Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Πουλάνε τα νεφρά τους λόγω κρίσης

Συγκλονιστικό δημοσίευμα των New York Times, παρουσιάζει την ιστορία του Pavle Mircov και της συντρόφου του Daniella που έβαλαν αγγελία πουλώντας τα νεφρά τους για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Η ιστορία του Pavle και της Daniella δεν αποτελεί μια σπάνια περίπτωση. Χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά πουλάνε ζωτικά τους όργανα προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και την ανέχεια.

“Το ζευγάρι κοιτάζει κάθε λίγο νευρικά τα mail τους. Περιμένουν μια απάντηση στην αγγελία που έχουν βάλει. Πουλάνε τα νεφρά τους απελπισμένοι από την οικονομική κρίση”, αναφέρει το δημοσίευμα. Κοστολογούν μάλιστα το κάθε νεφρό τους στα 30.000 ευρώ.

Απ’ όταν έχασαν μέλη της οικογένειας τους, έμειναν χωρίς τηλέφωνο και φως και διαβιώνουν σε άθλιες συνθήκες. Όπως αναφέρει η N.Y. Times, “τρώνε μια φορά τη μέρα, μόνο ψωμί και σαλάμι”.

Οι περίπτωση των δύο Σέρβων είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις της μαύρης αγοράς ανθρώπινων οργάνων που ανθεί σε χώρες όπως η Κίνα ή η Βραζιλία αλλά επεκτείνεται λόγω της κρίσης σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία ή σε άλλα βαλκανικά έθνη, όπως η Σερβία.

Απελπισμένοι οικονομικά άνθρωποι προσπαθούν να πουλήσουν νεφρά, πνεύμονες, μυελό των οστών ή κερατοειδείς, με τη βοήθεια του ιντερνέτ, σε αδίστακτους εμπόρους που εκμεταλλεύονται την παγκόσμια έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση.

Και στην Ελλάδα ανθεί το εμπόριο οργάνων

Στην υπερχρεωμένη Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, ένας 46χρονος επιχειρηματίας από τον Πειραιά δήλωσε πρόσφατα ότι ο μόνος τρόπος για να σώσει την οικογένειά του από το να καταλήξουν στους δρόμους είναι να πουλήσει ένα νεφρό για 100.000, ή 123.000 δολάρια. Ο ίδιος, μιλώντας μάλιστα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, είπε ότι έχει προσλάβει ακόμη και ιδιωτικό ντετέκτιβ για να τον βοηθήσει να βρει αγοραστή.

Στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Ρωσία, δεκάδες διαφημίσεις από ανθρώπους που πουλάνε τα πάντα, από νεφρά, μαλλιά και σπέρμα μέχρι και μητρικό γάλα έχουν εμφανιστεί στο Διαδίκτυο, διαμορφώνοντας τον δικό τους “τιμοκατάλογο”. Για παράδειγμα οι πνεύμονες “πιάνουν” τα 250.000 ευρώ.

Το εμπόριο έχει επίσης μεταφερθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου, όπως λένε οι ειδικοί, έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά φτωχών μεταναστών χωρίς χαρτιά που πωλούν τα νεφρά τους μέσω ιστοσελίδων όπως το Craigslist για να τα βγάλουν πέρα.

“Χάρη” στην παγκόσμια οικονομική κρίση το εμπόριο οργάνων είναι μια βιομηχανία που αναπτύσσεται,” δήλωσε ο Jonathan Ratel, ειδικός εισαγγελέας  ο οποίος έχει αναλάβει υπόθεση εναντίον επτά ατόμων που κατηγορούνται ότι δελέαζαν φτωχά θύματα από την Τουρκία και πρώην κομμουνιστικές χώρες, για να πουλάνε τα νεφρά τους με ψευδείς υποσχέσεις, μέχρι και για 20.000 δολάρια.

15.000 με 20.000 νεφρά πωλούνται παράνομα σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν και είναι δύσκολο να συλλεχθούν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι 15.000 με 20.000 νεφρά πωλούνται παράνομα σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι το 5 έως 10 τοις εκατό των μεταμοσχεύσεων νεφρών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο είναι αποτέλεσμα του εμπορίου οργάνων.

Η Nancy Scheper-Hughes, καθηγήτρια ιατρικής ανθρωπολογίας στο  Berkeley, δηλώνει ότι “η προσπάθεια των Ευρωπαίων να πουλήσουν τα όργανά τους θυμίζει την περίοδο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η ανεργία δημιούργησε μια νέα γενιά πρόθυμων πωλητών, καθώς και εγκληματικών δικτύων έτοιμων να εκμεταλλευτούν τη δυστυχία τους”.

“Τουρισμός” οργάνων 

Οι ειδικοί λένε ότι μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία ήταν ο κύριος ευρωπαϊκός κόμβος για τη διακίνηση οργάνων με τους  “τουρίστες οργάνων” να προέρχονται συνήθως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ιταλία και τη Γερμανία. Οι πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες για πώληση οργάνων έχουν ρώσικη κατάληξη και συχνά οι χορηγοί δεν δίνουν ούτε μια δεκάρα από όσα υπόσχονται.

Το δημοσίευμα πάντως κλείνει με δηλώσεις του Σέρβου Mircov, ο οποίος λέει ότι νοσταλγεί την παλιά ενωμένη Γιουγκοσλαβία όταν υπήρχε δωρεάν παιδεία και λιγότερη ανεργία.

Ένα νεφρό πουλιέται κάθε μία ώρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το παράνομο εμπόριο νεφρών έχει αυξηθεί σε τέτοια επίπεδα, ώστε υπολογίζεται ότι γίνονται περίπου 10.000 παράνομες εγχειρήσεις αφαίρεσης οργάνων ετησίως, αριθμός που ουσιαστικά αντιστοιχεί σε περισσότερες από μία επεμβάσεις την ώρα.

Τα νεφρά αποτελούν το 75% της παγκόσμιας λαθρεμπορίας οργάνων, ενώ η έλλειψη επιβολής του νόμου σε ορισμένες χώρες, και η έλλειψη της νομοθεσίας σε άλλες, σημαίνει ότι αυτοί που θα προσφέρουν οικονομικά κίνητρα σε εξαθλιωμένους ανθρώπους για να αποχωριστούν ένα νεφρό βρίσκουν άμεση ανταπόκριση.

(Χρήστος Δεμέτης – news247)

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ