Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Τι προτείνουν οι ξενοδόχοι της Βασιλίτσας

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ, ΕΝΟΙΚΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ

ΣΤΗ ΣΜΙΞΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

 

 

Αγαπητοί εκπρόσωποι της εφημερίδας ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Είμαι ο Δημήτρης Κουγιώνης  μέτοχος της εταιρείας ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ, με έδρα τη Σμίξη Γρεβενών,  στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκουν δύο μικρά συγκροτήματα ενοικιαζομένων δωματίων.

Σας στέλνω αρχείο-επιστολή σχετική με την οικονομική κατάσταση και τα καυτά προβλήματα (τραπεζικής κυρίως φύσεως) που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες αυτών των καταλυμάτων στον ορεινό όγκο του νομού Γρεβενών και κατ’ επέκταση στους ορεινούς όγκους της ελληνικής επικράτειας.

Η επιστολή εστάλη σε αρμόδιους υπουργούς και βουλευτές, ανάμεσά τους και στον βουλευτή Ν. Γρεβενών κ. Τιμ. Κοψαχείλη,  με σκοπό την προώθησή των αιτημάτων και την διεκδίκηση άμεσων λύσεων διότι αφορά ένα μεγάλο σύνολο μικροεπιχειρήσεων, οικογενειακού κυρίως χαρακτήρα, που οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.  Αφορά την πολιτική μιας, πλέον της 20/ετίας,  προσπάθειας της Ελληνικής πολιτείας για εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας και αναβάθμιση της ελληνικής υπαίθρου, αφορά 10/δες επαγγελματίες του ν. Γρεβενών, που όντας ένας προβληματικός νομός, αν δεν σταματήσουν οι πιέσεις και οι καταγγελίες των δανείων από της τράπεζες θα οδηγηθούν στην καταστροφή.

Σε αυτή την κατεύθυνση, εάν και σεις εκτιμάτε ως τα σωστά αιτήματα  , θα παρακαλούσα για τη συμβολή σας.

Πιστεύοντας στην ιδιαίτερη ευαισθησία σας προσδοκώ στην θετική ανταπόκριση.

Ευχαριστώ

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

 

ΚΟΥΓΙΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΙΝ:6944656719

ΤΗΛ/ΦΑΞ: 24920 23497, e-mail: dimkougionis@hotmail.com

 

 

 

Προς

√ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, Κ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΙΩΑΝΝΗ

√ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ  ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ   

  ΔΙΚΤΥΩΝ, Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ
√ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, Κ. ΤΣΑΦΤΣΑΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ Κ . ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ ΜΑΞΙΜΟ

√ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, Κ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ

Κοιν: Βουλευτές

 

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί και Βουλευτές

 

Πέρασαν περισσότερα από 20 χρόνια αφότου η Ελληνική πολιτεία, σε μια προσπάθεια να εμπλουτίσει το Ελληνικό τουριστικό προϊόν και να αναθερμάνει την Ελληνική ύπαιθρο, έθεσε σε εφαρμογή προγράμματα για την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού σε μειονεκτικές και ορεινές, κυρίως, περιοχές, στοχεύοντας στην αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τοπική ανάπτυξη, με αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών κυρίως πόρων των περιοχών εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων.

Για να προσελκύσει το ενδιαφέρον τοπικών, κυρίως, παραγόντων η πολιτεία, εφάρμοσε επιδοτούμενα προγράμματα στην κατηγορία των οποίων περιλαμβάνονται τα Leader, τα ΟΠΑΑΧ και ο Αναπτυξιακός Νόμος.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα και μικρά ή μεσαία ξενοδοχεία) καθώς και άλλες, μικρότερες σε αριθμό, δραστηριότητες τουριστικού ενδιαφέροντος, σε όλους σχεδόν τους ορεινούς όγκους της χώρας.

Οι επιδοτήσεις που δαπανήθηκαν, ευρωπαϊκής και εθνικής προέλευσης, ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Στην ίδια τάξη μεγέθους είναι και τα ιδιωτικά κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν, προερχόμενα από ίδια κεφάλαια των επαγγελματιών και από δάνεια των τραπεζών. Τοπικοί κυρίως άνθρωποι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες, πίστεψαν στους στόχους που έθεταν  τα προγράμματα και σε μια προσπάθεια να αλλάξουν την ζωή τους συγκέντρωσαν ότι είχαν και δεν είχαν από τις οικονομίες μιας ζωής, δανείστηκαν από τις τράπεζες και κατασκεύασαν, κυρίως, τουριστικά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, στην προοπτική ενός καλλίτερου μέλλοντος.

Στην νέα αυτή προοπτική πίστεψαν και πολλοί κάτοικοι του νομού Γρεβενών, του πιο φτωχού, ως γνωστό, νομού της χώρας,  πίστεψαν   σε μια νέα αρχή και από το υστέρημά τους, με σημαντικά δάνεια, δημιούργησαν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων. Έτσι γεννήθηκε η ελπίδα για κάτι το καινούργιο, για αναστροφή του κλίματος τέλματος, για συγκράτηση του πληθυσμού, για αναθέρμανση της  τοπικής οικονομίας, για ένα καλύτερο μέλλον στο νομό(Γρεβενά)που είναι γνωστός ως ο πλέον ορεινός νομός της χώρας, με διαρκή μείωση του πληθυσμού (μεγάλη αλλοίωση της πληθυσμιακής πυραμίδας υπέρ των μεγαλυτέρων ηλικιών) και με καθοδική πορεία του εισοδήματος των κατοίκων του.

Οι  αντικειμενικές αδυναμίες και δυσκολίες του εγχειρήματος φάνηκαν από την αρχή αλλά αντιμετωπίστηκαν με την ελπίδα της αναμονής των «καλύτερων ημερών», αντιμετωπίστηκαν με πολλή προσωπική εργασία και με κατάθεση  «ψυχής» ολόκληρης  της οικογένειας.

Δυστυχώς όμως οι καλύτερες μέρες δεν ήρθαν και αντί αυτών ήρθαν οι χειρότερες και τα τελευταία χρόνια επήλθε η καταστροφή. Μία απλή επίσκεψη στα καταλύματα του ορεινού όγκου, μία απλή συζήτηση με τους επαγγελματίες των τουριστικών αυτών καταλυμάτων, ή μια απλή αναζήτηση στοιχείων από τις τράπεζες δίνει την εικόνα της καταστροφής.

Δεν κινείται τίποτε και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Υπάρχει απελπισία και απόγνωση.

Οι τράπεζες έχουν καταγγείλει τις δανειακές συμβάσεις, αφού αντικειμενική αδυναμία δεν επιτρέπει πλέον στους οφειλέτες να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις  και απαιτούν την καταβολή του συνόλου των οφειλών με την απειλή της «εφαρμογής κάθε νόμιμου μέσου». Υπάρχουν  περιπτώσεις που εξέδωσαν και  διαταγές πληρωμών.

Η αναμενόμενη εξέλιξη  θα είναι καταστροφική χωρίς δυνατότητα αναστροφής. Κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και δημεύσεις οικογενειακών περιουσιών θα οδηγήσουν τους νέους αυτούς επαγγελματίες στην απόλυτη φτώχια. Η πιθανή μετεξέλιξη αυτών των καταλυμάτων σε ιδιωτικές κατοικίες μετά από κατασχέσεις θα οδηγήσει σε μια πορεία τελείως αντίθετη από την αρχική που η Ελληνική πολιτεία σχεδίασε μέσω των προγραμμάτων. Έτσι:

Αντί για συμβολή στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, θα επέλθει οικονομική υποβάθμιση, με πολύ πιθανή την απώλεια, εκτός των επαγγελματικών περιουσιών, των προσωπικών και οικογενειακών περιουσιών.

Αντί για τοπική ανάπτυξη, αναμένεται η εγκατάλειψη και η μετανάστευση πολλών ανθρώπων,  σε νέους τόπους, για την αναζήτηση της επιβίωσης.

Αντί για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα υπάρξει απώλεια ακόμη και των παλαιά υφιστάμενων θέσεων.

Αντί για την πολυσυζητημένη και αναμενόμενη ανάπτυξη θα έρθει η καταστροφή

Μπροστά σε αυτή την προοπτική, προκύπτει η υποχρέωση της πολιτείας να διαφυλάξει ό,τι με πολύ δημόσιο και ιδιωτικό χρήμα δημιουργήθηκε στα 20 τελευταία χρόνια σε καταλύματα, στου ορεινό, κυρίως, όγκο του νομού Γρεβενών.

 

Επιτακτικά επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα. Άμεσα χρειάζεται :

  • Παρέμβαση στις τράπεζες για να σταματήσουν οι απειλές και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος πλειστηριασμών των επιχειρηματικών ιδιοκτησιών αλλά και των ιδιωτικών (σπίτια ή άλλα ακίνητα) διότι υπάρχουν προσωπικές εγγυήσεις.
  • Σημαντικό κούρεμα των δανείων των επιχειρήσεων, για να μπορέσουν να καταστούν βιώσιμες (Ας ληφθεί υπόψη ότι οι τόκοι που ήδη πληρώθηκαν μέχρι σήμερα είναι αρκετά σημαντικά κεφάλαια).
  • Ρύθμιση της αποπληρωμής των δανείων με βάση τα ετήσια έσοδα των επιχειρήσεων και μια σημαντική περίοδο χάριτος για να περάσει η δύσκολη αυτή οικονομική περίοδος και τέλος,
  • Ο σχεδιασμός ενός ειδικού  πιλοτικού πλαισίου  που θα επιτρέψει την επιβίωση αυτών των επιχειρήσεων περιλαμβάνοντας μέτρα ανακούφισης και προοπτικής

 

Ο νομός Γρεβενών κινδυνεύει και εκπέμπει σήμα κινδύνου

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: οι ως άνω αναπτυσσόμενες  θέσεις δεν συζητήθηκαν σε κάποιο συνδικαλιστικό όργανο, σωματείο ή σύλλογο. Παρά το γεγονός αυτό, οι υπάρχουσες πληροφορίες συγκλίνουν στην ίδια κατεύθυνση και τα μέτρα που η επιστολή καταγράφει στηρίζονται σε αντικειμενική ανάλυση και ρεαλιστική προσέγγιση.

 

Τύρναβος 5/7/2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ

 

 

 

ΚΟΥΓΙΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Μέτοχος / διαχειριστής

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ