Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ερωτήσεις του Π.Σ.Δημήτρη Ψευτογκά προς τον Περιφερειάρχη κ.Γ.Δάκη (29-12-2011)

Ερωτήσεις του Π.Σ.Δημήτρη Ψευτογκά προς τον Περιφερειάρχη κ.Γ.Δάκη

Ισχυρή Αναπτυξιακή- Ισόρροπη Ανάπτυξη

Επανήλθε με νέα ερώτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 28ης Δεκέμβρη, για την Ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας και την δημιουργία μιας ισχυρής περιφερειακής αναπτυξιακής της ΑΝ.ΔΥ.Μ, ο Υπ. Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Ψευτογκάς.

Αφού έλαβε το λόγο, είπε τα εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ. ΔΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟ

Κύριε περιφερειάρχη

Κάποιοι θύμωσαν πολύ γιατί σε ερώτησή μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στήριξα το δικαίωμα εργασίας, τριών Γρεβενιωτών επιστημόνων, με σύμβαση αορίστου χρόνου και πολύχρονη συνεισφορά στην Αναπτυξιακή Γρεβενών που απολύθηκαν δύο φορές σε δύο μήνες(!)με απόφαση του Δ.Σ της ΑΝΓΡΕ και όπως πληροφορήθηκα τους οφείλονται ακόμα και σήμερα δεδουλευμένα μέχρι και δέκα μηνών!

Δέχτηκα πολλές επιθέσεις για “υποκριτική” συμπαράσταση, για δημιουργία εντυπώσεων, για “κομματικούς” φίλους και ότι δεν αντέδρασα όταν απολύθηκαν συμβασιούχοι έργου με μικρής χρονικής διάρκειας συμβάσεις που έληγαν αυτοδικαίως μετά δίμηνο πεντάμηνο κλπ.

Φυσικά και δεν είχα καμία εμπλοκή με την ΑΝΓΡΕ ούτε διοικητική ούτε και προσέλαβα κανέναν από τους απολυθέντες, ούτε μου παραπονέθηκε κανείς εκ των τριάντα(!) απολυθέντων.

Αυτό ήταν βέβαια μόνο το ένα ερώτημα.

Η ουσία της τοποθέτησής μας ήταν η βιωσιμότητα των αναπτυξιακών της Δυτικής Μακεδονίας και κύρια η αναπτυξιακή στρατηγική που πρέπει να έχει ενιαία διαπεριφερειακή αντίληψη, όραμα και προοπτική και να υπηρετεί την εξάλειψη των διαπεριφερειακών ανισοτήτων, την αποκέντρωση και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Πρότεινα δε την δημιουργία μιας περιφερειακής αναπτυξιακής (ΑΝ.ΔΥ.Μ), η οποία με τα έμπειρα στελέχη όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων και με την φέρουσα ώσμωση της τεχνογνωσίας τους, θα δημιουργήσουν ένα χρήσιμο, ισχυρό, αποδοτικό και αποτελεσματικό εργαλείο διαπεριφερειακής και ενδοπεριφερειακής ανάπτυξης.

Αντ΄αυτού εμφανιστήκαμε να εγκαλούμεθα και να τιμωρούμεθα εμείς με τις κινήσεις που σημάδεψαν το περιφερειακό Συμβούλιο της Καστοριάς. «Και ειρήσθω εν παρόδω», δεν ήταν χρήσιμο και αποδοτικό ένα συμβούλιο όπου κινδύνεψε η ζωή μας κατά την επιστροφή μας μέσα στο χιονιά, άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι έφυγαν στο μέσο της συνεδρίασης και άλλοι δεν έφτασαν ποτέ!

Ένα καλό μέτρο, μια πολιτική, μπορεί να ακυρωθεί από μια άστοχη επιλογή του χρόνου-“Τiming”.

Επανερχόμενος στην ερώτησή μου κύριε Πρόεδρε και κύριε περιφερειάρχη, Ορίστηκε από την πλευρά της πλειοψηφίας να μας απαντήσει για την περιφερειακή ανάπτυξη και το εργαλείο τους τις αναπτυξιακές ένα από τα πιο άπειρα στελέχη σας και όχι ο ίδιος ο ερωτώμενος !

Δεν απαξιώνετε εμάς κύριε Περιφερειάρχη!

Με αυτές τις επιλογές σας, το θεσμό αδυνατίζετε, φέρνετε σε δύσκολή θέση τους συμβούλους σας, το προεδρείο και την αναπτυξιακή πορεία του τόπου!

Δεν μπορεί να δυσκολεύεται ο Πρόεδρος και ένα καθαρό πρόβλημα “επί προσωπικού”, που άθελα και από απειρία θέλω να πιστεύω ότι δημιουργήθηκε, να το θέτει σε ψηφοφορία και στα αμυντικά αντανακλαστικά μιας παράταξης!

Ένα χρόνο εδώ πέρα νομίζω πως έχετε αντιληφθεί ότι δεν ήρθα ούτε για «παιχνίδια» ούτε επειδή δεν έχω κάτι άλλο χρήσιμο να κάνω!

Πιστεύω ακράδαντα στο θεσμό αυτόν και στις μεγάλες δυνατότητες που μας δίνει να αποφασίζουμε εμείς για τον τόπο μας!

Κύριε περιφερειάρχη,

Επανερχόμαστε σε αυτό το θέμα γιατί όχι μόνο δεν πήραμε καμιά απάντηση σε προηγούμενη ερώτησή μας, αλλά γιατί το θεωρούμε μείζον, εξόχως πολιτικό και αντιγραφειοκρατικό αλλά επιπλέον και γιατί θέτει την σφραγίδα αυτού που ηγείται στο που θέλει να οδηγήσει τον τόπο αναπτυξιακά και πως θα πορευτεί.

Εμείς θέλουμε Ενιαία Αναπτυξιακή, ως εργαλείο εξειδίκευσης και υλοποίησης της αναπτυξιακής στρατηγικής και όχι ως «ιέρακα» επιλεγμένων πεδίων και προσοδοφόρων συμβάσεων, κυρίως ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για να μην «πάνε χαμένα τα κονδύλια» και για να συντηρήσουμε ένα «μηχανισμό» αρκετά χρήσιμο για πολιτικές επιδιώξεις και όχι για τον λόγο που υπαγόρευσε τη δημιουργία του.

Κύριε περιφερειάρχη,

Πριν κλείσουν και άλλες αναπτυξιακές, πριν συρρικνωθεί η ΑΝΚΟ, πριν βρεθούμε σε αδιέξοδα, θα πάρετε ναι ή όχι και πότε, την πολιτική απόφαση να πάμε σε μια αναπτυξιακή , την ΑΝΔΥΜ, που θα στηρίζει μια σύγχρονη ισόρροπη, αποκεντρωμένη, αειφόρο, ενδογενή Περιφερειακή ανάπτυξη, που θα περιορίζει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, θα κινητοποιεί το άριστο έμψυχο δυναμικό μας, με εξωστρέφεια και ορίζοντες πέραν των μικρών μας συνόρων; Δημήτρης Ψευτογκάς Περιφερειακός Σύμβουλος

Eρώτηση πρός τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. ΔΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟ, για το σχέδιο πόλεως Γρεβενών, απηύθυνε στη συνεδρίαση της 28ης Δεκέμβρη, ο υπ. Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Ψευτογκάς, μετα τις έντονες ανησυχίες συμπολιτών μας για το τί” μέλλει γενέσθαι” στο μεγάλο αυτό πρόβλημα δεκαετιών που απασχολεί τον τόπο μας.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Κύριε περιφερειάρχη

Ο πολεοδομικός ιστός της πόλεως των Γρεβενών έχει αναπτυχθεί  άναρχα, όπως και στις περισσότερες πόλεις της χώρας, στα πλαίσια μεγιστοποίησης του κέρδους της αξίας της γής, με την υπεραξία της καταστροφικής αντιπαροχής, με σοβαρές επιπτώσεις και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1995 έγινε πλέον αντιληπτό ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία και επιτακτική η ανάγκη  της επέκτασης του σχεδίου της πόλης των Γρεβενών.

Όνειρο δεκαετιών, στόχος όλων των δημοτικών αρχόντων, παρέμεινε μέχρι σήμερα ένα καθολικό αίτημα των κατοίκων, που πληροφορούνται συνεχώς οτι σύντομα τελειώνουν τα βάσανα και υπογράγεται το σχέδιο της πόλης, μα δεν βλέπουν πουθενά φως!

Κύριε περιφερειάρχη,

Σε πρόσφατη συνέντευξη του Δημάρχου Γρεβενών πληροφορηθήκαμε ότι ο φάκελλος βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και περιμένει την υπογραφή σας.

Μπορείτε να μας ενημερώσετε υπεύθυνα  για την πορεία του θέματος, μιας κα εκτός του ότι απασχολεί σοβαρά,  ένα μεγάλο κομμάτι της Γρεβενιώτικης κοινωνίας  αποτελεί και μια αναπτυξιακή ελπίδα με πολλές θέσεις εργασίας για τα επόμενα χρόνια; Δημήτρης Ψευτογκάς Υπ. Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακός Σύμβουλος< Υστερόγραφο¨Στην απάντησή του ο. κ. Περιφερειάρχης είπε ότι υπογεγραμμένα τεύχη έχουν αποσταλλεί στο Δήμο Γρεβενών,  όπου μετα μια διαδικασία επεξεργασίας θα επιστρέψουν πάλι στην Περιφέρεια και θα υπγραφεί οριστικά μέχρι τέλους Ιανουαρίου 2012. Ίδωμεν!

Ερώτηση προς τον κ. Δακή Γεώργιο, Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας απηυθυνε ο Υπ. Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Ψευτογκάς, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 28ης Δεκεμβρίου, μετά τα σοβαρά γεγονότα του αποκλεισμού της Εγνατίας οδού,τον εγκλωβισμό και την ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών,οδηγών και των οικογενειών τους, απο την χιονόπτωση της περασμένης εβδομάδας και αν στο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας ελήφθησαν υπόψη και οι επι δεκαετίες λειτουργούσες παλαιές εθνικοί οδοί, που βέβαια δεν καταργήθηκαν με την λειτουργία της Εγνατίας Οδού.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Κύριε περιφερειάρχη

Είμαστε εν πολλοίς γνώστες του τραγέλαφου, της περασμένης εβδομάδας, του αποκλεισμού ενός στρατηγικού οδικού άξονα, της  Εγνατίας, για 20 ώρες και πλέον από ένα «χιονάκι» για τα τοπικά μας δεδομένα.

Δεν θα μιλήσω για την ταλαιπωρία και  τα προβλήματα των χιλιάδων αποκλεισμένων και των οικογενειών τους αυτές τις γιορτινές  μέρες.

Ούτε θα αποδώσω τώρα ευθύνες ούτε θα μιλήσω για τα «μεγαλεπήβολα» σχέδια «πολιτικής προστασίας» που τουλάχιστον απεδείχθησαν ανεπαρκή.

Σας ερωτώ κ. Περιφερειάρχη τούτο μόνο και έχει την σημασία του.

Η παλαιές εθνικές οδοί  Κοζάνης –Γρεβενών – Ιωαννίνων μέσω Μηλιάς Μετσόβου και Κοζάνης- Ιωαννίνων μέσω Πενταλόφου ήταν ανοιχτές και προσπελάσιμες; Αν όχι ποιος έχει την αρμοδιότητα  και την ευθύνη και γιατί δεν το έπραξε; Από τα δεδομένα της τελευταίας εικοσαετίας δεν ενθυμούμαι να έγινε τέτοιας έκτασης και διάρκειας αποκλεισμός  σε αυτό το δίκτυο, που σήμερα έχει όπως φάνηκε μεγίστη σημασία, είναι μια δοκιμασμένη εναλλακτική λύση και πρέπει να συντηρείται για εθνικούς λόγους συνεχώς και αδιαλείπτως.

Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε γι’ αυτό και σε ποό χρονικό ορίζοντα θα υλοποιηθούν; Δημήτρης Ψευτογκάς Υπ. Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακός Σύμβουλος

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ