Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Καμία αδικαιολόγητη μετακίνηση στις εθνικές οδούς – Πώς η ΕΛ.ΑΣ. θα ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων- Τσουχτερά πρόστιμα

Η ανάγκη να διατηρήσουμε τα κεκτημένα των τελευταίων εβδομάδων σκληρής προσπάθειας από όλους μας, ώστε να μην επιτραπεί σε λίγους ανεγκέφαλους να καταστρέψουν αυτό που με κόπο έχουμε χτίσει είναι πλέον επιτακτική.

Το Πάσχα βρίσκεται προ των πυλών, πλέον όλοι πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει ότι φέτος θα το γιορτάσουμε πολύ διαφορετικά από ότι τις υπόλοιπες χρονιές. Όλοι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το πόσο εύκολο είναι όσα έχουμε κερδίσει να καταστραφούν μέσα σε λίγες ημέρες, εφόσον εφησυχάσουμε.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται επί ποδός για να αποτρέψει τη φυγή προς την επαρχία και τα νησιά!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αστυνομία είναι προετοιμασμένη ακόμα και για… νυχτερινό κρυφτό από την Παρασκευή και ειδικά από την Κυριακή των Βαΐων!

Πώς η ΕΛ.ΑΣ. θα ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων

Έτσι εφόσον υπάρξουν ακόμα κάποιοι… επίμονοι για ταξίδια στην επαρχία πολίτες και προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το σκοτάδι για να αποφύγουν τους ελέγχους, θα βρουν μπροστά τους… κιάλια νυχτερινής όρασης!

Ακόμα και αυτά έχει επιστρατεύσει η Αστυνομία προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε κρίσιμα σημεία διέλευσης προς τα δυο εθνικά οδικά δίκτυα άλλα και στις παρακαμπτήριες οδούς.

Ακόμα, σε συγκεκριμένα σημεία θα τοποθετηθούν και μπάρες νερού ως εμπόδια με ελεγχόμενη διέλευση για έλεγχο των δικαιολογητικών γιατί ο στόλος της ΕΛΑΣ δεν επαρκεί για να καλύψει όλα τα σημεία των εθνικών δικτύων άλλα και συμβατικό οχήματα της ασφάλειας.

Παράλληλα, θα αναπτυχθεί όλος ο στόλος  των drones για να ενημερώνει τις επίγειες δυνάμεις για το τι συμβαίνει στο έδαφος. Τον ίδιο ρόλο θα έχουν και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ, άλλα πιθανότατα και της πυροσβεστικής.

Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκαν δύο τουλάχιστον τηλεδιασκέψεις στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ με τους αστυνομικούς διευθυντές όλης της χώρας και έπεσαν στο διαδικτυακό τραπέζι οι χάρτες ύποπτων σημείων όπως παράδρομοι, διελεύσεις παλαιών εθνικών οδόν, παρακαμπτηρίων οδόν και επαρχιακών δρόμων για να οριοθετηθούν τα σημεία για μπλόκα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν χαρτογραφηθεί όλα τα πιθανά σημεία, ενδεικτικά τουλάχιστον 16 σημεία πρόσβασης στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και τουλάχιστον άλλα 12 σημεία στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου. Το ίδιο θα συμβεί σε όλους τους νομούς της χώρας.

Παράλληλα, ήδη έχει  ενεργήσει προληπτικά ενόψει Πάσχα και η ΑΑΔΕ, η οποία μπλόκαρε τις αλλαγές μόνιμης κατοικίας ύστερα από το φαινόμενο μαζικών αλλαγών έδρας από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία.

 

«Μπλόκο» σε διόδια, λιμάνια και σιδηροδρόμους

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊόανακοίνωσε πως από σήμερα, Τετάρτη, στις 18:00, τέθηκαν σε ισχύ σημεία ελέγχου μετακινήσεων σε όλους τους δρόμους της Ελλάδας (διόδια, Εθνικές Οδοί, παράδρομοι, οδικές αρτηρίες εντός πόλεων), ώστε να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα.

«Εξαρχής τονίζουμε ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα. Ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας. Το Πάσχα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Θα πρέπει να προστατεύσουμε την ύπαιθρο και τους ηλικιωμένους», είπε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε: «Από τις έξι το απόγευμα σε όλα τα διόδια και οδικά δίκτυα εγκαθίστανται κάμερες ελέγχων της κυκλοφορίας».

Επίσης, επεσήμανε πως «στα ΚΤΕΛ και τα λιμάνια θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για στρατιωτικούς, υγειονομικούς και υπαλλήλους της πολιτικής προστασία».

Οι έλεγχοι όπως, είπε θα ισχύσουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σύμφωνα με το υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, η Ελληνική Αστυνομία θα προχωρά σε έλεγχο όλων των οχημάτων.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από και προς τα νησιά. Το μέτρο ισχύει έως και τις 27 του Απριλίου, ενώ η μόνη εξαίρεση είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών.

Τσουχτερά πρόστιμα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «από απόψε το βράδυ εάν γίνεται καταχρηστικά μετακίνηση για αναψυχή θα διπλασιάζεται το πρόστιμο (300 ευρώ), θα αφαιρούνται οι πινακίδες και θα επιστρέφουν στη βάση τους τα αυτοκίνητα».

Τα πρόστιμα αυξάνονται, να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους σκοπεύουν να μετακινηθούν ενόψει του Πάσχα. Οι μετακινήσεις θα επιτρέπεται μόνο για αποδεδειγμένο λόγο σε νοσοκομείο ή γιατρό.

 

Στα 1.884 τα συνολικά στην Ελλάδα και 83 θάνατοι

Όσον αφορά στην πορεία της νόσου στην Ελλάδα, η χώρα μας μετράει 83 νεκρούς με μόλις 2 θανάτους το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Ακόμα, τα συνολικά κρούσματα είναι 1.884, εκ των οποίων τα 52 είναι τις τελευταίας ημέρα.

Πώς κινήθηκε ο κοροναϊός στην Ελλάδα

Το Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης συνεχίζει τη στατιστική ανάλυση των επίσημων δεδομένων όπως έχουν καταγραφεί και αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre of Disease Prevention and Control), η οποία αποτελεί ανεξάρτητη υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα μεγαλύτερο δείγμα χωρών και με διαφορετικούς δείκτες, ώστε να αποτυπώσουμε την πορεία των κρουσμάτων στην Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για να γίνει εκτίμηση της πορείας του ιού σε μία χώρα, από την οπτική γωνία των αριθμών και μόνο, βοηθάει πάντα η σύγκριση των στοιχείων της χώρας αυτής με κάποιες άλλες.

Με αυτό το σκεπτικό, επιλέγουμε να γίνει σύγκριση της πορείας των κρουσμάτων και των θυμάτων της Ελλάδας με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως την Πορτογαλία, Τσεχία, Βέλγιο και Σουηδία, χώρες με τις οποίες έχουμε σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό και παραπλήσιες ημερομηνίες εμφάνισης του πρώτου κρούσματος του ιού. Ο παραπλήσιος πληθυσμός λειτουργεί ως βάση αναφοράς στα κρούσματα και δεν χρειάζεται αναγωγή των τιμών.

Αναλυτικά στον πίνακα 1 περιέχονται τα κυριότερα στοιχεία των χωρών

Σύγκριση κρουσμάτων SARS-CoV-2 Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Στη μάχη ενάντια στον κοροναϊό η κάθε χώρα ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά της και ακολουθώντας την δική της στρατηγική, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο επίσημο πρωτόκολλο αντιμετώπισης του, παρουσιάζει και διαφορετική πορεία ενάντια στον ιό.

Αυτό διακρίνεται στο διάγραμμα 1, όπου απεικονίζονται τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα Ελλάδας Πορτογαλίας, Τσεχίας, Βελγίου και Σουηδίας σε σχέση με τον χρόνο και είναι ξεκάθαρη η διαφοροποιημένη εξέλιξη των κρουσμάτων.

Όπως προκύπτει για το Βέλγιο, Πορτογαλία και Σουηδία, η πορεία των κρουσμάτων είναι καθαρά εκθετική, ενώ για την Τσεχία έχει εικόνα πολυωνυμικής, ενώ η Ελλάδα διατηρεί την γραμμική πορεία αύξησης των κρουσμάτων.

Τη γραμμική πορεία της εξέλιξης των κρουσμάτων την είχαμε προσδιορίσει και στην ανάλυση μας στις 30 Μαρτίου 2020 όπου είχαμε υπολογίσει τον συντελεστή διεύθυνσης της λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα από τις 23 Μαρτίου 2020, καθώς έχουμε την πλήρη εξέλιξη του φαινόμενου.

Υπολογίζοντας τον νέο συντελεστή διεύθυνσης από τις 23 Μαρτίου έως σήμερα, είναι λ=79,92 και παρατηρούμε ότι παρουσιάζει μικρή αύξηση.

Όσο συνεχίζεται η πιστή τήρηση των μέτρων στην χώρα μας και τα νέα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά είναι κοντά στα 80 ανά ημέρα, τότε θα συνεχίσει η γραμμική εξέλιξη της πορείας των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας. Μάλιστα, όπως αναμένονται από μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης, η κορύφωση των κρουσμάτων αναμένεται να παρατηρηθεί στη χώρα μας τις επόμενες μέρες, οπότε είναι πιθανό να έχουμε και λιγότερα κρούσματα από τα 80 την ημέρα.

Όπως διακρίνουμε από το διάγραμμα 1 και στη Τσεχία εξελίσσονται με ομαλό ρυθμό τα νέα κρούσματα, ενώ διακρίνεται και ένα «σπάσιμο» της καμπύλης που πιθανότατα είναι ένδειξη της κορύφωσης του φαινομένου σε αυτήν.

Αντίθετα σε Πορτογαλία και ακόμα χειρότερα στο Βέλγιο υπάρχει εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων, ενώ αναμένουμε με αγωνία και την εξέλιξη των κρουσμάτων των επομένων ημερών για τη Σουηδία, καθώς η κυβέρνηση της, δεν έχει πάρει κανένα έκτακτο μέτρο όπως αναφέρεται και στον πίνακα 1.

Σύγκριση θανάτων λόγω κοροναϊού

Στο επόμενο διάγραμμα απεικονίζονται οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι λόγω του κοροναϊού σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Τσεχία, Βέλγιο και Σουηδία σε σχέση με τον χρόνο.

Το Βέλγιο δυστυχώς έχει υψηλό αριθμό θυμάτων και ακολουθούν Σουηδία και Πορτογαλία, ενώ σε απόλυτους αριθμούς θυμάτων Ελλάδα και Τσεχία βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης.

Για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα υπολογίζουμε και το ποσοστό θνητότητας των χωρών, δηλαδή τους θανάτους εξαιτίας της νόσου COVID-19, σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στο διάγραμμα, έχουμε προσθέσει και τις χώρες Ουγγαρία, Αυστρία και Νότια Κορέα. Με τις δύο πρώτες χώρες έχουμε κοντινό πληθυσμό, ενώ η Νότια Κορέα λειτουργεί ως χώρα αναφοράς καθώς τα έχει πάει εξαιρετικά έως σήμερα στη μάχη ενάντια στον κοροναϊό.

Παρατηρούμε ότι το Βέλγιο εκτός από την υψηλότερη θέση σε απόλυτους αριθμούς θυμάτων έχει και το υψηλότερο ποσοστό θνητότητας με 9,17%. Ακολουθεί η Σουηδία με ποσοστό 6,62, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση περίπου με ποσοστό 4,42%. Ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες με το μικρότερο ποσοστό του δείγματος να το έχει η Τσεχία με μόλις 1,65%.

Το χαμηλό ποσοστό θνητότητας σε Τσεχία και Αυστρία οφείλεται σε ότι το σύστημα υγείας τους δεν έχει κορεστεί και διαχειρίζεται κανονικά τους ασθενείς που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο καθώς έχει επιβαρυνθεί η υγεία τους λόγω της νόσου COVID-19. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα καθώς μόλις 93 βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα.

Η εξήγηση του υψηλού ποσοστού θνητότητας στη χώρα μας οφείλεται ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι αρκετά υψηλότερος, από τον αριθμό των επίσημων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Άλλωστε η τακτική αυτή προωθείται από τον Ε.Ο.Δ.Υ. με σχετικές οδηγίες, δηλαδή οι πιθανοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα να μην προσέρχονται σε νοσοκομεία μόνο και μόνο για την επιβεβαίωση του.

Αριθμός τεστ για κοροναϊό στον πληθυσμό

Αρκετές χώρες εντάσσουν στην τακτική τους, να κάνουν μεγάλο αριθμό ελέγχων στον γενικό πληθυσμό ακόμα και χωρίς συμπτώματα, ώστε να βρουν ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, οι οποίοι εν αγνοία τους θα μπορούσαν να διασπείρουν τον επικίνδυνο ιό.

Ο κατάλληλος δείκτης για να έχουμε αξιόπιστη εικόνα για το πλήθος των τεστ που γίνονται στον γενικό πληθυσμό, λόγω του διαφορετικού πληθυσμού κάθε χώρας, είναι ο αριθμός τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Όπως συμπεράναμε και παραπάνω, στην Ελλάδα ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερος από τον επίσημο αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνονται, καθώς δεν ακολουθεί την στρατηγική να γίνονται ελεύθερα τεστ στον γενικό πληθυσμό. Από το διάγραμμα 4, επιβεβαιώνεται το συμπέρασμα μας, καθώς η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση με 2.742 τεστ ανά εκατομμύριο γενικού πληθυσμού, σε σχέση με την Αυστρία και Πορτογαλία όπου έχουν γίνει 12.795 και 10.788 αντίστοιχα τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Η τακτική όμως αυτή, του ελεγχόμενου αριθμού των τεστ, σε συνδυασμό με την άμεση επιβολή των απαιτούμενων μέτρων, όπως και η τήρηση τους από τον γενικό πληθυσμό της χώρας, φαίνεται ότι αποδίδει και καλύπτει ικανοποιητικά το όποιο «κενό» του περιορισμένου πλήθους διαγνωστικών ελέγχων.

Άλλωστε και ο μεγάλος αριθμός των διαγνωστικών ελέγχων δεν είναι σίγουρα αποτελεσματικός, όπως φαίνεται και στην περίπτωση της Πορτογαλίας. Ενώ έχουν γίνει πιο πολλά αναλογικά με την Ελλάδα, η εξέλιξη των κρουσμάτων και των θυμάτων σε αυτήν είναι σε πολύ χειρότερο επίπεδο. Σε αντίθεση με την Νότια Κορέα, όπου η γενικευμένη χρήση των διαγνωστικών τεστ είχε ρόλο σημαντικού εργαλείου στην αντιμετώπιση της πανδημίας για αυτό και την συμπεριλάβαμε στα διαγράμματα μας και θα αναλύσουμε στην συνέχεια.

Ελλάδα και Νότια Κορέα

Μία χώρα η οποία αντικειμενικά έχει αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία την διάδοση του κοροναϊού στο έδαφος της είναι η Νότια Κορέα. Η Νότια Κορέα έχει σημαντική εμπειρία από την αντιμετώπιση πανδημιών καθώς το 2015 είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα με την τότε πανδημία του ιού SARS. Από τότε όμως έχει αναπτύξει την στρατηγική της και με την βοήθεια της τεχνολογίας έχει φέρει μέχρι στιγμής εξαιρετικά αποτελέσματα, αν και γείτονα χώρα της Κίνας από όπου ξεκίνησε η πανδημία του SARS-CoV-2.

Η Νότια Κορέα είναι μία χώρα με πληθυσμό 51,47 εκατομμύρια και με την χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής στα κινητά, αφού εντόπιζαν οι αρχές φορείς του κοροναϊού μέσα από πληθώρα διαγνωστικών ελέγχων του γενικού πληθυσμού, τους έθεταν σε καραντίνα και παρακολουθούσαν την πορεία τους μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, τόσο όσο αφορά τις μετακινήσεις τους και επαφές τους, αλλά και για την εξέλιξη της υγείας τους λόγω του ιού.

Η Ελλάδα ακολούθησε μία πιο «συμβατική» στρατηγική, όπου η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του ιού στην χώρα, πήρε άμεσα μέτρα όπως κλείσιμο σχολείων και γενικό lockdown χωρίς καθυστέρηση. Επίσης ο πληθυσμός της χώρας μπορούμε να πούμε ότι γενικά τηρεί με ευλάβεια τα μέτρα καθώς έχει καταλάβει την αναγκαιότητα τους και δεν θέλει να δει εικόνες όπως στην γείτονα Ιταλία.

Καθώς στη Νότια Κορέα, το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020, ενώ στην Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου θα συγκρίνουμε τις δύο χώρες όχι για τις ίδιες ημερολογιακές ημέρες αλλά για τις πρώτες 40 μέρες εξέλιξης της πορείας του ιού στην κάθε μία. Επίσης επειδή η Νότια Κορέα έχει πληθυσμό 51,47 εκατομμύρια, υπολογίζουμε τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού και σχηματίζουμε το διάγραμμα 5.

Παρατηρούμε ότι με την συγκεκριμένη μέθοδο αντιμετώπισης του κοροναϊού η Νότια Κορέα κατάφερε να περιορίσει σημαντικά την εξέλιξη του ιού τις πρώτες 28 ημέρες. Η διασπορά όμως εξελίχθηκε, με τα κρούσματα όμως που αντιστοιχούν σε ένα εκατομμύριο κατοίκους να είναι λιγότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα της Ελλάδας για τις πρώτες 40 ημέρες, τουλάχιστον.

Συνεχίζουμε την μελέτη μας, ώστε να συμπεράνουμε αν η πορεία της εξέλιξης των κρουσμάτων στην Ελλάδα που θεωρούνται πολύ καλά για το επίπεδο της Ευρώπης, έχει κοινά στοιχεία με την αντίστοιχη εξέλιξη τους στην Νότια Κορέα.

Για αυτό τον σκοπό, χρησιμοποιούμε κατάλληλο μαθηματικό εργαλείο συσχέτισης, και υπολογίζουμε τον συντελεστή συσχέτισης για τις τιμές των πρώτων 40 ημερών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Νότια Κορέα και βρίσκουμε ότι είναι ρ=0,865.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, εάν ο συντελεστής συσχέτισης έχει τιμή μεγαλύτερη του 0,75 θεωρείται ότι υπάρχει υψηλή συσχέτιση, ενώ εάν πάρει την τιμή 1, σημαίνει «απόλυτη συσχέτιση» των σειρών τιμών. Συνεπώς η τιμή που βρήκαμε στα 0,865 δείχνει ότι η πορεία της Ελλάδας βρίσκεται σε υψηλή συσχέτιση με αυτά της Νότιας Κορέας, δηλαδή οι τιμές ακολουθούμε πορεία «αντίστοιχη» με αυτή της Νότιας Κορέας.

Είναι μεγάλο στοίχημα για την χώρα μας, η εξέλιξη των κρουσμάτων στις επόμενες μέρες να έχει την αντίστοιχη πορεία με αυτή της Νότιας Κορέας. Σε αυτό όμως χρειάζεται να συμβάλλουμε όλοι, συνεχίζοντας να εφαρμόζουμε με ευλάβεια τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να προστατεύουμε την υγεία την δικιά μας, των συγγενών και φίλων μας. Παράλληλα όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων, η πορεία της Ελλάδας συγκαταλέγεται στις καλύτερες της Ευρώπης, με γρήγορα αντανακλαστικά και κατάλληλη στρατηγική αντιμετώπισης σε σχέση με άλλες προηγμένες χώρες.

«Φρένο» Χαρδαλιά στο delivery του Αγίου Φωτός

«Φρένο» στα σχέδια για κατ’ οίκων παράδοση του Αγίου Φωτός από τους Δήμους, έβαλε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τον ενημέρωσε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του Αγίου Φωτός κατ΄οίκον γιατί έτσι ακυρώνουμε όλες τις προσπάθειες που κάνουμε μέχρι σήμερα.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του Αγίου Φωτός. Οι εικόνες εκατοντάδων δημοτικών υπαλλήλων στους δρόμους δημιουργούν κίνδυνο διασποράς του ιού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Νωρίτερα, κάθετα αντίθετος σε μία τέτοια εξέλιξη εμφανίστηκε και ο Περιφερειάρχης Αττιτκής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστάται και αντίκειται στο πνεύμα των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Σημειώνεται ότι η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά τα έκτακτα μέτρα στο Ισραήλ.

Ωστόσο οι πιστοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα, λόγω των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, να λάβουν το φως.

Έτσι, πρώτος ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης και στη συνέχεια αρκετοί δήμοι ανά την Ελλάδα ανακοίνωσαν κατ’ οίκον παράδοση του Αγίου Φωτός.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα καταστεί δυνατό.

Βαριά «καμπάνα» στους εργοδότες που χορηγούν «ψευδείς» βεβαιώσεις

Ακόμα, αυστηρή προειδοποίηση σε όσους σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη δουλειά τους ως δικαιολογία για άσκοπες μετακινήσεις, πόσο μάλλον για απαγορευμένες, και στους «συνεργούς» εργοδότες έστειλε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδιαλιάς.

Όπως ξεκαθάρισε προβλέπεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στους εργοδότες που χορηγούν «ψευδείς» βεβαιώσεις μετακίνησης τύπου Α.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι, εφόσον σε περίπτωση ελέγχου αποδειχθεί ότι πολίτης που μετακινείται με βεβαίωση εργοδότη δεν απασχολείται σε αυτόν, θα επιβάλλεται στον εργοδότη το πρόστιμο της προβλεπόμενης κύρωσης περί ανασφάλιστων εργαζομένων (ήτοι 10.500 ευρώ) και στον φέροντα τη βεβαίωση θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Ο υπουργός κάλεσε όλες τις εταιρείες να ελέγξουν ξανά τις βεβαιώσεις τύπου «Α» και να αποσύρουν όσες έχουν διατεθεί σε εργαζομένους οι συμβάσεις των οποίων έχουν ανασταλεί και να το πράξουν άμεσα εντός των επομένων 24 ωρών.

Αναπροσαρμογή δρομολογίων στα ΜΜΜ

Με την πτώση της επιβατικής κίνηση στα ΜΜΜ να αγγίζει το 90% έχει τεθεί σε συζήτηση η αναπροσαρμογή των δρομολογίων στα μέσα μεταφοράς ανάλογα με τις ανάγκες.

Συγκεκριμένα, αξίζει να σημειωθεί πως από περίπου 900.000 ημερήσιες επικυρώσεις πριν την πανδημία, σήμερα πραγματοποιούνται κάτω από 100.000, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Έτσι ό,τι αφορά στα δρομολόγια των αστικών, έχει ήδη υπάρξει ενίσχυση με 70 επιπλέον λεωφορεία τις πρωινές ώρες (6 πμ-10 πμ) και με 45 επιπλέον λεωφορεία το απόγευμα (3 μμ- 6 μμ). Τις ώρες αιχμής έχουν μειωθεί οι χρονοαποστάσεις και στο μετρό.

Ειδικότερα, ζητήθηκε από τις διοικήσεις να επικοινωνήσουν με τα νοσοκομεία αναφοράς, ώστε εάν χρειαστεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των δρομολόγιων για να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες ιδίως του υγειονομικού/νοσηλευτικού προσωπικού.

Γιαμαρέλλου στο MEGA: Ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κοροναϊού το φθινόπωρο

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού σε σύγκριση με άλλες χώρες. Σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου, λοιμωξιολόγο και ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ, η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

«Βλέπουμε ότι ανά εκατομμύριο κάτοικων εμείς έχουμε οκτώ νεκρούς, όταν οι άλλες χώρες έχουν 200 – 250. Είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά».

Η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε πως αυτό το πετύχαμε επειδή πήραμε νωρίς τα περιοριστικά μέτρα και αποφασίσαμε να πειθαρχήσουμε. «Αποφασίσαμε να πειθαρχήσουμε και να μην χαλαρώσουμε».

Όσον αφορά σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η καθηγήτρια σημείωσε πως είναι πιθανό να υπάρξει το φθινόπωρο, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η εξέλιξη του φαρμάκου κατά του ιού και η παραγωγή εμβολίου.

«Αν δείξει η ανάλυση των αποτελεσμάτων ότι είναι αποτελεσματικό το φάρμακο, πρόκειται για μεγάλο σήμα αισιοδοξίας. Από την άλλη μεριά έχουμε την πρόοδο με τα εμβόλια» είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση -όπως εκτίμησε η ίδια- ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί το σενάριο περί δεύτερου κύματος, θα είναι πολύ πιο ήπιο σε ένταση.

Μόσιαλος: H κανονικότητα όπως την γνωρίζαμε θα αργήσει πολύ να έρθει

Από την άλλη πλευρά, στο ερώτημα για την επόμενη μέρα του lockdown μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της χώρας μας στους διεθνής οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο κ. Μόσιαλος, είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουμε στην πριν την πανδημία εποχή και έκανε λόγο για επιστροφή σε μια κατάσταση μερικής κανονικότητας, η οποία θα εξαρτηθεί από την αποτέλεσμα των μέτρων.

«Όποτε είναι να γίνει αυτό δεν μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα όπως την ξέραμε πριν τον κοροναϊό. Θα είναι επιστροφή σε μερική κανονικότητα» είπε ο κ. Μόσιαλος.

«Εγώ πιστεύω ότι και όταν τελειώσει η υπόθεση του κοροναϊού θα δούμε μία νέα κανονικότητα, δεν θα είναι αυτό που είχαμε πριν. Δηλαδή θα αλλάξουν πολλά πράγματα στις εργασιακές σχέσεις, θα δούμε την εξ αποστάσεως εργασία να κερδίζει πολύ έδαφος, δεν θα χρειάζεται να γίνονται πολλά από αυτά που κάναμε πριν (πολλά άσκοπα συνέδρια, πολλές άσκοπες μετακινήσεις) θα δούμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με διαφορετικό μάτι» πρόσθεσε.

Για το τι θα συμβεί στη χώρα μας συγκεκριμένα, ο κ. Μόσιαλος απάντησε ότι «όλα θα εκτιμηθούν με βάση το τι θα κερδίσουμε τις επόμενες 2-3 εβδομάδες».

«Αν όλα πάνε καλά θα εξεταστούν μία σειρά σεναρίων (…) Το αισιόδοξο σενάριο θα προέβλεπε ότι θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε τη νόσο με τον τρόπο που το κάνουμε τώρα, ίσως κάπως καλύτερα. Θα πάρουμε την γνώμη και την εμπειρία άλλων χωρών που σκέφτονται και αυτές μερική αποκλιμάκωση, όχι μέσα στον Απρίλιο όμως, σε καμία περίπτωση» συμπλήρωσε.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ