Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Η Ήπειρος μπορεί να δείξει το δρόμο για την Αγροτική Ανάπτυξη

Η Ήπειρος μπορεί να δείξει το δρόμο της αγροτικής ανάπτυξης και αναγέννησης. Αυτό είναι το μήνυμα της επιτυχημένης ημερίδας που οργάνωσε στην Άρτα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με θέμα: «Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανασυγκρότηση της Παραγωγής. Όψεις της Αγροτικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.»

Οι εργασίες της που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης(22/5/13), παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου και των φορέων που τους εκπροσωπούν γεγονός που διαφάνηκε από  την μεγάλη προσέλευσή τους στην αίθουσα του ξενοδοχείου όπου διεξάγονταν με τη συμμετοχή και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Μόσχου Κορασίδη αλλά και αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Αντιπεριφερειαρχών, Δήμαρχων, Αντιδημάρχων) της Ηπείρου.

Χωρίς τίτλο Χωρίς

Στόχος ήταν μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία, το διάλογο και τη διαβούλευση που αναπτύχθηκε στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας να τεθούν οι βάσεις για τον επανασχεδιασμό της ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα και να δοθεί το έναυσμα στον αγροτικό κόσμο  « να πάρει την υπόθεση στα χέρια του» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης και να προχωρήσει στη συγκρότηση Αγροτικού Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου μέσω του οποίου θα σχεδιάσει και θα προτείνει τις αλλαγές που θα καθαρίζουν το μέλλον του. «Θα πρέπει εσείς να καθοδηγήσετε τις εξελίξεις και όχι να καθοδηγείστε από αυτές» είπε απευθυνόμενος στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που είχαν γεμίσει την αίθουσα. Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε επιγραμματικά στο πολιτικό περίγραμμα του σχεδιασμού της ανασυγκρότησης της παραγωγής και της αγροτικής μεταρρύθμισης καταθέτοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες και σημαντικές προτάσεις για την ενίσχυση της παραγωγής και της κτηνοτροφίας μεταξύ των οποίων και η δημιουργία αντίστοιχων κτηνοτροφικών και καλλιεργητικών  ζωνών. Μάλιστα η πρότασή του για τη δημιουργία ζωνών έτυχε θετικής ανταπόκρισης και από τον Υπουργό ο οποίος στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας δεσμεύτηκε πως εάν συνταχθούν και του υποβληθούν μελέτες για τη δημιουργία τεσσάρων πρότυπων πάρκων (αιγοπροβατοτροφίας, χοιροτροφίας, αγελαδοτροφίας, πτηνοτροφίας) έως 500.000 ευρώ η καθεμία θα προχωρήσει άμεσα στην έγκρισή τους.

Ο κ. Τσαυτάρης στο χαιρετισμό του συνεχάρη την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Π.Ε.Δ. Ηπείρου για την πρωτοβουλία να οργανώσουν τη συγκεκριμένη ημερίδα τη δεδομένη στιγμή γιατί όπως εξήγησε « είναι η κατάλληλη και κρίσιμη περίοδο να καταπιαστούμε και να σχεδιάσουμε». «Σε αυτή την αίθουσα ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Υπουργός, δε νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να διαφωνεί με το γεγονός ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορούμε να ξαναπατήσουμε στη Γεωργία όπως κάναμε σε δύσκολες στιγμές και στο παρελθόν». Και ανέπτυξε τα διαρθρωτικά θέματα και τις δράσεις του Υπουργείου. Χαρακτήρισε την κτηνοτροφία «Αχίλλειο πτέρνα» της αγροτικής παραγωγής και της εθνικής μας οικονομίας και απηύθυνε κάλεσμα προς όλους να στηριχθούμε στα πράσινα «τείχη» όπως είναι η Ήπειρος με την κτηνοτροφία της, παραλληλίζοντας την με τα «ξύλινα τείχη» -πλοία των Αθηναίων στους Περσικούς πολέμους. «Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που περιγράφετε αλλά δεν αναιρούν τον στρατηγικό μας στόχο. Πάρτε τώρα το μέλλον του έθνους στα χέρια σας» είπε απευθυνόμενος στον αγροτικό κόσμο.   

Στο στόχο της ημερίδας αλλά, και τον ρόλο που μπορεί να διαδραμματίσει η Ήπειρος στην πορεία της αγροτικής ανασυγκρότησης αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και δήμαρχος Αρταίων Ιωάννης Παπαλέξης. «Η περιοχή της Ηπείρου είναι ευλογημένος τόπος παραγωγής προϊόντων. Είναι τόπος ιδανικός για αγροτική εκμετάλλευση και για παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα απ’ ότι γίνεται σήμερα, τα οποία μπορούν να έχουν υψηλή ανταγωνιστικότητα σε στοχευμένες αγορές πιστοποίησης» υπογράμμισε και κατέστησε σαφές πως πρέπει όλοι να στηρίξουν την προσπάθεια που καταβάλουν οι άνθρωποι της παραγωγής και του μόχθου. «Χρειάζεται μονάχα γνώση, συνεργασία, στρατηγική και πίστη στο εγχείρημα» είπε ο κ. Παπαλέξης.

Στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα όπως αυτά αναπτύσσονται από τις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου της περιοχής αλλά και τις προτάσεις των αιρετών περιφερειών στάθηκε στον χαιρετισμό του  ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ζήτησε από τον Υπουργό να προχωρήσει σε τομές και ρήξεις γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «σε λίγα χρόνια, πάλι για τα ίδια θα συζητάμε».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Γκόγκας και η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα.

 

Οι εργασίες της ημερίδας συνεχίστηκαν έως αργά το μεσημέρι με τους εισηγητές που ανέπτυξαν θέματα που άπτονται στις παθογένειες της αγροτικής πολιτικής, στις πολιτικές ενίσχυσης της κτηνοτροφίας και την οργάνωση της φυτικής παραγωγής με τη δημιουργία αντίστοιχων ζωνών, στην επιστημονική παρακολούθηση της παραγωγής, στην πολιτική γης, στις υποδομές, στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και εργασίας, στις ιχθυοκαλλιέργειες και στους νέους αγρότες.

Αναλυτικά οι εργασίες της ημερίδας με τις τοποθετήσεις και τις εισηγήσεις φιλοξενούνται στο διαδικτυακό τόπο http://www.neoagrotikokinima.gr/ που σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει σημαντικό «εργαλείο» ενημέρωσης και ανάπτυξης διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ