Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Πούτιν, ο ηγέτης που ξεχώρισε το 2013 *Γράφει ο Γιάννης Μήτσιος, πολιτικός επιστήμων- διεθνολόγος

Καταγραφή

Μόσχα- Κόκκινη Πλατεία, το Κρεμλίνο, το Μαυσωλείο Λένιν και στο βάθος ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου.

Είθισται να λέγεται ότι οι μεγάλες χώρες βγάζουν και μεγάλους ηγέτες, όπως επίσης και ότι οι ηγέτες εμφανίζονται στα μεταίχμια των αιώνων και στις μεγάλες ανακατατάξεις. Η χρονιά που φεύγει δικαίωσε πλήρως και τους δύο χαρακτηρισμούς ως προς το πρόσωπο του Ρώσου Προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε, με αφορμή το θάνατο του Μαντέλα, ότι τελικά οι ηγέτες γράφουν την ιστορία. Για τον ιστορικό του αύριο ο Πούτιν αποτελεί ένα ακόμα κεφάλαιο ηγέτη του 21ου αιώνα, που κατάφερε να αναγεννήσει μια κατεστραμμένη και λεηλατημένη χώρα της δεκαετίας του 1990 σε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, πρωταγωνίστρια στις διεθνείς εξελίξεις και επαναφορά του ιστορικού της ρόλου ως μεγάλης δύναμης.

1

Το διεθνούς φήμης οικονομικό περιοδικό Forbes τον κατέταξε στους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στα παγκόσμια δρώμενα, μπροστά από τον Ομπάμα και το νέο Πάπα Φραγκίσκο. Το γερμανικό περιοδικό Spiegel τον έκανε εξώφυλλο με αφορμή την αποτυχία της ΕΕ και ιδιαίτερα της Γερμανίας, να πάρει με το μέρος της την Ουκρανία και ο παγκόσμιος τύπος καλύπτει σχεδόν κάθε δράση και παρέμβαση της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

Το 2013, υπήρξε η πιο επιτυχημένη χρονιά του προέδρου Πούτιν στα 14 χρόνια που ηγείται της Ρωσίας μιας και η πολιτική του δικαιώθηκε σε κάθε τι που διαχειρίστηκε καθιστώντας τον παγκόσμιο παίκτη και επιβεβαιώνοντας την ολική επαναφορά της Ρωσίας στις παγκόσμιες εξελίξεις. Ο Πούτιν,  έκλεισε τη συμφωνία για την ειρήνευση στη Συρία για  την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της,  αποτρέποντας αμερικανική επέμβαση και ευρύτερη περιφερειακή ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή (βγάζοντας  και από ένα αδιέξοδο που είχε περιέλθει η αμερικανική πολιτική). Έκλεισε τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ο ρωσικός στόλος επιστρέφει στη Μεσόγειο, οι Αιγύπτιοι στρατηγοί στρέφονται  στη Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Ισραήλ ψυχράνθηκαν με την αμερικανική στάση και αναγνωρίζουν πλέον τη Ρωσία ως μελλοντικό παράγοντα των εξελίξεων και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ετοιμάζεται πυρετωδώς και η Ευρωασιατική Τελωνειακή Ένωση.

Και οι κινήσεις Ματ του Πούτιν δεν σταματούν εδώ. Στην Ευρώπη οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και η Γερμανία υποτίμησαν την δυναμική της Ρωσίας, όπως έγραψε το Σπήγκελ, στις σχέσεις ΕΕ και Ουκρανίας διατηρώντας την Ουκρανία στην ρωσική επιρροή. Η αποφυλάκιση μετά από δέκα χρόνια φυλακή στη Σιβηρία, του πρώην ολιγάρχη Χοντορκόφσκι, η απελευθέρωση των ακτιβιστών της Greenpeace, και των Πούσυ Ράιοτς, εξουδετέρωσε λόγους τριβής με τη Δύση αλλά και η φιλοξενία του Σνόουντεν με τις αποκαλύψεις για το παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης των αμερικανών, έφερε σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Στον τομέα της ήπιας ισχύος (soft power), η Ρωσία ετοιμάζεται για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας το Φεβρουάριο, αφού  έστειλε για πρώτη φορά  την ολυμπιακή  φλόγα που έλαβε η ρωσική αποστολή, από την αρχαία Ολυμπία, στο διάστημα, στο Βόρειο Πόλο, στη βαθύτερη λίμνη του κόσμου τη Βαϊκάλη με αριθμό ρεκόρ 14.000 λαμπαδηδρόμων και διαδρομής 65.000 χιλιομέτρων!!!

Στις διεθνείς σχέσεις επικρατούν  ο ρεαλισμός, τα συμφέροντα και η γεωπολιτική ισχύς και αυτό συμβαίνει για όλους τους πρωταγωνιστές. Ο Πούτιν αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι αξιοποίησε για τη χώρα του τα μέγιστα και οδηγεί τη Ρωσία σε νέους δρόμους. Πίσω όμως από τις επιτυχημένες πολιτικές κρύβεται και πολιτική βούληση αλλά και ένα ιδεολογικό υπόστρωμα. Η επιστροφή στις αξίες, την παράδοση, ο πατριωτισμός, ο εκσυγχρονισμός, η αποφυγή ξένων επιρροών  και ο ρόλος της Ορθοδοξίας ως συνεκτικού στοιχείου της κοινωνίας αποτελούν την συνταγή της επιτυχίας για την αναγεννημένη  Ρωσία του 21ου αι.

Πηγές:

Spiegel on line, How Putin Outfoxed the West-Maintaining Russian Power, Christian Neef & Matthias Schepp, 16/12/2013

International New York Times, Merkel’s Putin problem, Judy Dempsey 18/12/2013 p.9

The Guardian, From Pussy Riot to Khodorovsky, Vladimir Putin has been underrated, Geoffrey Wheateroft, 20/12/2013,

Το Ποντίκι, Κίνηση ματ από τον Πούτιν, 24/12/2013

Η Εφημερίδα των Συντακτών, Επιβραδύνεται η οικονομία και μαζί της..ο Πούτιν, Θανάσης Αυγερινός, 24/12/2013σ.σ. 16-17

Γιάννης Μήτσιος,Το στοίχημα της Αναγέννησης, το διεθνές περιβάλλον, η Ευρώπη και το μέλλον της Ελλάδας, Εκδόσεις Μελπομένη Διώτη 2013

 

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ