«Ιατρικό μυστήριο» ο θάνατος του 35χρονου από κοροναϊό – Οι πιθανές εξηγήσεις
Θρήνο αλλά και πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει ο θάνατος του 35χρονου άνδρα από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος, έχασε χθες τη μάχη με τον κοροναϊό και κατέληξε.Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο άτυχος νέος άνδρας, ήταν σε άριστη φυσική κατάσταση, ενώ δεν έπασχε από κανένα υποκείμενο νόσημα.Οι γιατροί προσπαθούν να καταλάβουν τι συνέβη και ξαφνικά εξέπνευσε ο 35χρονος ξυλουργός.
Έντονη ανησυχία επικρατεί και στο συγγενικό περιβάλλον του άτυχου άνδρα ενώ η οικογένειά του αναμένεται να κάνει και εκείνη το τεστ.
Σήμερα για προληπτικούς και ψυχολογικούς λόγους ο δήμος Νεάπολης θα πραγματοποιήσει απολύμανση στην πολυκατοικία που διέμενε ο άτυχος άνδρας.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Σύμφωνα με το voria.gr, o άτυχος 35χρονος πήγε στο νοσοκομείο πριν από δέκα μέρες με ήπιο πυρετό γιατί τα πυρετικά κύματα επέμεναν.Στην αρχή έκανε τεστ αλλά βγήκε αρνητικό. Οι γιατροί τον κράτησαν στο νοσοκομείο και του έκαναν και δεύτερο τεστ, το οποίο βγήκε θετικό.
Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία το Μεγάλο Σαββάτο, οπότε και κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.Εκεί οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή, ωστόσο ο 35χρονος δεν κατάφερε να νικήσει τον κοροναϊό.
Δεν κάπνιζε, δεν είχε πρόβλημα υγείας…
Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η οικογένεια του άτυχου 35χρονου, που έχασε τη ζωή του εχθές το πρωί στη Θεσσαλονίκη.
Η πεθερά του Μ.Κ., πατέρα ενός μικρού κοριτσιού, που νόσησε από τον ιό και η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία, μίλησε στον ΣΚΑΪ για την τραγική κατάσταση που βιώνει η οικογένειά του τις τελευταίες ημέρες. «Μέχρι την Παρασκευή (10 Απριλίου) ο γαμπρός μου δούλευε. Το ίδιο βράδυ είχε ρίγος, το Σάββατο το πρωί έκανε 38 πυρετό, μετά κατέβηκε ο πυρετός με κομπρέσες κλπ κι εκείνη την ημέρα έπαιξε στο μπαλκόνι του σπιτιού με την κόρη του. Το βράδυ ανέβασε ξανά πυρετό 38 και μισό. Την Κυριακή έπαιρναν τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ που τους έλεγε να καθίσουν 3 ημέρες στο σπίτι για να δουν πώς θα εξελιχθεί. Η κόρη μου ρώτησε μήπως πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο γιατί στο σπίτι υπάρχει κι ένα παιδάκι ενάμιση έτους» είπε αρχικά η πεθερά του 35χρονου και συνέχισε, μιλώντας για την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.
«Στο νοσοκομείο τελικά τον πήγα εγώ. Πήραμε σε έναν γιατρό τηλέφωνο τη Δευτέρα και μας έδωσε μια αντιβίωση. Θα κάνω μια παρένθεση, λέγοντας πως φταίει και το κράτος, που μας άφησε αβοήθητους, καθώς κανείς γιατρός δεν μας δεχόταν, ούτε ιδιωτικός ούτε στο κέντρο υγείας, όταν τους λέγαμε πως έχει πυρετό. Τον πήγα περπατώντας στο νοσοκομείο. Όταν κάναμε την εισαγωγή είχε 38 πυρετό και τίποτε άλλο. Του μέτρησαν το οξυγόνο και είχε 95. Του έβγαλαν ακτινογραφία η οποία έδειξε μια διήθηση, έτσι μας είπαν. Οι αιματολογικές του ήταν πολύ καλές. Μετά ρώτησε η κόρη μου τους γιατρούς για τα τεστ που θα έπρεπε να κάνει όλη η οικογένεια, αν έβγαιναν τα δικά του τεστ θετικά. Της απάντησαν πως πρέπει να περιμένουμε, καθώς μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί και θα κάναμε το τεστ μόνο αν εμφανίζαμε κάποιο σύμπτωμα. Πήραν τον γαμπρό μου μέσα, του έκαναν το πρώτο τεστ και το δεύτερο τεστ, που βγήκαν αρνητικά».
Ακολούθως, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο ενημερώθηκαν για την διασωλήνωση του Μ.Κ. και για τις τραγικές στιγμές που ακολούθησαν μέχρι να καταλήξει: «Την Πέμπτη το απόγευμα τον μετέφεραν στο «Γεννηματά» για να κάνει αξονική και εκεί είδαν μια πολύ βαριά πνευμονία. Την ίδια μέρα τον έβαλαν σε οξυγόνο, καθώς είχαν διαπιστώσει πως είχε πέσει, υπήρχε κορεσμός. Την Παρασκευή το βράδυ στις 12 μας πήραν τηλέφωνο για να μας πουν πως θα τον μεταφέρουν στη ΜΕΘ και θα τον διασωληνώσουν, επειδή η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί. Όταν κατέβηκε στη ΜΕΘ, δεν είχαμε καμία επικοινωνία. Ήταν ένα νεότατο παιδί, που δεν κάπνιζε, δεν είχε πρόβλημα υγείας, δεν ήταν κανένας παππούλης για να μην μας ενημερώνουν. Στις 27 Απριλίου είχε τα γενέθλιά του… Όταν με πήραν για να μας πουν πως απεβίωσε, μας είπαν πως θα έπρεπε να κάνουμε το τεστ. Δεν μας έχουν πάρει ακόμα τηλέφωνο…» κατέληξε.
Τσιόδρας: Τρεις εκδοχές για το τι μπορεί να συνέβη
Στο θάνατο του 35χρονου άνδρα από τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Αναφερόμενος στην περίπτωση του 35χρονου, ο κύριος Τσιόδρας παραδέχτηκε ότι «δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας». Ο Σ. Τσιόδρας παρέθεσε και στοιχεία που αφορούν τους θανάτους στη χώρα μας τονίζοντας ότι κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί σε παιδιά ηλικίας 0-17 των ενώ έχουν καταγραφεί μόλις 2 θάνατοι σε νέους 18-39 ετών και 29 θάνατοι σε ανθρώπους ηλικίας 40-64 ετών.
Ο ίδιος εξήγησε ότι ο θάνατος σε νέους ανθρώπους έχει παρατηρηθεί και σε άλλες σοβαρές πνευμονίες που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο και τη γρίπη. Παραδέχθηκε ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί καταλήγουν οι νέοι άνθρωποι από τις επιπλοκές τέτοιων ιών και εξήγησε τι μπορεί να συμβαίνει: «Ίσως να είχαν άλλα υποκείμενα νοσήματα τα οποία δεν γνώριζαν.
Σε κάποιες περιπτώσεις μένουμε με αναπάντητο το ερωτηματικό τι συνέβη και πως συνέβη. Κάποιοι πιστεύουν ότι η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν εκτεθείς περισσότερο στον ιό. Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής που νοσεί βήξει δίπλα μου έχει μεγάλες ποσότητες του ιού τις οποίες θα εισπνεύσω. Επίσης, άλλοι υποστηρίζουν την προδιάθεση σε μια συγκεκριμένη νόσο και μάλιστα γίνονται μελέτες που εξετάζουν αν κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι στον κοροναϊό».
Μια τρίτη εκδοχή, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, είναι αυτή της πολυσυστηματικής μορφής στα σοβαρά περιστατικά που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά. Είναι αυτό που ονομάζουμε ιογενή σήψη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, και μπορεί σε κάποιους νέους να οδηγήσει σε κατάρρευση είτε έχουν καλό είτε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τέλος, ο κύριος Τσιόδρας προσπαθώντας να δικαιολογήσει τους θανάτους σε νέους, αναφέρθηκε σε κάτι πρωτόγνωρο ακόμη και για τους ίδιους τους επιστήμονες που παρατηρείται και στη χώρα μας: «Κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν τόσο σοβαρή δύσπνοια και μπορούν ακόμη και να μιλούν στα τηλέφωνά τους, έχουν αυτήν τη σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, φθάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων». Αυτή μπορεί να είναι ακόμη μια η εξήγηση για αυτούς τους γρήγορους και περίεργους θανάτους από τον κοροναϊό σε νέους.
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τις ηλικίες
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, δεν έχει υπάρξει κανένα θύμα από κοροναϊό στην ηλικία 0 -1 7 ετών, μόλις 1 παιδί έχει διασωληνωθεί και 78 είναι τα συνολικά κρούσματα, το 3,6% του συνόλου.
Κάτι που σημαίνει ότι ο ιός δεν προσβάλλει εύκολα τα παιδιά ή αν αυτό γίνεται το περνά ελαφρά και χωρίς επιπλοκές.
Στην επόμενη ηλικιακή ομάδα, δηλαδή από 18 έως 39 ετών έχουν καταγραφεί 670 κρούσματα, δηλαδή 1 στους 3 που βρέθηκαν να νοσούν, έχουν υπάρξει δύο θάνατοι ενώ 23 έχουν διασωληνωθεί. Και στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι τη νόσο την περνούν σχετικά εύκολα οι νέοι.
Από την ηλικία των 40 έως 64 ετών υπάρχουν 25 θάνατοι μέχρι χθες, ποσοστό δηλαδή 25% του συνόλου. Τα κρούσματα εδώ είναι τα περισσότερα, 957 ενώ έχουν διασωληνωθεί 23 άτομα.
Η ηλικία 65 ετών και άνω έχει φυσικά τα περισσότερα θύματα, 86 μέχρι χθες, 469 κρούσματα και 36 βρίσκονται στην εντατική διασωληνωμένοι.
Από το σύνολο των 2.245 κρουσμάτων, 571 (25.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 950 (42.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 39 έως 95 ετών).
- Προηγούμενο Επίδομα 400 ευρώ: Την Πέμπτη 23 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
- Επόμενο Ο κοροναιός «εξαφανίζει» τα εμφράγματα; Τι λένε επιστήμονες