Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Συνέντευξη του Ε. Βενιζέλου στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά «Καλημέρα ΣΚΑΪ»

Γ. Αυτιάς: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει η αίσθηση ότι την επομένη των εκλογών, θα έχουμε μέτρα και μάλιστα σκληρά, όπως περικοπές φοροαπαλλαγών, μειώσεις μισθών και πολλές άλλες οικονομικές εξελίξεις δυσάρεστες. Υπάρχει αυτή η εξέλιξη;

 

Ευ. Βενιζέλος: Πράγματι, είναι πολύς ο κόσμος που φοβάται πως μετά τις εκλογές θα υπάρξουν μέτρα και σκληρά μέτρα. Ας πούμε λοιπόν όλη την αλήθεια χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, δίνοντας και μια ρεαλιστική διέξοδο και λύση στο θέμα αυτό.

Έχουμε κάνει μια τεράστια διαδρομή από το 2010 έως σήμερα στη λεγόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή στόχος μας είναι να συμμαζέψουμε το έλλειμμα για να μην τροφοδοτούμε το χρέος, έτσι ώστε μαζί με το κούρεμα του χρέους που πετύχαμε, να γίνουμε βιώσιμοι ως οικονομία.

Πρέπει τώρα να συμπληρώσουμε την προσπάθεια. Ποια είναι έως τώρα τα αποτελέσματα; Ξεκινήσαμε το 2010 με πρωτογενές έλλειμμα του 2009 24,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 2009 η διαχείριση του κράτους εκτροχιάστηκε κατά 24,5 δισ. ευρώ τη χρονιά εκείνη, όχι λόγω τόκων, λόγω χρέους, μόνο της χρονιάς εκείνης. Έχουμε φτάσει φέτος το 2012 σε ένα πρωτογενές έλλειμμα 2 δισ. ευρώ.

 

Γ. Αυτιάς: Με τεράστιο κόστος όμως.

 

Ευ. Βενιζέλος: Τεράστιο κόστος. Με θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Αλλά κάναμε μια προσαρμογή 22,5 δισ. ευρώ.

 

Γ. Αυτιάς: Με πολλούς ανέργους, με πολλά μαγαζιά που έκλεισαν.

 

Ευ. Βενιζέλος: Όλα αυτά, αλλά όχι μόνο λόγω των μέτρων. Και λόγω της γενικότερης ύφεσης και της διεθνούς κρίσης και τα λοιπά. Στόχος μας είναι να πάμε από το μείον 2 δισ. ευρώ που είναι το πρωτογενές έλλειμμα του 2012 σε πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο πρέπει να φτάσει σταδιακά τα 9 δισ. ευρώ στο 4,5% του ΑΕΠ, ώστε μαζί με θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,6% να μπούμε στο διάδρομο απογείωσης και η Ελλάδα να γίνει ξανά ανεξάρτητη, αυτοδύναμη, βιώσιμη, ανταγωνιστική, ισχυρή. Χρειαζόμαστε από τώρα έως το τέλος του προγράμματος μείον 2 δισ. ευρώ έως το συν 9 δισ. ευρώ, ίσον 11 δισ. ευρώ μέτρα.

Η δική μας πρόταση λέει τα εξής:

Πρώτον: πρέπει η προσαρμογή αυτή να μην γίνει σε δυο χρόνια, αλλά σε τρία χρόνια. Θα βάλουμε μέσα και το 2015.

 

Γ. Αυτιάς: Θα το δεχτούν;

 

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω ότι εάν ξέρουμε να το ζητήσουμε, θα το δεχτούν. Γιατί έχουμε βρει τα λεφτά προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας του 2015, του τρίτου χρόνου. Που έχουμε βρει τα λεφτά αυτά; Έχουμε πάει καλύτερα στο PSI και έχουμε κερδίσει από εκεί περίπου 6 δισ. ευρώ, γιατί πήγαμε στο 100%, έχουμε λιγότερες ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών κρατάμε και από εκεί λεφτά και το ΔΝΤ έχει πει ότι είναι έτοιμο να δώσει 8,2 δισ. ευρώ για το 2015.

Άρα αποσυμφόρηση από δυο σε τρία χρόνια. Αυτό λειτουργεί αντιϋφεσιακά, πιο φιλικά για την οικονομία.

 

Γ. Αυτιάς: Το έχετε κουβεντιάσει με τον κ. Σαμαρά αυτό;

 

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, το έχω πει εδώ και μέρες, δεν είδα καμία αντίδραση του κ. Σαμαρά.  Αλλά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί οποιοδήποτε Κόμμα να έχει αντίρρηση σε αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση.

 

Γ. Αυτιάς: Αυτό θα ελαφρύνει την κοινωνία;

 

Ευ. Βενιζέλος: Θα ελαφρύνει την κοινωνία. Την κοινωνία και την οικονομία. Δεύτερον: Δεν θα υπάρξει φυσικά καμία νέα επιβάρυνση φορολογική, ήδη υπάρχει πολύ μεγάλη επιβάρυνση …

 

Γ. Αυτιάς: Κανένας φόρος δηλαδή;

 

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν πολύ έκτακτοι φόροι, εισφορές και τέλη και σταδιακά όσο θα πετυχαίνουμε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, πρέπει να αφαιρούμε έκτακτους φόρους εισφορές και τέλη.

 

Γ. Αυτιάς: Για παράδειγμα ποιοι φόροι θα αφαιρεθούν; Ο πολίτης δεν αντέχει άλλο κ. Βενιζέλο.

 

Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε για παράδειγμα την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία πρέπει με το που τελειώνει η περίοδος κρίσης, να αφαιρεθεί. Το Ειδικό Τέλος επί των Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, πρέπει να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα περιληφθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα.

Όποιος λέει ότι μπορεί να κάνει φορολογικές ελαφρύνσεις τώρα, άμεσα, λέει ψέματα. Διότι από κάπου θα αφαιρέσει, κάπου θα προσθέσει. Άρα το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι λανθασμένο και μπορεί να είναι και «Φρανκενστάιν».

 

Γ. Αυτιάς: Άρα εσείς λοιπόν λέτε: όχι φόροι, όχι μειώσεις μισθών και συντάξεων.

 

Ευ. Βενιζέλος: Λέω προσαρμογή σε τρία και όχι σε δυο χρόνια. Όχι νέοι φόροι, σταδιακή αφαίρεση των έκτακτων φόρων, εισφορών και τελών, με την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου.

Τρίτον:  Όχι νέες περικοπές για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους …

 

Γ. Αυτιάς: Πόσο όριο;

 

Ευ. Βενιζέλος: Το όριο το ξέρετε ποιο είναι περίπου.

 

Γ. Αυτιάς: 700 ευρώ;

 

Ευ. Βενιζέλος: Είναι 800–1.000 ευρώ, μπορούμε να πούμε. Προσέξτε όμως: καμία οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων επίσης, καμία τυφλή περικοπή.

 

Γ. Αυτιάς: Σε αυτό είστε ανένδοτος κ. Πρόεδρε;

 

Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε, για να είμαι ανένδοτος εγώ πρέπει να είναι έτοιμοι να ενδώσουν κάποιοι άλλοι μέσα από τη διαπραγμάτευση. Άρα, τι λέμε εμείς; Όταν προχωράμε τα διαρθρωτικά μέτρα (άνοιγμα αγορών, απελευθέρωση επαγγελμάτων, μείωση διοικητικού κόστους, μείωση του μεγέθους του κράτους), τότε έχουμε το πρόσωπο και το επιχείρημα να αντικρούσουμε πιέσεις για περικοπή μισθών και συντάξεων.

Επίσης, τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε και μέχρι τα τέλη Μαΐου, διεξάγεται μια εκτεταμένη έρευνα δαπανών, είναι η λεγόμενη Επισκόπηση Δαπανών. Εκεί θα βρούμε με τη βοήθεια και τεχνικών συμβούλων από το εξωτερικό τι μπορείς να κόψεις, που να μην είναι κακό για τον απλό άνθρωπο. Να μην είναι εισόδημα, να μην είναι μισθός και σύνταξη. Άρα το πακέτο του Ιουνίου είναι αυτό.

 

Γ. Αυτιάς: Το πακέτο του Ιουνίου έχει περικοπές φοροελαφρύνσεων όμως, που είναι οι πρόσθετοι φόροι.

 

Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε δεν το έχει πει κανείς αυτό.

 

Γ. Αυτιάς: Πως δεν το έχει πει κανείς. Αφού το γράφει το Μνημόνιο.

 

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι με συγχωρείτε, δεν το έχει πει κανείς αυτό.

 

Γ. Αυτιάς: Το λέει επί λέξει, όπως λέει και για μισθούς Βουλγαρίας.

 

Ευ. Βενιζέλος: Δεν λέει έτσι το Μνημόνιο, ούτε για μισθούς, αυτά δεν τα έχετε διαβάσει σε κανένα Μνημόνιο.

 

Γ. Αυτιάς: Όχι, να σας πω. Σελίδα 424 λέει: «… Τα μέτρα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα μείωσης της απόκλισης στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας Πορτογαλία, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη». Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

 

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά δεν σημαίνει αυτό ότι θα πάμε στα επίπεδα της Βουλγαρίας ή της Κροατίας.

 

Γ. Αυτιάς: Τι σημαίνει; Φωτογραφίζει όμως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

 

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι; Την έχω πει την ιστορία και θέλω να την ακούσετε κι εσείς.

 

Γ. Αυτιάς: Παρακαλώ.

 

Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε κάνει πολύ σκληρή διαπραγμάτευση από το Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο περίπου που έκλεισαν αυτές οι συμφωνίες και ο Λουκάς Παπαδήμος και εγώ εκ μέρους όλης της χώρας, με τον κ. Σαμαρά κρυμμένο από πίσω από τη διαπραγμάτευση.

 

Γ. Αυτιάς: Γιατί λέτε κρυμμένο;

 

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί δεν πήρε μέρος. Δεν πήρε ενεργό μέρος στη διαπραγμάτευση.

 

Γ. Αυτιάς: Ναι αλλά κουβεντιάσατε εκείνη την ημέρα για τη μείωση των επικουρικών.

 

Ευ. Βενιζέλος: Εκ των υστέρων. Ο κ. Σαμαράς νομίζει ότι διαπραγματεύεται με τον κ. Παπαδήμο και με εμένα, ή με τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Καρατζαφέρη εκείνη την ημέρα. Η διαπραγμάτευση γίνεται με τους ξένους, δεν γίνεται μεταξύ μας. Μεταξύ μας γίνονται άλλου τύπου συζητήσεις. Διαπραγματευόμαστε με τους ξένους, δεν διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας. Μεταξύ μας όλοι θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για τον πολίτη, το πιο φιλικό. Είναι αστείο να λες ότι διαπραγματεύεσαι με τους Έλληνες, μεταξύ Ελλήνων.

Λοιπόν ακούστε: η αντίληψη ήταν ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει μειωθεί, επειδή αυξήθηκε το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Εμείς τους εξηγούσαμε ότι έχουμε ανακτήσει αυτό το έδαφος, ήδη έχουν πιεστεί οι μισθοί και τα εισοδήματα.

Άρα, το δίλημμα στο οποίο έπρεπε να αποφασίσουμε εν τέλει ήταν μείωση του κατώτερου μισθού της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έγινε και που αφορά το 13% των εργαζομένων, ή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, που θα περιελάμβανε και το 13ο και 14ο μισθό του χαμηλόμισθου.

Άρα, εμείς έπρεπε να κάνουμε μια επιλογή και νομίζω ότι κάναμε την καλύτερη επιλογή προστατεύοντας το 13ο και 14ο μισθό.

 

Γ. Αυτιάς: Μισό λεπτό έχω μια ένσταση εδώ. Θεωρείστε ένας από τους καλύτερους στο Δίκαιο. Έπεσαν οι μισθοί, αλλά καταβαραθρώθηκαν όλα τα θεσμικά σε ό,τι αφορά την εργασία.

 

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν είναι έτσι.

 

Γ. Αυτιάς: Τα πάντα. Δεν υπάρχει τίποτε όρθιο αυτή τη στιγμή. Ό,τι μάθαμε στο παρελθόν για το Εργατικό Δίκαιο το ξεχάσαμε κ. Βενιζέλο.

 

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε με. Κατ’ αρχάς εξακολουθεί να ισχύει το Κοινοτικό Δίκαιο. Το Κοινοτικό Εργατικό Δίκαιο ισχύει, δεν καταργείται. Η έννοια της συλλογικής σύμβασης υπάρχει. Απλώς είναι λογικό να πρέπει να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις και να υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις και επιχειρησιακές συμβάσεις στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Προσέξτε τώρα. Όλα αυτά είναι η δική μου απάντηση. Θα ήθελα να πάτε με το συνεργείο σας στο ΚΚΕ, στο ΣΥΡΙΖΑ, στον κ. Κουβέλη, στον κ. Καρατζαφέρη, στον κ. Καμμένο, σε όλους τους άλλους που έχουν μία άποψη η οποία είναι «τυφλή» και να τους ρωτήσετε «δίδετε την προσωπική σας εγγύηση ότι τον Ιούνιο με τη δική σας διακυβέρνηση και ευθύνη, θα μπορεί το κράτος να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις»;

 

Γ. Αυτιάς: Εσείς τη δίνετε αυτή την εγγύηση σήμερα;

 

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ τη δίνω. Αλλά ρωτήστε αν τα κόμματα τα οποία εισηγούνται τον τυφλό δρόμο, εγγυώνται την καταβολή μισθών και συντάξεων. Γιατί εμείς λέμε ότι δεν θα περικοπεί, τι μπορεί να θιγεί, τι δεν μπορεί, ποιο είναι το όριο, η κόκκινη γραμμή, η προσπάθεια, το σύστημα, το σχέδιο.

Και με ρωτάτε και εγώ σας απαντώ: Γιατί έχετε «δέσει» ότι η Κυβέρνηση θα είναι μια Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ; Ή μήπως πιστεύετε κι εσείς ότι θα είναι μια Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας χωρίς όρους; Χωρίς συμφωνία; Χωρίς πλατφόρμα;

 

Γ. Αυτιάς: Εσείς τι πιστεύετε ότι θα είναι;

 

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ σας λέω ότι όπως αποτυπώνεται ο συσχετισμός στις δημοσκοπήσεις η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο, ότι για να φύγει η χώρα από τον κίνδυνο του αδιεξόδου, που είναι κίνδυνος πολιτικός, κοινωνικός και οικονομικός, πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα ώστε με τη δική μας, τη δική μου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, διερευνητική εντολή να φτάσουμε σε μία εθνική συμφωνία, σε μια μεγάλη εθνική συμμαχία υπευθυνότητας, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλληλεγγύης.

Πάτε λοιπόν με την κάμερά σας και κοιτάξτε στα μάτια τους Αρχηγούς των κομμάτων να σας πουν αν εγγυώνται την καταβολή μισθών και συντάξεων τον Ιούνιο.

 

Γ. Αυτιάς: Εσείς το εγγυάστε αυτό. Ακόμη και τις μικρές, τις χαμηλότερες.

 

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ το εγγυώμαι μέσα από ένα δρόμο ο οποίος είναι δύσκολος, αλλά συγκεκριμένος και ασφαλής. Και δεν μιλάω εξ ονόματος άλλου. Δηλαδή ο κ. Σαμαράς πρέπει κι αυτός να καταλάβει που βρίσκεται. Διότι νομίζει ότι η χώρα του χρωστά την πρωθυπουργία και είναι ακόμη στο πνεύμα της αυτοδυναμίας, δηλαδή είναι εκτός εποχής, εκτός τόπου και εκτός χρόνου. Εμείς λέμε «Αυτοδύναμη Ελλάδα» και συμμαχία υπευθυνότητας, αλληλεγγύης και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.

 

Γ. Αυτιάς: Ερώτημα: Ο Βαγγέλης Βενιζέλος το πάει το ΠΑΣΟΚ με τον Αντώνη Σαμαρά Πρωθυπουργό;

 

Ευ. Βενιζέλος: Δεν μας θέλει ο κ. Σαμαράς. Μας απορρίπτει. Θεωρεί ότι δεν πρέπει να συνεργαστεί.

 

Γ. Αυτιάς: Γιατί;

 

Ευ. Βενιζέλος: Έτσι λέει. Ο κ. Σαμαράς δεν ήθελε Πρωθυπουργό από το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο κ. Σαμαράς πρέπει να σκεφτεί πολύ βαθιά που καθοδηγεί το κόμμα του και σε τι κινδύνους εκθέτει την χώρα και πρέπει να μιλάει με την ίδια γλώσσα κάθε μέρα. Πρέπει να ετοιμαστεί να μιλήσει με την ίδια γλώσσα και προεκλογικά και μετεκλογικά.

Σας λέω λοιπόν ότι ούτε η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι λύση, ούτε η εκβιαστική πρωθυπουργία Σαμαρά είναι λύση, ούτε ο τυφλός δρόμος των λεγόμενων αντιμνημονιακών, αντιευρωπαϊκών ή και φιλοευρωπαϊκών αλλά «έτσι κι αλλιώς», μέσα-έξω, δυνάμεων είναι μια λύση.

Σκεφτείτε. Σκεφτείτε απλά, φιλικά, υπεύθυνα και αυτό το απευθύνω σε εσάς ως εκπρόσωπο της κοινής γνώμης κ. Αυτιά.

 

Γ. Αυτιάς: Εγώ λοιπόν σας ρωτώ τώρα ευθέως: την επομένη των εκλογών ο Βαγγέλης Βενιζέλος με ποιο συμμαχεί; Γιατί είναι δύσκολο, η αυτοδυναμία δεν υπάρχει.

 

Ευ. Βενιζέλος: Με όλους εκείνους –και πρέπει να είναι περισσότεροι του ενός- οι οποίοι θα σταθούν υπεύθυνα απέναντι στο πρόβλημα της χώρας, θα βάλουν πλάτη, γιατί είναι τραγικό, θα έλεγα και προκλητικό ταυτόχρονα, να περιμένουν κάποιοι από εμάς να βάζουμε συνεχώς πλάτη, λες και είναι ο αφελής της ιστορίας το ΠΑΣΟΚ, που θα σηκώνει το βάρος και οι άλλοι θα ασκούν κριτική και θα κάνουν δημαγωγία δωρεάν. Το δωρεάν τελείωσε.

 

Γ. Αυτιάς: Ναι, θα πει όμως κάποιος ότι προεκλογικά λέγατε «λεφτά υπάρχουν» …

 

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό ήταν λάθος.

 

Γ. Αυτιάς: Ναι αλλά εσείς είστε έξυπνος άνθρωπος, δεν θα μπορούσατε να πείτε στον κ. Παπανδρέου «Τι είναι αυτά που λες ότι υπάρχουν λεφτά;».

 

Ευ. Βενιζέλος: Αυτές είναι ιστορίες του παρελθόντος.

 

Γ. Αυτιάς: Μισό λεπτό, του το είχατε πει, ότι «εδώ κάνεις λάθος»;

 

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ρωτήθηκα, δεν ήταν το θέμα μου.

 

Γ. Αυτιάς: Δεν ρωτηθήκατε;

 

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, δεν ήμουν εγώ μέσα στο επιτελείο του 2009. Ξέρετε τι έχει σημασία;

 

Γ. Αυτιάς: Μισό λεπτό κ. Βενιζέλο, ήσασταν το No 2 στο ΠΑΣΟΚ και δεν ρωτηθήκατε για το «λεφτά υπάρχουν»; Το ήξερε ο Λοβέρδος και δεν το ξέρατε εσείς;

 

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε με λίγο. Εγώ είχα μιλήσει, είχα δώσει μια μεγάλη ομιλία το Μάιο του 2009 στο Μουσείο Μπενάκη και είχα πει ότι ένα καθήκον προέχει: το εθνικό καθήκον αλήθειας. Πρέπει να πούμε στον λαό όλη την αλήθεια.

Αφήστε όμως το 2009 πάμε στο 2012. Ο κ. Σαμαράς μετά από τρία χρόνια βγαίνει και λέει κάθε μέρα «λεφτά υπάρχουν», κλείνει το μάτι σε διάφορες ομάδες και λέει «θα βολέψουμε, θα δώσουμε, θα κάνουμε, θα ράνουμε». Αυτή είναι η κατάσταση.

 

Γ. Αυτιάς: Κύριε Πρόεδρε υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είπατε ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Τα Ταμεία μπαίνουν μέσα.

 

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, σας απάντησα για τις χαμηλές συντάξεις και τις οριζόντιες περικοπές και σας είπα ακριβώς πώς έχει το πράγμα. Τα Ταμεία μπαίνουν δυστυχώς μέσα και το μεγάλο πρόβλημα είναι πρώτον, η ανεργία, δεύτερον, η εισφοροδιαφυγή.

 

Γ. Αυτιάς: Οι μειωμένοι μισθοί, οι περικοπές που είπε το ΔΝΤ, τι θα κάνετε με αυτό το θέμα;

 

Ευ. Βενιζέλος: Γι΄ αυτό, όπως ξέρετε, φώναξα πριν από λίγες μέρες με δική μου πρωτοβουλία τις διοικήσεις των τριών μεγάλων ταμείων, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και τους πρότεινα ένα ολοκληρωμένο σχήμα ανάκτησης του χαρτοφυλακίου τους, σε σχέση με τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, γιατί περικόπηκαν τα ομόλογά τους λόγω του PSI.

Και τους δώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τη συνεργασία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για το πώς μπορούν με τις δυνατότητες που έχουν και τα λεφτά που έχουν χωρίς κόστος, να ανασυστήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, ώστε αυτό σε συνδυασμό με τα ακίνητα που είμαστε έτοιμοι να δώσουμε από το κράτος στα ταμεία να γίνει η επανάκτηση του χαρτοφυλακίου τους.

Αφήστε που η επιχορήγηση προς τα ταμεία ξέρετε από το κράτος κάθε χρόνο…

 

Γ. Αυτιάς: Μειώνεται.

 

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δε μειώνεται, είναι 13 δισεκατομμύρια ευρώ και άρα σε δύο χρόνια παίρνουν ούτως ή άλλως όλοι την περιουσία τους την κινητή, όλο το χαρτοφυλάκιό τους.

 

Γ. Αυτιάς: Άρα, λοιπόν εσείς λέτε εγώ τον χαμηλοσυνταξιούχο δεν τον πειράζω και για τις υψηλές συντάξεις δεν δεσμεύεστε πάνω από τα 1.200 ευρώ;

 

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, θα ήθελα πάρα πολύ να δώσω πλήρη εγγύηση, αλλά πρέπει να είμαι απόλυτα ακριβής και ειλικρινής σε αυτό που λέω και λέω τι είναι αυτό που εγγυώμαι, τι είναι αυτό για το οποίο θα αγωνιστώ, ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο τίθενται τα θέματα.

Ξέρετε, επειδή έτυχε να έχω χειριστεί τα πράγματα και να τα ξέρω σε βάθος κι ότι λέω το λέω με επίγνωση και ξέροντας το βάρος των λέξεων. Είναι άνισος ο αγώνας ανάμεσα την αλήθεια και τη δημαγωγία κι επειδή έχουμε περιπέσει και εμείς στο παρελθόν στο αμάρτημα της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, σας λέω ότι το έθνος, η πατρίδα δεν έχει περιθώρια να επαναλαμβάνει αυτού του είδους τα λάθη και τα ατοπήματα.

 

Γ. Αυτιάς: Κύριε Πρόεδρε, στο σπίτι σας έχετε άνεργο;

 

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει άνεργο, βεβαίως έχω, στην οικογένεια έχουμε παιδιά με προσόντα με διπλώματα, με μεταπτυχιακά, που δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

 

Γ. Αυτιάς: Ναι, τι σας λένε αυτά τα παιδιά;

 

Ευ. Βενιζέλος: Έχω στενούς μου συγγενείς, με οικογένειες, με μεγάλα προσόντα, ας πούμε έχω ξάδερφο διδάκτορα πολιτικό μηχανικό εξειδικευμένο, που δεν μπορεί να βρει μια δουλειά, δεν μπορεί να σταυρώσει ένα μεροκάματο.

 

Γ. Αυτιάς: Αυτός ο άνθρωπος ήρθε να σας πει «Βαγγέλη, ξάδερφε δεν έχω να πληρώσω το χαράτσι της ΔΕΗ»;

 

Ευ. Βενιζέλος: Πως δεν ήρθε, προφανώς.

 

Γ. Αυτιάς: Και τι του είπατε;

 

Ευ. Βενιζέλος: Μα προφανώς, πού νομίζετε ότι ζούμε; Να σας πω κάτι; Εάν δεν κάνουμε την προσπάθεια που σας προτείνω, δεν μπορούμε να δώσουμε απάντηση στους ανθρώπους αυτούς. Τι να πεις στον άνεργο; Να του πεις ότι εάν είχαμε ακολουθήσει άλλη πολιτική και δεν είχαμε πάρει σκληρά μέτρα δε θα είχαμε 1 εκατομμύριο ανέργους αλλά θα είχαμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους;

 

Γ. Αυτιάς: Καθυστερήσατε όμως, δεν ήσασταν στο Υπουργείο Οικονομικών τότε.

 

Ευ. Βενιζέλος: Καθυστερήσαμε εντάξει…

 

Γ. Αυτιάς: Ένα λεπτό, είστε καλός στα νομικά, τα οικονομικά τώρα τελευταία τα αρχίσατε. Λοιπόν, καθυστέρησε ο Παπανδρέου, εννιά μήνες τη χώρα την πήγαινε μεταξύ Τιτανικού, μεταξύ «διοικώ διεφθαρμένη χώρα»…

 

Ευ. Βενιζέλος: Άλλο αυτό, δεν ήταν εννιά, ήταν λιγότεροι οι μήνες, αλλά τελειώσανε αυτά.

 

Γ. Αυτιάς: Δεν πήρε μέτρα κ. Βενιζέλο και το ξέρετε πολύ καλά. Και μας έβαλε στο ΔΝΤ χωρίς να το περιμένει κανείς.

 

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ έχω ασκήσει πολύ αυστηρή κριτική και αυτοκριτική κι έχω αναλάβει ευθύνες κι έχω πει συγνώμη.

 

Γ. Αυτιάς: Μάλιστα, ο ίδιος ο Παπανδρέου δεν έχει πει συγνώμη ακόμη.

 

Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε, με εμένα μιλάτε τώρα.

 

Γ. Αυτιάς: Μισό λεπτό, ο Παπανδρέου εγώ δεν έχω ακούσει να λέει συγνώμη, εσείς ακούσατε να βγει να το πει;

 

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Αυτιά, αφήστε τον κ. Παπανδρέου. Πάτε στον κ. Σαμαρά που είναι εν ενεργεία Αρχηγός κόμματος και διεκδικεί την πρωθυπουργία. Θα αναλάβουν την ευθύνη για τον εκτροχιασμό της περιόδου 2004-2009;

 

Γ. Αυτιάς: Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα.

 

Ευ. Βενιζέλος: Διότι ναι, εμείς καθυστερήσαμε να πάρουμε μέτρα για να μειωθεί το έλλειμμα του 2009, που ήταν 16%.

 

Γ. Αυτιάς: Την ξέρατε την αλήθεια;

 

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ δεν την ήξερα, όχι. Δεν ήταν το αντικείμενό μου.

 

Γ. Αυτιάς: Μάλιστα, το δέχομαι γιατί δεν ήταν το αντικείμενό σας.

 

Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε όμως, δε θα βγει κανείς να πει ότι «βρε παιδιά, κακώς πήγαμε τη χώρα στο 16% έλλειμμα, φταίμε»; Δεν το λένε, δε λένε τίποτα. Προσπαθούν να επιβάλλουν στον Έλληνα πολίτη την εντύπωση ότι η κρίση αρχίζει τον Οκτώβριο του 2009, επειδή το ΠΑΣΟΚ άργησε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της τραγικής κατάστασης που παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία.

Ναι, αργήσαμε λοιπόν κι έχουμε μεγάλη ευθύνη, αλλά δεν είναι μεγαλύτερη η ευθύνη αυτού που παρέδωσε συντρίμμια. Ναι, άργησε το συνεργείο διάσωσης, άργησε. Αυτός που έβαλε τη βόμβα και το τίναξε το σπίτι στον αέρα δεν έχει ευθύνη; Έχει ευθύνη δηλαδή μόνον η Πυροσβεστική από ένα σημείο και μετά;

 

Γ. Αυτιάς: Είναι πολιτικό επιχείρημα, για το οποίο ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Πέστε μου τώρα. Όταν είδατε τον Πρόεδρο να βγαίνει από το Καστελόριζο και να λέει «πάμε στο ΔΝΤ» δεν τρελαθήκατε κ. Βενιζέλο; Δεν είπατε ότι πάει τη χώρα στο στόμα του λύκου;

 

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Αυτιά, εγώ ήμουν στα Υπουργικά Συμβούλια κατά της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Γ. Αυτιάς: Μισό λεπτό, το ξέρατε από πριν;

 

Ευ. Βενιζέλος: Ήξερα ότι θα υποβληθεί το αίτημα υπαγωγής στο μηχανισμό, ο μηχανισμός είχε διαμορφωθεί.

 

Γ. Αυτιάς: Του το είχατε πει ότι είναι λάθος αυτό που πας να κάνεις;

 

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Αυτιά ακούστε, τα έχω πει αυτά.

 

Γ. Αυτιάς: Είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος «Γιώργο δεν πας καλά»; Αυτό με ενδιαφέρει εμένα.

 

Ευ. Βενιζέλος: Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δυστυχώς έχει υπαχθεί το σύνολο της Ευρωζώνης, αυτό είναι το τραγικό θέμα.

 

Γ. Αυτιάς: Άμεσα και έμμεσα;

 

Ευ. Βενιζέλος: Άμεσα, όχι άμεσα και έμμεσα, άμεσα. Στο Εurogroup μετέχει ο Γενικός Διευθυντής, η Γενική Διευθύντρια τώρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν μετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο αμερικανικό Υπουργικό Συμβούλιο, όταν συζητά ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, της Federal Reserve.

Κι όμως, εκεί που μετέχουν οι Υπουργοί Οικονομικών, ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το EFSF και όλοι οι θεσμοί οι ευρωπαϊκοί, είναι πάντα παρόν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Εμείς λοιπόν ως χώρα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη δική μας κρίση, την κρίση της Ευρωζώνης, εμείς θέλουμε να γίνουμε ξανά αυτοδύναμοι, ισότιμοι μέσα στην Ευρωζώνη και να έχουμε και μια ασφαλή θέση για ό,τι συμβαίνει σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

 

Γ. Αυτιάς: Η κρίση ξεπεράστηκε;

 

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι και πρέπει να θωρακιστούμε. Αυτό που κάνουμε τώρα έχει πολλαπλή αξία.

Λένε πολλοί -προσέξτε τώρα να δείτε τι αντιφάσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Λένε πολλοί: «Εντάξει, με αυτά που έγιναν τώρα και με τη νέα συμφωνία και το PSI και τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ, είμαστε κατοχυρωμένοι μέσα στο ευρώ, δεν τους συμφέρει να μας διώξουν γιατί το κόστος είναι πολύ μεγάλο, το έχει πει και η κα Merkel, γιατί έχουν δώσει πολλά λεφτά, εγγυήσεις, δάνεια κτλ, άρα μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε». Ξέρετε ότι μπορούν να μας αφήσουν στο ευρώ, αλλά να μη μας δώσουν τις επόμενες δόσεις;

 

Γ. Αυτιάς: Αυτό σημαίνει τι κ. Βενιζέλο;

 

Ευ. Βενιζέλος: Να εξυπηρετούν το λεγόμενο εξωτερικό χρέος, αλλά να μας πουν για την εσωτερική διαχείριση δεν έχει δόση, βρείτε τα μόνοι σας.

 

Γ. Αυτιάς: Μάλιστα κι εδώ τι κάνουμε;

 

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό να ρωτήσετε αυτούς, οι οποίοι προτείνουν τυφλές και αδιέξοδες λύσεις, τις οποίες ούτε έχουν συζητήσει, ούτε έχουν μελετήσει, ούτε έχουν τεκμηριώσει, αλλά τις λένε με ανευθυνότητα τραγική στον ελληνικό λαό.

Διότι φαντάζεστε τι σημαίνει να πρέπει να κάνεις ισοσκέλιση της διαχείρισής σου αμέσως; Αυτό ήταν το νόημα της ερώτησης που σας έκανα προηγουμένως, που σας παρεκάλεσα να κάνετε εσείς: “εγγυάστε την καταβολή μισθών και συντάξεων”;

Γιατί λένε διάφοροι: «Μα θέλουμε κάποιον ο οποίος να είναι θαρραλέος, ένας Ηρακλής της διεθνούς πολιτικής σκηνής και να αρνηθεί να ξεπληρώσει το εξωτερικό χρέος της χώρας». Μα εμείς το κάναμε αυτό, εμείς μειώσαμε το εξωτερικό χρέος της χώρας κατά 105 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όποιος θέλει να κάνει τον έξυπνο και τον προστάτη των Ελλήνων πολιτών, να πάει να το κάνει αυτό εκεί, στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο, να τον δω τον «γαμπρό», γιατί ξέρετε, στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό, έτσι; Τώρα έχουμε πολλούς «γαμπρούς» για την εξουσία, για την πρωθυπουργία, για το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Γ. Αυτιάς: Αναφέρεστε και πάντα τον κ. Σαμαρά έχετε στόχο κ. Βενιζέλο.

 

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι. Λοιπόν επειδή δυστυχώς πρέπει να κλείνουμε τώρα, θα σας πω το εξής: Έχουμε λοιπόν αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο και πρέπει να το εφαρμόσουμε και πρέπει να πείσουμε τον Έλληνα πολίτη ότι είναι κρίμα από το Θεό να αδικήσει τις θυσίες του, γιατί έχουμε φτιάξει ένα εθνικό κεφάλαιο με τις θυσίες αυτές και πρέπει να κάνουμε τώρα την ολοκληρωμένη προσπάθεια για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.

 

Γ. Αυτιάς: Κίνδυνος επιστροφής στη δραχμή υπάρχει;

 

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει, αλλά να σας πω γιατί υπάρχει.

 

Γ. Αυτιάς: Πώς υπάρχει κ. Βενιζέλο και γιατί υπάρχει;

 

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω γιατί υπάρχει, γιατί θεωρούν πολλοί – ήταν η συνέχεια της προηγούμενης παρατήρησης που κάναμε- ότι δε θα μας βγάλουν ποτέ, ακόμη κι αν μας πιέσουν να καλύπτουμε τις εσωτερικές ανάγκες με τα δικά μας λεφτά.

Η Ευρώπη δεν αποφασίζει ορθολογικά, στην Ευρώπη υπάρχουν 27 Κυβερνήσεις, 27 Κοινοβούλια, 27 λαοί, εκατοντάδες κόμματα, Κυβερνήσεις ασταθείς. Μπορεί να γίνουν κατά λάθος πράγματα τα οποία επιβάλλει δυστυχώς η αγορά, δεν είναι ορθολογικές και ελεγχόμενες οι αντιδράσεις, ούτε θεσμικές. Και πρέπει να σας πω ότι εγώ έχω ζήσει την πίεση των συζητήσεων για άλλα σενάρια, έτσι;

 

Γ. Αυτιάς: Σας το είπαν ευθέως, σας το είπε δηλαδή η Merkel;

 

Ευ. Βενιζέλος: Μα με συγχωρείτε, δεν έχετε διαβάσει για το σενάριο της λεγόμενης συντεταγμένης χρεοκοπίας;

 

Γ. Αυτιάς: Εγώ θέλω να το ακούσω από σας.

 

Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν έπρεπε να καταβάλλουμε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια για να φύγουμε από το σενάριο της συντεταγμένης χρεοκοπίας, που είναι ο προθάλαμος της εξόδου από το ευρώ και να πάμε στο PSI;

Ξέρετε πολλούς που έχουν μειώσει το δημόσιο χρέος; Γιατί εγώ είχα την τύχη και πραγματικά το θεωρώ μια ιστορική τύχη, να είμαι Υπουργός Οικονομικών όταν μειώθηκε κατά 105 δισεκατομμύρια ευρώ το δημόσιο χρέος της χώρας.

 

Γ. Αυτιάς: Άλλους πολίτες σε άλλη χώρα, που να έχουν τόση μεγάλη μείωση μισθού, τόσους πολλούς φόρους, τόσα πολλά χαράτσια..

 

Ευ. Βενιζέλος: Σε όλη την Ευρώπη.

 

Γ. Αυτιάς: Όχι, σε όλη την Ευρώπη.

 

Ευ. Βενιζέλος: Σε όλη την Ευρώπη ναι, ο Ιταλός, ο Ισπανός, ο Πορτογάλος.

 

Γ. Αυτιάς: 40% μείωση μισθού δεν έχει επιβληθεί ποτέ πουθενά κ. Πρόεδρε.

 

Ευ. Βενιζέλος: Πάτε να δείτε. Αλλά με συγχωρείτε κ. Αυτιά, ξέρετε τι έλεγε ο Trichet πάντα; Το 2000 με 2010 είχαμε αύξηση των αποδοχών 120% κατά μέσο όρο στην Ελλάδα.

 

Γ. Αυτιάς: Μόνο στις ΔΕΚΟ ήταν αυτό.

 

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι, κατά μέσο όρο.

 

Γ. Αυτιάς: Ο Trichet είπε για τις τιμές; Που είναι από τις πιο μεγάλες στην Ελλάδα από ό,τι στην Ευρώπη; Έκανε κάτι στις πολυεθνικές για να μαζέψουν τις τιμές;

 

Ευ. Βενιζέλος: Για τις τιμές εμείς πρέπει να κάνουμε, δικό μας θέμα είναι.

 

Γ. Αυτιάς: Δεν κάναμε τίποτα.

 

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, δεν κάναμε τίποτα; Κάναμε αρκετά πράγματα.

 

Γ. Αυτιάς: Δυο πιτσιρικάδες από το Νευροκόπι έριξαν την τιμή της πατάτας και βάλανε τα γυαλιά στους Υπουργούς.

 

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά για μια φορά.

 

Γ. Αυτιάς: Για μια φορά στην πατάτα. Στα υπόλοιπα τι έκανε το κράτος;

 

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, μην αλλάζουμε θέμα συνεχώς, θα σας πω.

 

Γ. Αυτιάς: Είναι το ένα με το άλλο, καταλαβαίνετε. Άλλωστε εσείς είστε πολύ έξυπνος και μπορείτε και τα βολεύετε αυτά.

 

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν είναι θέμα εξυπνάδας, είναι θέμα υπευθυνότητας. Εσείς δεν κατεβαίνετε στις εκλογές και δε θα κληθείτε να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας. Εγώ καταβαίνω και πρέπει να προσέχω τι λέω.

 

Γ. Αυτιάς: Το ξέρω.

 

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί ότι λέω, θέλω να έχει εγκυρότητα και βαρύτητα.

 

Γ. Αυτιάς: Ίσως επειδή διαβάσατε το μνημόνιο, γι΄ αυτό.

 

Ευ. Βενιζέλος: Άρα, λοιπόν εγώ λέω ότι πράγματι ο κίνδυνος δεν έχει οριστικά εκλείψει βεβαίως, διότι η Ευρώπη δεν σκέφτεται και δεν αντιδρά ορθολογικά και πρέπει εμείς να προστατεύσουμε τη θέση μας και πρέπει να προστατεύσουμε τη θέση μας όχι μόνον τώρα που είμαστε εμείς σε κρίση, αλλά και μετά την κρίση, γιατί η κρίση στην Ευρωζώνη είναι βαθύτερη από ότι είναι η κρίση στην Ελλάδα.

 

Γ. Αυτιάς: Άρα, λιτότητα μέχρι το 2017 όπως λένε οι εφημερίδες κι όπως λέει η κα Lagarde;

 

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν είναι το θέμα η λιτότητα, το θέμα είναι να λειτουργήσει ο μηχανισμός ο οποίος θα απογειώσει ξανά την ελληνική οικονομία. Να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Ο πολίτης πρέπει να νιώσει ότι πατάει κάπου, ότι έχει μια ασφάλεια. Πρέπει λοιπόν η χώρα να έχει κυβέρνηση, να έχει πρόγραμμα, πολιτική κατεύθυνση και πρέπει να έχει και κάποιους, ή έστω κάποιον, επικεφαλής που διευθύνει πολιτικά τη χώρα, που εγγυάται ότι οι θυσίες των πολιτών δε θα πάνε χαμένες.

Άρα λοιπόν πρέπει ο πολίτης να σκεφτεί:

Θα δώσει μια ψήφο τιμωρίας;

Θα δώσει μια ψήφο διαμαρτυρίας;

Ή θα δώσει μια ψήφο ιστορικής προοπτικής;

Δεν έχουμε ευρωεκλογές, δεν έχουμε στις 6 Μαΐου  μια επίσημη δημοσκόπηση με δεδομένη την κυβέρνηση και δεδομένη την πολιτική κατεύθυνση της χώρας. Όλα κρίνονται την ημέρα εκείνη.

Και απευθύνομαι στους ανθρώπους που κάποια στιγμή ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και τώρα είναι δυσαρεστημένοι και οργισμένοι, πονεμένοι, απογοητευμένοι. Και θέλω να τους παρακαλέσω να τα σταθμίσουν όλα αυτά.

Πιστεύει  κανείς πραγματικά ότι μπορούσαμε ν’ αποφύγουμε δύσκολα και δυσάρεστα μέτρα και δεν το κάναμε; Πιστεύει κανείς ότι οικειοθελώς γίναμε αντιπαθείς και αντιδημοφιλείς; Ποιος είναι τόσο ανόητος να χάσει την αγάπη του λαού, τις συμπάθειες, το κύρος, την πλειοψηφία; Γιατί βρεθήκαμε στην ανάγκη αυτή; Γιατί βρεθήκαμε προ του τραγικού διλήμματος να σώσουμε το έθνος και την προοπτική του ή να δυσαρεστήσουμε το λαό.

 

Γ. Αυτιάς: Αργά το είπατε στον κόσμο όμως.

 

Ευ. Βενιζέλος: Μα ναι, αλλά το γεγονός ότι δεν είπαμε την πλήρη εικόνα, είχε κόστος.

 

Γ. Αυτιάς: Κύριε Πρόεδρε, δυο ερωτήματα ακόμη.

Δαπάνες: Δεν κόβει δαπάνες το πολιτικό σύστημα και ο κόσμος πληρώνει φόρους.

Βουλευτικές συντάξεις: Χρειάζονται δυο και τρεις βουλευτικές συντάξεις;

 

Ευ. Βενιζέλος: Δε χρειάζονται και πρέπει να σας πω ότι πέραν αυτού, μίλησα για τις Επιτροπές και για τις αποζημιώσεις των Επιτροπών, για τη βουλευτική ασυλία, για το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, έχω παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο θεσμικών παρεμβάσεων για τη λειτουργία της Βουλής, που νομίζω ότι στέλνει ένα μήνυμα στον Έλληνα πολίτη πως έχουμε πλήρη συνείδηση αυτού που πρέπει να κάνουμε για ν’ αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με το Κοινοβούλιο.

 

Γ. Αυτιάς: Η πολιτική σύνταξη χρειάζεται κ. Πρόεδρε; Δεν είναι προκλητική η βουλευτική σύνταξη; Τι δουλειά κάνεις; Δικηγόρος. Να συνεχίσεις στο Ταμείο σου.

 

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Αυτό είναι το ένα σημείο. Το άλλο σημείο είναι ότι δεν πρέπει να επικρατήσει αυτό που λέγεται «εκφασισμός της κοινωνίας». Δηλαδή η αμφισβήτηση του κοινοβουλευτισμού. Γιατί η αμφισβήτηση του κοινοβουλευτισμού οδηγεί σε αμφισβήτηση της Δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή το πολιτικό σύστημα τείνει να αποκτήσει τη μορφή που είχε στη δεκαετία του ’50 στην Ελλάδα με την πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων και με την αδυναμία  του πολίτη να κάνει μια επιλογή γιατί ο ίδιος είναι σε αμηχανία..

Το πολιτικό σύστημα έχει μεγάλη ευθύνη για την οικονομία. Το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα ευθύνεται για την κρίση. Επειδή οι κρίσιμες πληροφορίες ήταν στη διάθεση πολύ λίγων ανθρώπων. Τώρα θα ήταν  τραγικότερο λάθος, θα ήταν  η εσχάτη πλάνη, χείρω της πρώτης, εάν η νέα μορφή του πολιτικού συστήματος συμπαρασύρει σε μεγαλύτερη κρίση και την οικονομία.

 

Γ. Αυτιάς: Ναι, αλλά η Δημοκρατία δεν είναι ακριβή και φθηνή. Η Δημοκρατία έχει τη δική της αξία. Δηλαδή ο μεγαλύτερος μισθός και η μεγαλύτερη σύνταξη για έναν Βουλευτή δε σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερη Δημοκρατία.

 

Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν αναφέρομαι σ’ αυτό εγώ. Εγώ αναφέρομαι στην ουσία του θέματος.

 

Γ. Αυτιάς: Ναι, αλλά ο κόσμος ξέρετε τι λέει; «Τρεις συντάξεις αυτός, μία εγώ κι αυτή είναι μισή».

 

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι εναντίον των προνομίων των Βουλευτών, ξέρετε εγώ δεν ανήκω σ’ αυτούς  οι οποίοι…

 

Γ. Αυτιάς: Θα φέρετε ολοκληρωμένο σχέδιο κ. Πρόεδρε;

 

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ δεν έχω μπει στη Βουλή για ν’ αποκτήσω επάγγελμα.

 

Γ. Αυτιάς: Γνωστό αυτό.

 

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ έχω δουλέψει στη ζωή μου από  πολύ μικρή ηλικία. Έχω ένσημα και ξέρετε ότι έχω μάλιστα την ευτυχία να έχω δυο επαγγέλματα, γιατί είμαι και δικηγόρος και καθηγητής Πανεπιστημίου. Δεν έχω γεννηθεί ούτε στο Κολωνάκι, έχω γεννηθεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ούτε μέσα  στον κομματικό σωλήνα, τον κομματικό δοκιμαστικό σωλήνα. Προέρχομαι από την κοινωνία και προέρχομαι από εισοδηματικά στρώματα τα οποία ξέρουν τι σημαίνει ν’ αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα με δυσκολίες.

Άρα εδώ έχουμε μπροστά μας υπαρξιακά διλήμματα. Οι εκλογές της 6ης Μαΐου  είναι υπαρξιακές. Και πρέπει η χώρα να ξημερώσει όρθια.

 

Γ. Αυτιάς: Λέτε για σταθερότητα. Αυτή η σταθερότητα έρχεται μέσα από  μια συμφωνία των δυο μεγάλων κομμάτων;

 

Ευ. Βενιζέλος: Η σταθερότητα έρχεται όπως σας την περιέγραψα, μην επαναλαμβάνουμε..

 

Γ. Αυτιάς: Τι λέτε σήμερα για τον κ. Σαμαρά; Μετά από σας ακολουθεί ο κ. Σαμαράς. Τι λέτε στον κ. Σαμαρά; Να ξεκινήσω από κει.

 

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχω να πω κάτι στον κ. Σαμαρά, έχω να πει κάτι στον Έλληνα πολίτη: Ας σταθμίσει τα δεδομένα, εγώ του λέω ότι αυτή τη στιγμή  εγγυητής της σταθερότητας μπορεί να είναι πραγματικά ένα ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα που θα είναι ο καταλύτης για τη δημιουργία της μεγάλης συμμαχίας, υπευθυνότητας, αλληλεγγύης και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Πιστεύω  ότι οι άλλες προτάσεις είναι προτάσεις οι οποίες δυστυχώς δε δίνουν καμία λύση. Αντιθέτως αναπαράγουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο αδιέξοδο.

 

Γ. Αυτιάς: Δε μας είπατε για τα δάνεια.

 

Ευ. Βενιζέλος: Για τα δάνεια έχω κάνει ανακοινώσεις, έχω παρουσιάσει  το νέο σχέδιό μας συμφωνημένο με τους εταίρους της Ευρώπης, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τον ακατάσχετο λογαριασμό των 1.500 ευρώ – 2.000 όταν είναι κοινός του ζευγαριού – την υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά των επαγγελματιών που  έχουν ατομική επιχείρηση και χρέη στις τράπεζες μέχρι 25.000 ευρώ, έχω παρουσιάσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που εισηγήθηκα στη Βουλή όπου έχουμε μείωση της  δόσης στο μισό, στο 30% των αποδοχών αντί του 60% και τη συμφωνία που κάναμε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για τη συνεχή διευθέτηση των δανείων, των στεγαστικών, των καταναλωτικών και των επιχειρηματικών.

Και αυτά τα δάνεια μέχρι στιγμής είναι 800.000 και  οι Τράπεζες  που θα είναι τώρα υπό το στρατηγικό έλεγχος του κράτους, θα συνεχίσουν αυτές τις διευθετήσει διευκολύνοντας τους δανειολήπτες να κάνουν και τη δική τους ζωή ευκολότερη, αλλά και τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ασφαλέστερη στην Ελλάδα.

Επαναλαμβάνω λοιπόν τον επίλογό μου, την ευχή οι Έλληνες ενωμένοι και υπεύθυνοι, να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και μετά την 6η Μαΐου.

 

Γ. Αυτιάς: Και στη Σύνοδο Κορυφής πώς θα πάτε;

 

Ευ. Βενιζέλος: Στη Σύνοδο Κορυφής σκεφτείτε εσείς μαζί με όλους τους συμπολίτες μας ποιος θα πάει και τι θα πει. Θα σκεφτείτε ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών. Φέρετε τις φιγούρες, τα ονόματα, τις εικόνες στο μυαλό σας και βγάλετε ένα συμπέρασμα.

 

Γ. Αυτιάς: Σας ευχαριστώ θερμά.

 

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ. –

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ