Τι επιτρέπεται και τι όχι φέτος το Πάσχα στις εκκλησίες – Αντιδράσεις πιστών
Μετά την αποδοχή της πρότασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για λειτουργία των εκκλησιών κεκλεισμένων των θυρών από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και το Πάσχα λόγω κοροναϊού, η κυβέρνηση έβαλε τέλος και στο «γρίφο» που παρέμενε σχετικά με τη μεταφορά και τη διανομή του Αγίου Φωτός.
Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας αποκλείει μεν τις συναθροίσεις πιστών στις εκκλησίες εν μέσω πανδημίας, όμως έκδηλος ήταν τις τελευταίες ώρες ο φόβος που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος για τη διασπορά του ιού την πιο κρίσιμη εβδομάδα για την εξέλιξη της καμπύλης μετάδοσης αναφορικά με το Άγιο Φως. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα αποκλείοντας κάθε πιθανότητα διανομής του.
Η συζήτηση για τη μεταφορά του ανέσπερου Φωτός της Ανάστασης ξεκίνησε από τον δήμαρχο Ελληνικού που παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο για να εξυπηρετήσει τους πιστούς δημότες τους.
Το σχέδιο μπορεί να περιελάμβανε μηδενική επαφή των δημοτικών υπαλλήλων με τους πιστούς, ωστόσο η πρωτοβουλία είχε προκαλέσει κύμα αιτημάτων σε όλη την Ελλάδα, με πολίτες να ζητούν από τους δημάρχους τους να μιμηθούν το παράδειγμα του Ελληνικού.
«Φρένο» από Χαρδαλιά
Στην κυβέρνηση, λοιπόν, χτύπησαν «καμπανάκια» που είχαν ως αποτέλεσμα αρχικά να γίνουν συστάσεις προς όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, να μπει «φρένο» στις όποιες πρωτοβουλίες διαφόρων δήμων.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του Αγίου Φωτός. Οι εικόνες εκατοντάδων δημοτικών υπαλλήλων στους δρόμους δημιουργούν κίνδυνο διασποράς του ιού» επεσήμανε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Επικοινώνησα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του είπα να μην συμβεί κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.
Νωρίτερα, κάθετα αντίθετος σε μία τέτοια εξέλιξη εμφανίστηκε και ο Περιφερειάρχης Αττιτκής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστάται και αντίκειται στο πνεύμα των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Αντιδρά μερίδα πιστών
Την παραπάνω άποψη πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζεται μερίδα πιστών, οι οποίοι δεν συμφωνούν καθόλου με την ιδέα να μην πάνε την Ανάσταση -και γενικά την Μεγάλη Εβδομάδα- στην εκκλησία. Από τη μια γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να επικρατεί συνωστισμός λόγω του κοροναϊού, από την άλλη ωστόσο χαρακτηρίζουν πολύ σκληρά και αυστηρά τα μέτρα που έχουν παρθεί στις εκκλησίες.
Μιλώντας στο πρακτορείο Sputnik, η γραμματέας του συντονιστικού οργάνου των 22 Χριστιανικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης, Αγνή Τρικούκη, ανέφερε ότι υπάρχει σκέψη μεταξύ των Σωματείων να σταλεί δεύτερη επιστολή στην Ιερά Σύνοδο, με την οποία θα ζητούν, εκ νέου, την είσοδο των πιστών στους ναούς αναλογικά, όπως δηλαδή συμβαίνει και στα σούπερ μάρκετ, τράπεζες κ.α.
«Εμείς τώρα σκεφτόμαστε, αλλά δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα, να στείλουμε εκ νέου επιστολή, με την οποία θα ζητάμε μία ρύθμιση για τη Θεία Κοινωνία, γιατί είναι αδύνατον Μεγάλη Εβδομάδα να μπορέσουν να συγκρατήσουν τον κόσμο να μην πάει καθόλου στους ναούς, δηλαδή Μ. Πέμπτη, Μ. Παρασκευή, Κυριακή της Αναστάσεως. Να μην μπορούμε να πάρουμε το Άγιο Φως, να μην μπορούμε να μεταλάβουμε, δεν ξέρω πως θα αντιδράσει ο κόσμος. Όπως πηγαίνει ο κόσμος σε μια ουρά και μπαίνει στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες, να μπορούν να πάνε να μεταλάβουν όσοι θέλουν» σημειώνει η ίδια.
Τι προβλέπει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Εκκλησία της Ελλάδος είναι σαφής και κάθετη ως προς τις αποφάσεις της, στέλνοντας μάλιστα εγκύκλιο προς τους ιερείς και τους εφημέριους των ναών για λιτές, σεμνοπρεπείς τελετές, με πιστή υπακοή σε όσα υπαγορεύει η κυβέρνηση.
Η Ιερά Σύνοδος τονίζει πως απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων έξω από τις εκκλησίες, ενώ σημειώνει πως δεν είναι απαραίτητες οι κωδωνοκρουσίες κατά την έναρξη των ιερών ακολουθιών.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται δε και για την περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου υπογραμμίζει πως θα γίνει αποκλειστικά μέσα στην εκκλησία. «Η περιφορά τοῦ Ἐπιταφίου κατά τήν Μεγάλην Παρασκευήν ὅπως περιορισθῇ ἀποκλειστικῶς ἐντός τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ» αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος.
Όσον αφορά στις κωδωνοκρουσίες, δίνεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα να σημάνουν πένθιμα τη Μεγάλη Παρασκευή. «Ἡ χρῆσις τῶν κωδώνων τῶν Ἱερῶν Ναῶν δέν εἶναι ἀπαραίτητος κατά τήν ἔναρξιν τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν. Δύνασθε, ὅμως, νά κάμνητε χρῆσιν αὐτῶν κατά τήν ἡμέραν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε θά σημάνουν πενθίμως ὡς εἴθισται» σημειώνεται.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, τέλος, οι εκκλησίες θα ανοίξουν από τις 13:00 μέχρι τις 17:00. «Αἱ θύραι τῶν Ἱερῶν Ναῶν θά παραμένουν κεκλεισμέναι κατά τήν διάρκειαν ἁπασῶν τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν. Αἱ θύραι θά ἀνοίγωνται τοὐλάχιστον δύο ὥρας μετά τό πέρας τῶν κατά τήν πρωίαν ἑκάστης ἡμέρας τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, ἤτοι ἀπό τῆς 11ης πρωϊνῆς ὥρας ἕως τήν 1ην μ.μ., πλήν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε, καί ἐξ αἰτίας τοῦ γεγονότος ὅτι αἱ ἱεραί Ἀκολουθίαι αὐτῆς περατοῦνται ἀργότερον, τό ἄνοιγμα τῶν θυρῶν γενήσεται ἀπό τῆς 1ης μ.μ. ὥρας ἕως τήν 5ην μ.μ.» αναφέρει η εγκύκλιος.
- Προηγούμενο Καμία αδικαιολόγητη μετακίνηση στις εθνικές οδούς – Πώς η ΕΛ.ΑΣ. θα ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων- Τσουχτερά πρόστιμα
- Επόμενο Γνωστά εστιατόρια μαγειρεύουν για τους «ήρωες» των νοσοκομείων αναφοράς