Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Κίνδυνος στάσης πληρωμών από το Επικουρικό Ασφάλισης για ατυχήματα

Στο ποσό των 540 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι εκκρεμείς ζημίες από τις ανακλήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ, άλλα 117 εκατομμύρια ευρώ είναι οι εκκρεμείς ζημίες για τα ανασφάλιστα και άγνωστα οχήματα, όπως προκύπτει από έγγραφο του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή και καταδεικνύει τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Όπως, ειδικότερα, αναφέρεται στο έγγραφο, «σήμερα, μετά την πτώχευση και ανάκληση της άδειας λειτουργίας συνολικά 59 ασφαλιστικών εταιρειών, οι εκκρεμείς ζημιές που αφορούν τον Λογαριασμό Αρωγής, δηλαδή τις ανακλήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, ανέρχονται στο ποσό των περίπου 540 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν 120.753 υποθέσεις, ενώ οι εκκρεμείς υποθέσεις για τα ανασφάλιστα και άγνωστα αυτοκίνητα ανέρχονται στο ποσό των 117 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν 10.071 υποθέσεις».

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, είναι πως σήμερα το Επικουρικό Κεφάλαιο αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, με άμεσο αποτέλεσμα την αδυναμία έγκαιρης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις του προς όλους τους δικαιούχους αποζημιώσεων, αφού, αφενός τα έσοδα του ανέρχονται σε μόλις 75,4 εκατομμύρια ευρώ, που δεν επαρκούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων του, και αφετέρου οι ημερομηνίες για την καταβολή των αποζημιώσεων προσδιορίζονται μετά από 2,5 χρόνια.

Όμως, ούτε αυτή η διαδικασία είναι δυνατόν να τηρηθεί επειδή, πλέον, πολλοί από τους δικαιούχους αποζημίωσης προχωρούν σε κατασχέσεις των λογαριασμών του Επικουρικού Κεφαλαίου και των εισφορών του.

Τα στοιχεία για τη δραματική αύξηση των ζημιών του Επικουρικού Κεφαλαίου διαβιβάστηκαν στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Κοντονή, Ζωής Κωνσταντοπούλου, Ειρήνης Αγαθαπούλου, Νάντιας Βαλαβάνη, Θοδωρή Δρίτσα και Ανδρέα Ξανθού, για προωθούμενη διάταξη που θα οδηγήσει στη μερική κατάργηση της ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου για θύματα τροχαίων ατυχημάτων.

Πρόκειται για διάταξη που έχει περιληφθεί σε κατατεθείσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία εισάγονται ριζικές αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τη λειτουργία του Επικουρικού Κεφαλαίου.

Στο έγγραφό του το Επικουρικό Κεφάλαιο αναγνωρίζει ότι με τις ρυθμίσεις θεσπίζεται ανώτατο όριο ευθύνης, για τις περιπτώσεις που αυτό καταβάλει αποζημίωση λόγω ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ή πτώχευσης της ασφαλιστικής επιχείρησης, το οποίο προσδιορίζεται στα 100.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται, όμως, αυτό το ανώτατο όριο προσδιορίστηκε αφού προηγουμένως ελήφθησαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι μόλις το 2% των διεκδικούμενων αποζημιώσεων υπερβαίνουν το ποσό αυτό.

Επίσης, αναγνωρίζεται από το Επικουρικό Κεφάλαιο ότι οι ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, «υιοθετούν τη μη καταβολή αποζημίωσης για ψυχική οδύνη και την ανακούφιση πόνου των συγγενών του θύματος, προτάσσοντας την ανάγκη αποκατάστασης της οικονομικής και ηθικής βλάβης των ίδιων των παθόντων, αφού σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε διακινδύνευση ο ίδιος ο σκοπός ιδρύσεως του Επικουρικού Κεφαλαίου, που είναι η αποκατάσταση της βλάβης οικονομικής και ηθικής των ίδιων των θυμάτων από τροχαίο ατύχημα που προκαλεί ανασφάλιστο ή άγνωστο όχημα».

Τέλος, σύμφωνα με το NewsIt.gr όπως αναφέρεται, με τη συγκεκριμένη διάταξη θεσμοθετείται η απαγόρευση της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του Επικουρικού Κεφαλαίου είτε εις χείρας του, είτε εις χείρας τρίτων, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ομαλός προγραμματισμός πληρωμής των υποχρεώσεών του έναντι των δικαιούχων αποζημίωσης. «Η ρύθμιση αυτή καθίσταται αναγκαία και απαραίτητη και εξυπηρετεί το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, αφού σε διαφορετική περίπτωση το Επικουρικό Κεφάλαιο οδηγείται σε στάση πληρωμών», αναφέρεται στο έγγραφο.

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ