Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Εφυγε ο «Κόκκινος Ναπολέων»: Ο μοναδικός στρατηγός που έχει καταφέρει να κερδίσει τις ΗΠΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών, ο Βιετναμέζος στρατηγός Βο Νγκουέν Γκιαπ, γνωστός και ως «Κόκκινος Ναπολέων» που ηγήθηκε της στρατιωτικής νίκης του Βιετνάμ απέναντι στη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Ο Γκιάπ γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου του 1911, στο Κεντρικό Βιετνάμ, από αγρότες γονείς, ενώ ήταν φίλος με τον Χο Τσι Μινχ συνδέθηκε φιλικά και ήταν ευνοούμενος του πρώην πρωθυπουργού του Βιετνάμ, Φαμ Βαν Ντονγκ.

Θεωρείται ήρωας της βιετναμέζικης ανεξαρτησίας, αφού οδήγησε τους αποικιοκράτες Γάλλους έξω από το Βιετνάμ, ενώ αργότερα κέρδισε και την μάχη με τους Αμερικάνους, οι οποίοι προσπαθούσαν να εξαλείψουν τον Κομμουνισμό στη χώρα.

Ο «Κόκκινος Ναπολέοντας», αν και αυτοδίδακτος, υπήρξε ο δεύτερος σημαντικότερος εθνικός ήρωας του Βιετνάμ, μετά τον μέντορά του, τον ιδρυτή Χο Τσι Μινχ και από το 1944 ήταν ηγέτης του επαναστατικού στρατού των Βιετμίνχ, μίας ομάδας ανταρτών με εξαιρετική αντοχή και δύναμη: Χαρακτηριστικό ήταν ότι έσερναν τα πυροβόλα τους κομμάτι κομμάτι στα βουνά, προκειμένου να περικυκλώσουν και να συνθλίψουν τον γαλλικό στρατό.

Τελικά επικράτησαν στο Ντιεν Μπιεν Φου, το 1954 και η νίκη τους αυτή, αποτελεί αντικείμενο μελέτης ακόμη και σήμερα σε στρατιωτικές σχολές, αφού οδήγησε στην ανεξαρτησία του Βιετνάμ, αλλά επιτάχυνε και την κατάρρευση της αποικιοκρατίας σε όλη την Ινδοκίνα.

Μετά την ιστορική νίκη επί των Γάλλων συνέχισε να διοικεί τα στρατεύματά του και στη διάρκεια του πολέμου με τους Αμερικανούς μέχρι την κατάληψη της Σαϊγκόν, τον Απρίλιο του 1975, όπου νίκησε την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση του Νότιου Βιετνάμ, ενώνοντας ξανά τη διασπασμένη χώρα.

Ο Γκιαπ πέθανε σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο στο Ανόι, τη βιετναμέζικη πρωτεύουσα, όπου νοσηλευόταν σχεδόν τέσσερα χρόνια με χρόνια νόσο.

iefimerida

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ