Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Πιλάβιος: «Τέλος στη… ζούγκλα» (4/7/2011)

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος υποστήριξε πως η «επιχείρηση κάθαρση» στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει αρχίσει, χωρίς ανοχή σε φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς. Για συμβόλαια θανάτου που υπήρχαν στο χώρο του ποδόσφαιρου μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ!

ο Σοφοκλής Πιλάβιος έκανε σαφές πως περιμένει σπουδαία αποτελέσματα από την έρευνα – πλέον έχει περάσει η διαδικασία στα χέρια του ανακριτή – για τα «στημένα» παιχνίδια και πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο να αλλάξει τρόπο δομής και λειτουργίας μπαίνοντας σε καθεστώς διαφάνειας και ισονομίας.

«Είμαστε στο χορό της κάθαρσης και θα χορέψουμε ως το τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ που επανέλαβε ότι για την ώρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση αποκλεισμού ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξουν υποβιβασμοί παρέπεμψε στην Αθλητική Δικαιοσύνη που είναι αρμόδια να αποφασίσει για το συγκεκριμένο θέμα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σοφοκλή Πιλάβιου

– Είστε αρκετά χρόνια στην ΕΠΟ, οπότε λογικά θα γνωρίζατε την ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Η κίνησή σας για αναστολή λειτουργίας έγινε λόγω γνώσης, υποψίας ή διαίσθησης για όσα θα επακολουθούσαν; Τελικά ποιο ήταν πρακτικά το αποτέλεσμα;

«Έχω μια φιλοσοφία ζωής και υπηρετώ ένα συγκεκριμένο αξιακό πλαίσιο ήθους και τιμής. Δεν κάθισα στην καρέκλα της ΕΠΟ για να γίνω κάποιος άλλος. Έδωσα και δίνω καθημερινά τη μάχη για διαφάνεια, για τομές στη λειτουργία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και στοχεύοντας στην πρόοδο και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του. Η απόφαση της αναστολής δεν ήταν ούτε κίνηση απελπισίας ούτε πρόλογος παραίτησης, όπως είχαν βιαστεί κάποιοι να την χαρακτηρίσουν. Τα πράγματα είχαν ξεφύγει από κάθε μέτρο. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν είναι δυνατόν στο ποδόσφαιρο μιας χώρας αντί να συζητάμε για συμβόλαιο παικτών να συζητάμε για συμβόλαια θανάτου και να επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Είχε έρθει η ώρα να υπάρξει ένα σοκ αφύπνισης. Αυτή είναι η προσδοκία μου. Να ξυπνήσουν αυτοί που πρέπει και να σταματήσουν κάποιοι να οδηγούν το ποδόσφαιρο σε έναν εφιάλτη».

– Πως διαχειρίζεστε τέτοιους ανθρώπους με τους οποίους συνυπάρχετε αναγκαστικά, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνετε υποχείριό τους;

«Όπως έχω ξαναπεί εγώ στο ποδόσφαιρο κληρονόμησα πρόσωπα και καταστάσεις, δεν τα διαμόρφωσα. Όταν διαπιστώσαμε κάποια πράγματα και πάντα σεβόμενοι το θεσμικό ρόλο μας και κοιτάζοντας το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου κάναμε, όπως πια φαίνεται καθαρά, τις σωστές κινήσεις ως προς τις κατάλληλες αρχές και φροντίσαμε να γίνει αυτό σωστά, χωρίς διαρροές, ώσπου η Δικαιοσύνη να μπορέσει να ολοκληρώσει την έρευνά της όπως έκρινε σωστό. Λόγω της ιδιότητάς μου και του θεσμικού μου ρόλου είχα υποχρέωση να συνομιλώ με όλους. Είχα υποχρέωση να ακούω όσα μου έλεγαν. Κάθε εβδομάδα μιλούσα με το 90% των προέδρων. Έτσι είχαν συνηθίσει, έτσι έπρατταν. Άλλο όμως τι ακούς και άλλο το τι κάνεις. Προσπάθησα λοιπόν χωρίς μαγκιές, μεγαλοστομίες και ανέξοδους ηρωισμούς να κάνω πάντα το σωστό για το ποδόσφαιρο και αυτό πλέον είναι προφανές από τα ίδια τα γεγονότα. Διαχειρίστηκα τις πιέσεις και επέμεινα σε τομές και αποφάσεις που σήμερα φαίνονται ότι ήταν για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως ο θεσμός του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα».

– Τι απαντάτε για την εμπλοκή του ονόματός σας στους διαλόγους και στα SMS;

«Οι διάλογοι είναι φυσικό να είναι αποσπασματικοί και δεν μεταφέρουν όλη την εικόνα. Υπάρχουν τόσες και τόσες συνομιλίες που μιλάνε για μένα απαξιωτικά και υβριστικά, με τις χειρότερες εκφράσεις. Το θέμα λοιπόν δεν είναι τι λέει ο καθένας για μένα, το ζήτημα ήταν ποιες αποφάσεις πήραμε. Στο αποτέλεσμα κρίνονται άλλοι. Όσο για το αν κάποιος ‘κρατάει’ τον Πιλάβιο, είναι μυθιστορηματικές αστειότητες. Τα γεγονότα το καταδεικνύουν και δε χρειάζεται να αποδεικνύω διαρκώς ότι δεν είμαι ελέφαντας. Τέτοιες αναφορές θυμίζουν το ανέκδοτο με τη δικαιολογία του λαγού στο λιοντάρι για το πώς περνάει την ώρα του…»

– Από τους διαλόγους μεταξύ των κατηγορούμενων μπορεί ο καθένας να καταλάβει τους τρόπους πίεσης προς τους διαιτητές. Πόσοι ρέφερι είναι εμπλεκόμενοι; Είναι και τα μέλη της ΚΕΔ; Από ποιους ζητούσαν ο Μπέος και οι λοιποί τον ορισμό διαιτητών της αρεσκείας τους;

«Εμείς από την πρώτη στιγμή που κινήσαμε τις διαδικασίες για την έρευνα αυτή ούτε διοχετεύσαμε στοιχεία ούτε και τα σχολιάζουμε. Υπάρχουν αρμόδιοι που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και αυτή τη στιγμή ερευνούν κάθε πτυχή και λεπτομέρεια της υπόθεσης. Δεν είναι δική μας δουλειά να κουβεντιάζουμε για αυτά επηρεάζοντας συνειδητά ή ασυνείδητα το κλίμα της έρευνας. Τηρούμε στάση ευθύνης και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ως το τέλος χωρίς πολλά λόγια και επιπολαιότητες. Περιμένουμε τα πορίσματα ώστε κι εμείς με την σειρά μας να τα μελετήσουμε και να πάρουμε τις αποφάσεις που μας αναλογούν και αφορούν το αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι. Ήδη θέσαμε σε διαθεσιμότητα εμπλεκόμενους από το χώρο της διαιτησίας, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα αναιρέσουμε το τεκμήριο της αθωότητας. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις και στη συνέχεια θα λάβουμε όλα τα μέτρα που επιβάλλονται. Το ποδόσφαιρο μπήκε στον χορό της κάθαρσης και θα χορέψουμε ως το τέλος. Είναι απαίτηση της κοινωνίας».

– Οι επίλεκτοι της ποδοσφαιρικής μαφίας στήνουν διαιτητές για δικό τους όφελος, για λογαριασμό «φίλων» ή «ανωτέρων», για… πλάκα και για εγωιστικούς λόγους και στήνουν για το στοίχημα και το γρήγορο κέρδος! Υπάρχει πιθανότητα να καθαρίσει εντελώς το τοπίο και να μην προκύψει κάποιος καινούριος «ιδιοκτήτης» της Παράγκας, που θα αναλάβει ένα «έτοιμο» μαγαζί;

«Αυτός είναι ο σκοπός μας. Ένα απόστημα ήδη έσπασε και αυτό δεν είναι λίγο. Συνεχίζουμε ωστόσο την καλή συνεργασία μας τόσο με την Πολιτεία όσο και με την UEFA, να προσπαθούμε να τα αλλάξουμε όλα. Δεν είναι πλέον ανεκτό να επικρατεί, όσο και αν βολεύει κάποιους, ο νόμος της ζούγκλας, τον οποίο και εγώ έχω βιώσει και μπορώ να καταλάβω πόσο δηλητηριάζει και διαβρώνει το χώρο. Το σημαντικό για εμάς είναι να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό που όχι μόνο θα εντοπίζει και θα αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αυτά, αλλά και θα τα προλαβαίνει και θα τα αποτρέπει. Αγωνιζόμαστε για να καταστήσουμε τη διαφθορά ασύμφορη, ώστε να μην υποκύπτει κανείς εύκολα στον πειρασμό της, αναλογιζόμενος το τεράστιο κόστος που θα κληθεί να πληρώσει. Αλλά εδώ πρέπει να βάλουν πλάτη όλοι. Δεν μπορεί εμείς να δίνουμε τη μάχη καθημερινά και κάποιοι απλά να… στοιχηματίζουν για το αν θα τα καταφέρουμε ή όχι».

– Υπάρχει κάποια συνεννόηση με την UEFA; Αν δεν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, τι θα γίνει με τις ομάδες που έχουν εξασφαλίσει τα ευρωπαϊκά εισιτήρια;

«Ασφαλώς η συνεργασία μας με την UEFA αποτελεί προτεραιότητα, έχει δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης και έχουμε μια στενή και δημιουργική συνεργασία. Ασφαλώς και στο επίμαχο ζήτημα του παράνομου στοιχηματισμού υπάρχει άμεση επαφή με το alert system που έχει τεθεί σε εφαρμογή. Επιπλέον, όπως γνωρίζει πλέον καλά η κοινή γνώμη, οι φάκελοι που εστάλησαν από την UEFA για τα «στημένα» παιχνίδια μεταβιβάστηκαν από εμάς στις αρμόδιες αρχές και έγινε έτσι η εκκίνηση για να φτάσουμε ως εδώ. Παράλληλα η κατάθεση, βαρύνουσας σημασίας, τεσσάρων αξιωματούχων της ομοσπονδίας, με μυστικότητα και με προσωπική μου παρέμβαση, βοήθησε πολύ στην εξέλιξη της έρευνας, ενώ και τώρα η UEFA είναι ενήμερη. Ως προς τις ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχω ενημερωθεί ότι για να μη συμμετέχουν πρέπει να προκύψει κάποια τελεσίδικη απόφαση. Άρα αυτή τη στιγμή θα μετέχουν κανονικά στις υποχρεώσεις τους».

– Η πρόσφατη εκτίμηση είναι ότι το πρωτάθλημα ενδέχεται να μην ξεκινήσει. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί, ποια είναι η πρόταση για την διέξοδο από την κρίση;

«Είναι σημαντικό να προχωρήσει και η Τακτική και η Αθλητική Δικαιοσύνη την έρευνά τους ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Θα ήταν άδικο μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά. Άλλο απονομή δικαιοσύνης και άλλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αν για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να υπάρξει μια κάποια αναβολή στην έναρξη των πρωταθλημάτων, αυτό θα γίνει. Αλλά δεν είναι μόνο θέμα της ΕΠΟ. Θα χρειαστεί η ειλικρινής συνεργασία με τις διοργανώτριες των πρωταθλημάτων. Προτεραιότητα αυτή την ώρα είναι το έργο της Δικαιοσύνης, γιατί μέσα από το έργο αυτό θα μπορέσουμε να πάρουμε και δίκαιες αποφάσεις. Από εκεί και πέρα θα πρέπει και η Super League να συστρατευθεί και να πάρει αποφάσεις σύμφωνα με το κοινό αίσθημα και τα αποτελέσματα της έρευνας. Δεν θέλουμε να στοχοποιήσουμε ούτε πρόσωπα ούτε ομάδες. Αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία έκπτωση».

– Αν υποβιβαστούν οι ομάδες των οποίων εμπλέκονται οι παράγοντες, τι θα γίνει; Πως θα αναπληρωθούν; Θα αναδιοργανωθεί το πρωτάθλημα ή θα ανέβουν κάποιες ομάδες από χαμηλότερες κατηγορίες; Πως θα ξεκαθαρίσει ο χάρτης και πόσο εύκολο είναι;

«Δεν είναι εύκολο να ξεκαθαρίσει ο χάρτης από τη μια μέρα στην άλλη, είναι σαφές αυτό. Αλλά το πιο δύσκολο κομμάτι έχει γίνει. Και είναι το ξεκίνημα της έρευνας και τα ως τώρα αποτελέσματά της. Είμαστε αισιόδοξοι ότι παρά τα μέτωπα και τις πολλές εκκρεμότητες που τα γεγονότα αυτά αφήνουν ανοιχτά, όλοι θα δείξουν την απαραίτητη ωριμότητα και ευθύνη ώστε να προχωρήσει όπως πρέπει το θέμα και να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες. Υπάρχει και το θέμα με τις πλαστές ενημερότητες άλλωστε, παράλληλα με την έρευνα για τα «στημένα» παιχνίδια στην οποία έχει πέσει το βάρος της προσοχής. Ως προς τις ομάδες που θα ανέβουν ή θα πέσουν, η ΕΠΟ θα προτείνει ό,τι ορίζει ο νόμος. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο. Για τις ποινές οφείλουμε να περιμένουμε χωρίς παρεμβάσεις τα πορίσματα της Αθλητικής Δικαιοσύνης, ενώ για τα πρωταθλήματα αρμόδιες είναι οι διοργανώτριες αρχές. Το πρωταρχικό για μας δεν είναι να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα υποχρεωτικά στην ημερομηνία που έχει οριστεί. Δεν είναι αυτοσκοπός. Μην κοιτάξουμε το δέντρο και χάσουμε το δάσος».

– Τι απαντάτε στις αιτιάσεις του προέδρου της ΕΠΣ Ηρακλείου κ. Τζώρτζογλου ότι είστε «παιδί του συστήματος Γκαγκάτση», ότι δεν μπορείτε και δεν θέλετε να αλλάξετε πράγματα και καταστάσεις, καθώς και σε όλους όσοι σας καλούν σε παραίτηση;

«Το αν θέλουμε ή όχι να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα φαίνεται πια στην πράξη. Το να σχολιάζω όλες τις δηλώσεις παραγόντων δεν έχει ούτε νόημα, δεν ενδιαφέρει τον φίλαθλο κόσμο που αγωνιά, ούτε και βοηθάει την εξέλιξη της υπόθεσης. Καθένας έχει την άποψή του, το ίδιο και ο κ. Τζώρτζογλου, και μπορεί να την εκφράζει και κρίνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων. Όσο για τα περί παραίτησης δεν έκανε κάτι τέτοιο τη στιγμή που δεχόμουν λάσπη, πόλεμο και απειλές για τη ζωή των μελών της οικογένειάς μου, θα το κάνω τώρα που δικαιώνεται η υπεύθυνη προσπάθεια κάθαρσης που εμείς ξεκινήσαμε;»

– Από τις δικαστικές αρχές δρομολογείται μια μεγάλη προσπάθεια κάθαρσης στο ποδόσφαιρο. Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι την ίδια στιγμή βγαίνουν βουλευτές και, αντί να πουν ότι καλώς τιμωρήθηκε ο Ηρακλής ή ο ΟΦΗ και να ζητήσουν αντίστοιχες τιμωρίες για όλους όσους παρανομούν, ζητούν την αθώωση της ομάδας της πόλης τους λειτουργώντας με μικροπολιτικά κριτήρια;

«Στο ποδόσφαιρο όντως γίνεται κάτι που η κοινωνία ζητεί για όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, δηλαδή την κάθαρση. Αν το πολιτικό σύστημα λειτουργούσε με τη στοιχειώδη κοινή λογική, δε θα ήταν σήμερα χιλιάδες κόσμου στις πλατείες. Τι άλλο να πω εγώ;»

ΠΗΓΗ: onsports.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ