Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Θανάσης Χαντάβας:"Οχι σε κραυγές και υπερβολές που διχάζουν την τοπική κοινωνία" O Βουλευτής προτείνει συναίνεση για την ανάπτυξη

Συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά Μ.Μ.Ε παραχώρησε ο βουλευτής του Νομού Γρεβενών κ.Θανάσης Χαντάβας, το Σάββατο 9 Απριλίου 2011, με αφορμή τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης, κατά την πρόσφατη συνέντευξη του,  την Τρίτη 5 Απριλίου 2011.  Ο κ.Χαντάβας απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, τους είπε εξαρχής : «Εγώ δεν θέλω να δώσω καμιά συνέχεια στην αντιπαράθεση που επιχείρησε μαζί μου ο Δήμαρχος, η οποία αντιπαράθεση έχει κουράσει τους πολίτες των Γρεβενών, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία του παρελθόντος». Παράλληλα κατά την διάρκεια της συνέντευξης του ο βουλευτής δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανταποδώσει ύβρεις, παρότι όπως δήλωσε δέχθηκε ισχυρή υβριστική και προσωπική επίθεση και για πρώτη φορά αμφισβητήθηκε το ήθος του όταν στην τριαντάχρονη διαδρομή του στην ΔΕΗ, το ήθος του δεν αμφισβητήθηκε ούτε από τα πιο σκληρά συνδικάτα.

Όπως τόνισε ο κ. Χαντάβας κύριος σκοπός της συνέντευξής του είναι να δοθούν εξηγήσεις στη σύγχυση που προκάλεσε η συνέντευξη του κ.Κουπτσίδη στους πολίτες, σε ό,τι αφορά την ένταξη των έργων του Δήμου Γρεβενών και της Π.Ε Γρεβενών στο ΕΣΠΑ.

Στον ισχυρισμό του κ.Κουπτσίδη ότι «έχει έναν τόνο μελέτες» ο κ. Χαντάβας υποστήριξε ότι δεν αμφισβητεί την ύπαρξη μελετών, δυστυχώς όμως η μελέτη και μόνο, δεν αποτελεί προϋπόθεση ένταξης ενός έργου στο ΕΣΠΑ και εξήγησε ότι ο φάκελος ενός έργου, περιλαμβάνει την μελέτη, την οικοδομική άδεια από την πολεοδομία εφόσον χρειάζεται, την ολοκλήρωση ενδεχόμενων απαλλοτριώσεων, τις περιβαλλοντικές – δασικές αδειοδοτήσεις ανάλογα με την φύση του έργου, τις παραχωρήσεις δασών, δημοτικών ή δημόσιων εκτάσεων, την σύσταση του φορέα υλοποίησης και εκμετάλλευσης του έργου, καθώς και άλλα έγγραφα ανάλογα με την φύση του έργου. Όλα αυτά συνιστούν τον φάκελο του έργου, που μόνον όταν ολοκληρωθεί γίνεται το έργο ώριμο για ένταξη στο ΕΣΠΑ.  Και το δυστύχημα για τα Γρεβενά, είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κανένας ολοκληρωμένος φάκελος έργου για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Τα μόνα έργα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εντάχθηκαν είναι:  η ύδρευση Γρεβενών και ο εξοπλισμός απορριμματοφόρων, συνολικού προϋπολογισμού 10,5 εκατομμυρίων €.  Όπως ανέφερε ο κ. Χαντάβας ο Νομός Γρεβενών είναι ο τελευταίος Νομός στη Δυτική Μακεδονία στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αν λάβουμε υπόψη μας ότι εντάχθηκαν συνολικά από τους τέσσερις Νομούς της Περιφέρειας έργα συνολικού προϋπολογισμού 294 εκατομμυρίων €. Στη Δυτική Μακεδονία διατέθηκαν συνολικά 526 εκατομμύρια €, η προθεσμία υποβολής έργων είναι η 31.12.2011 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Περιφέρειας στην καλύτερη των περιπτώσεων, ακόμα κι αν ενταχθούν όλα τα έργα του Δήμου στο ΕΣΠΑ, θα μείνουν ανεκμετάλλευτα 62 εκατομμύρια € προς επιστροφή.

Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση του βουλευτή από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, προτίθεται να διαθέσει στη Δυτ. Μακεδονία άλλα 100 εκατομμύρια €, επομένως όπως επεξήγησε ο βουλευτής, δεν υφίσταται πρόβλημα στην χρηματοδότηση των έργων του Νομού Γρεβενών, αλλά ούτε και μας αντιμετωπίζει αρνητικά η Περιφέρεια. Απεναντίας η Περιφέρεια έχοντας στόχο την μέγιστη απορρόφηση των κονδυλίων πιέζει για την ταχύτερη ολοκλήρωση των φακέλων των έργων και την υποβολή τους για ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Χαντάβας χαρακτήρισε αστειότητα, το επιχείρημα του Δημάρχου Γρεβενών ότι οι υπόλοιποι βουλευτές της Περιφέρειας δημιουργούν εμπόδια στην απορρόφηση των κονδυλίων για τα Γρεβενά, καθώς όπως εξήγησε στερείται λογικής από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός των υπό ένταξη έργων, είναι πολύ λιγότερος από τα διαθέσιμα κονδύλια. Κάτι τέτοιο θα είχε κάποια λογική, αν δεν επαρκούσαν τα χρήματα και υπήρχε ανταγωνισμός για το ποιος Νομός θα χρηματοδοτηθεί.

Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό του Δημάρχου ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πραγματοποίηση έργων στο Δήμο Γρεβενών, ο βουλευτής του Ν.Γρεβενών επεσήμανε επίσης ότι: «Είναι εντολή του Πρωθυπουργού του Γιώργου Παπανδρέου προς εμένα, ότι θα πρέπει να προσεχθεί ο Νομός Γρεβενών που έχει πλούτο, μου είπε συγκεκριμένα να επισκεφτώ όλους τους αρμόδιους Υπουργούς κι αν δεν μου δώσουν λύση, να πάω στον ίδιο. Και εγώ βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση αντί να χτυπώ εγώ το χέρι στο τραπέζι των Υπουργών, να χτυπάνε οι Υπουργοί σε μένα. Να μου λέει ο κ. Χρυσοχοϊδης επιτέλους κανονίστε στα Γρεβενά να αντλήσετε χρήματα για ανάπτυξη

Ο κ.Χαντάβας αφού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα έλλειψης πολιτικής βούλησης, απευθυνόμενος προς τους πολίτες σημείωσε ότι: «Θέλω όμως να δώσω μια απάντηση στους πολίτες γιατί από τη συνέντευξη προκύπτει ότι ο βουλευτής των Γρεβενών κοιμάται, κρύβεται, είναι δεύτερης κατηγορίας γιατί κάποιοι άλλοι είναι πρώτης, και θέλω να δηλώσω ότι ως όνομα ο Θανάσης Χαντάβας μπορεί να μη λέει τίποτα, δεν κατάγομαι και από κανένα τζάκι, αλλά ως βουλευτής του Νομού Γρεβενών λέει πάρα πολλά. Και δεν αποδέχομαι από  κανέναν από τους 300 της Βουλής ότι ο βουλευτής του Νομού Γρεβενών είναι δεύτερης κατηγορίας. Και να ξέρουν οι πολίτες του Νομού Γρεβενών ότι εάν θιγούν τα συμφέροντά τους, δεν θα χτυπήσω μόνο «χέρι στο τραπέζι», τραπέζια θα σπάσω… Να ξέρουμε όμως ότι σε ανθρώπους που μας βοηθούν, όχι μόνο δεν χτυπάμε χέρια, αλλά να λέμε και ένα ευχαριστώ, να μην είμαστε αχάριστοι. Είμαι βουλευτής όλου του Νομού Γρεβενών. Μπορεί ο Δήμαρχος να θέλει να με στείλει στη Δεσκάτη αλλά εγώ παραμένω βουλευτής όλων  των Γρεβενών»

Στη συνέχεια ο κ.Χαντάβας ανέφερε: «Και πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους γι’ αυτό που λέγεται ανάπτυξη. Κι εγώ τι λέω στους πολίτες του Νομού Γρεβενών. Με αυτά τα έργα, που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Δήμαρχος και δέχομαι ότι θα καταφέρουμε να τα βάλουμε όλα στο ΕΣΠΑ, γίνεται ανάπτυξη; Είναι έργα επεξεργασίας λυμάτων, αποχετεύσεων, μικροί δρόμοι και μικρές αναπλάσεις. Δηλαδή με αυτά τα έργα, θα λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή; Οδηγούν στην τουριστική ανάπτυξη; Οδηγούν στη γεωργική ανάπτυξη; Τι όραμα έχουμε και τι προοπτικές; Ενώ έχουμε έναν εξαίρετο φυσικό πλούτο , έχουμε πολιτισμό, έχουμε τουρισμό, προοπτικές για πράσινη ανάπτυξη, έχουμε προϊόντα ποιότητας εκεί δεν λέμε τίποτα.

Δηλαδή εμείς εάν  καταφέρουμε αυτή την τετραετία να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα λύσαμε το πρόβλημα; Δεν έχουμε λοιπόν έναν ορεινό όγκο που τον ζηλεύει όλη η Ελλάδα, που τον ξέρουν όλοι οι Υπουργοί, να τον αναβαθμίσουμε, να κάνουμε επεκτάσεις εκεί που χρειάζεται, να ορίσουμε μια αναπτυξιακή περιοχή σε συνεργασία και με τα Ιωάννινα και να φέρουμε πλούτο; Να κάνουμε δηλαδή επενδύσεις είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές. Πρέπει να μην μας ενδιαφέρει αυτή καθεαυτή η επένδυση αλλά οι παράπλευρες οικονομικές δραστηριότητες. Εμάς μας ενδιαφέρει να έρχεται κόσμος να κυκλοφορούν στις καφετέριες, στα χωριά μας, στις ψησταριές μας να αφήνουν χρήματα».

Όπως τόνισε ο βουλευτής πρέπει : «Να αναδείξουμε τον πολιτισμό. Το Καστρί θα προχωρήσει. Κι αυτό είναι ένας πόλος έλξης. Τα μοναστήρι μας στον Ταξιάρχη, οι Εκκλησίες της Σαμαρίνας, του Διάκου, όλα τα μνημεία να αναδειχθούν, να έχουμε πολλούς πόλους έλξης. Να έχουμε αγροτουριστικούς προορισμούς. Αγροτουριστικές διαδρομές που δεν έχουμε καμία. Αυτοί οι τουριστικοί προορισμοί θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο και θα οδηγήσουν στην τουριστική ανάπτυξη. Να δούμε τι θα κάνουμε με τις ιαματικές πηγές στην Κιβωτό. Υπάρχουν προγράμματα και ευκαιρίες κι εμείς δεν καθίσαμε να κουβεντιάσουμε.

Εγώ λοιπόν θέλω και θα παρακαλούσα το Δήμαρχο εάν θέλει να τον βοηθήσω κι εγώ και όλοι οι φορείς να οργανώσει μία διαβούλευση. Να μου πει και αν χρειάζεται να φέρω και Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς. Καταρχήν να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Να ακούσουμε τι θέλουν οι ξενοδόχοι, τι θέλει ο εμπορικός κόσμος, τι θέλει ο επιχειρηματικός κόσμος, πως βλέπουν αυτοί την ανάπτυξη, να συνθέσουμε απόψεις, να καλέσουμε ειδικούς, να καλέσουμε καθηγητές, να αποφασίσουμε εμείς τι θέλουμε και μετά να δρομολογήσουμε την ανάπτυξη. Να αξιοποιήσουμε δηλαδή ό,τι ευκαιρία υπάρχει.»

Ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος της συνέντευξής του, επεσήμανε ότι θέλει να κρατήσει μόνο τις θετικές αναφορές του Δημάρχου και ότι αυτό που ασπάζεται απόλυτα είναι ότι “τα Γρεβενά είναι υπόθεση όλων“, σημειώνοντας: «Στέκομαι στα θετικά της συνέντευξης και σε έναν τίτλο που είδα σε ένα site ότι «τα Γρεβενά είναι υπόθεση όλων». Το ασπάζομαι απολύτως. Ασπάζομαι και τη θέση του ότι η πόλη των Γρεβενών δεν είναι μόνο υπόθεση Δημοσθένη Κουπτσίδη, εγώ το συμπληρώνω, δεν είναι ούτε Χαντάβα, ούτε Δασταμάνη. Είναι όλων μας αρκεί να λειτουργούν οι θεσμοί. Και αν πιστέψουμε όλοι πως πρέπει να λειτουργούμε, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα»

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του ο βουλευτής αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και επεσήμανε τα πλεονεκτήματα των πολυθέσιων σχολείων. Υπάρχουν προβλήματα όμως με τις μετακινήσεις των μαθητών. Όπως ανέφερε ο κ.Χαντάβας έχουν λόγο και οι γονείς οι οποίοι θα κρίνουν αν πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη μετακίνηση ή στην ποιότητα της εκπαίδευσης.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής θα παρέμβει ξανά στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αν το σύνολο των γονέων ενός σχολείου έχει την ίδια άποψη.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ