα έρθει συμπληρωματικά να υποδείξει τα δημοσιονομικά περιθώρια και το εύρος της παρέμβασης.
Η φετινή εφάπαξ μείωση της προκαταβολής φόρου αναμένεται πως θα έχει θετικές επιδράσεις τόσο στη ρευστότητα των επιχειρήσεων όσο και στις ασκήσεις δημοσιονομικής ισορροπίας του προϋπολογισμού του 2021. Η είσπραξη αυξημένων προκαταβολών φόρου φέτος -ακόμα και εάν έφταναν στο ταμείο του δημοσίου, εξέλιξη αμφίβολη- θα σήμαινε αυξημένες επιστροφές φόρου για το 2021, στο, βαθμό όπου οι επιχειρήσεις στο τέλος της ημέρας θα έκλειναν τη χρήση με ζημιές παρά με κέρδη. Ήδη ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει τονίσει πως η έννοια της προκαταβολής φόρου δεν συμβαδίζει φορολογικά με εταιρείες που εμφανίζουν ζημιές και το Γενικό Λογιστήριο κάνει τους λογαριασμούς για τις τελικές ανακοινώσεις.
Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στα μέσα Ιουλίου, όταν επίσης αναμένεται να ανοίξει την κάνουλα των πληρωμών και για τον δεύτερο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέσω του δεύτερου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να πιστωθούν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς περισσοτέρων από 100.000 επιχειρήσεων.
Στον δεύτερο κύκλο, αιτήσεις υπέβαλαν 139.041 επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ βρίσκονται πλέον στη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων, ώστε το αργότερο στις 20 Ιουλίου, τα κεφάλαια να έχουν πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει έναν ακόμα, τρίτο κύκλο ενισχύσεων υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, διαπιστώνοντας πως το μέτρο οδηγεί σε άμεση ανάσα ρευστότητας στην οικονομία, λειτουργώντας πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα παραδοσιακά κανάλια δανεισμού.
Ο τρίτος κύκλος, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, αναμένεται τον Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που θα προκύψουν το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, με τις πληρωμές να ακολουθούν στο διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.
- Προηγούμενο Επιστροφή στην… κανονικότητα για τις πληρωμές στα Ταμεία
- Επόμενο ΑΑΔΕ: Ποιες εφορίες ενοποιούνται με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση