Επίσκεψη στα Γρεβενά: Τι λέει σε συνέντευξη του ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν
1. Κ. Πρέσβη, πρόσφατα έχετε επισκεφτεί τις περιφέρειεςτης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Παρακαλούμε πείτε μας τον σκοπό της επίσκεψης σας;
Ο σκοπός της επίσκεψης αυτής ήταν να συμβάλει στην ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών επαφών και της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων των εν λόγο περιοχών της Ελλάδας με τις εταιρείες του Αζερμπαϊτζάν, την ανάπτυξη των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δεσμών του Αζερμπαϊτζάν με τις συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Δημάρχους των περιοχών, τους αντιπεριφερειάρχες καθώς και τα μέλη των εμπορικών επιμελητηρίων, τους διευθυντές των επιχειρήσεων και τους απλούς κατοίκους των περιοχών αυτών για την φιλοξενία και τη φροντίδα.
2. Τι εντύπωση σας άφησε η ευρύτερη περιοχή;
Ειλικρινά, εντυπωσιάστηκα από την ομορφιά των τοπίων. Τα αρχαία μνημεία της Βεργίνας, τα καταπληκτικά τοπία της Πίνδου, η ομορφιά των ορεινών χωριών γύρω από τα Γρεβενά, οι καταρράκτες της Έδεσσας, η πανέμορφη λίμνη της Καστοριάς και τα μαγικά Μετέωρα και φυσικά η απίστευτη φιλοξενία των κατοίκων των περιοχών όλα αυτά δημιουργούν μια αξέχαστη εντύπωση. Και τα καλοδιατηρημένα μοναστήρια της Καστοριάς και του Σπηλαίου Γρεβενών του 16-17 αι. μ.Χ. – τα οποία είναι μερικά από τα αρχαιότερα χριστιανικά μνημεία στην Ελλάδα – μου θύμισαν τους χριστιανικούς ναούς των περιοχών Σεκί (Sheki) και Καραμπάχ (Karabakh) του Αζερμπαϊτζάν. Τόσο μεγάλη είναι η επιρροή του Βυζάντιου στην χριστιανική αρχιτεκτονική του Αζερμπαϊτζάν.
Και ότι αφορά τo επίσημο σκέλος της επίσκεψης είχα παραγωγικές συναντήσεις και συζητήσεις με τους Δημάρχους της Βέροιας, της Έδεσσας, της Κοζάνης και των Γρεβενών, είχα την δυνατότητα να επισκεφτώ περισσότερες από τις 10 μεγάλες επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή των τροφίμων, οικοδομικών υλικών, την επεξεργασία ξύλου και διάφορα άλλα εργοστάσια, επίσης είχα συνομιλίες με τα εμπορικά επιμελητήρια των περιοχών.
3. Ποια είναι τα αποτελέσματα των επισκέψεων και των συναντήσεων σας;
Πρώτα απ’όλα οφείλω να ομολογήσω ότι οι επιχειρηματίες των εν λόγω περιοχών της Ελλάδας ενδιαφέρονται για την συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν. Η οικονομία του Αζερμπαϊτζάν αναπτύσσεται πολύ γρήγορα – το ΑΕΠ στο μη-πετρελαϊκό τομέα αυξήθηκε κατά 10,3% τους πρώτους 9 μήνες του 2012 και στον τομέα της μη-πετρελαϊκής βιομηχανίας κατά 7,7%. Οι επενδύσεις στην οικονομία της χώρας κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 27,4% και στον μη-πετρελαϊκό τομέα κατά 31,2%. Τα έσοδα του πληθυσμού αυξήθηκαν κατά 13,6% κατά την περίοδο αυτή. Τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία στην ανάπτυξη του μη-πετρελαϊκού τομέα και αποτελεί μια ελκυστική αγορά οι οποία ενδιαφέρεται για την εισαγωγή νέων προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Και τα Ελληνικά προϊόντα είναι αναμφισβήτητα υψηλής ποιότητας.
Γεγονός το οποίο είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω για άλλη μια φοράκατά την διάρκεια της επίσκεψης μου στις ντόπιες επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου θα δουλεύουμε με τους Έλληνες συναδέλφους μας με σκοπό να πραγματοποιηθεί – ως επόμενο βήμα – ένα ευρύ επιχειρηματικό φόρουμ στο Μπακού στο οποίο οι εταιρείες των δύο χωρών μας θα έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν χρήσιμες επαφές και να συζητήσουν τους τρόπους συνεργασίας. Παρεμπιπτόντως μερικές από τις εταιρίες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ήδη συνεργάζονται με τις εταιρείες του Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, είναι πιθανή η συνεργασία των εταιρειών των χωρών μας και σε Τρίτες χώρες.
4. Αναφέρατε την πολιτιστική συνεργασία. Πώς θα υλοποιηθεί;
Τον Μάρτιο του επόμενου έτους σχεδιάζουμε την διεξαγωγή μιας συναυλίας της κλασικής και παραδοσιακής μουσικής του Αζερμπαϊτζάν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Στην Βέροια είχαμε προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το θέμα και λάβαμε την αμέριστη υποστήριξη από της τοπικές αρχές. Ελπίζω ότι το Μάρτιο του επόμενου έτους οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα έχουν την δυνατότητα για πρώτη φορά να ακούσουν τη μουσική από το Αζερμπαϊτζάν. Έχουμε και άλλες ιδέες και σχέδια για την ενίσχυση της συνεργασίας στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα. Εν τω μεταξύ η πόλη της Θεσσαλονίκης και η πόλη Ganja – η γενέτειρα του αζέρου ποιητή του 12ου αιώνα NizamiGanjavi ο οποίος έχει γράψει το ποίημα για τον Μέγα Αλέξανδρο “Iskendername” – έχουν αδελφοποιηθεί. Δηλαδή υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων.
5. Κ. Πρέσβη, έχετε επισκεφτεί τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας τις οποίες πιθανών θα διασχίσει ο αγωγός της κοινοπραξίας ΤΑP. Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της επίσκεψης σας και του έργου; Παρεμπιπτόντως ποιες είναι οι πιθανότητες της υλοποίησής του;
Ειλικρινά η επίσκεψη μου δεν έχει άμεση σχέση. Όμως επειδή ο ΤΑP – εφόσον επιλεχτεί από την κοινοπραξία ShahDeniz 2 και την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για την μεταφορά του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη – θα διασχίσει την Βόρεια Ελλάδα ακλουθώντας την διαδρομή Κομοτηνή- Θεσσαλονίκη – σύνορα με την Αλβανία είναι πολύ σημαντικό και χρήσιμο να έχουμε μια άμεση αντίληψη για τις περιοχές της Ελλάδας από τις οποίες μπορεί να διέλθει ο αγωγός.
Κατά την διάρκεια των συζητήσεων με τις αρχές και τους επιχειρηματίες των περιοχών με έχουν ρωτήσει επανειλημμένα για τον TAP. Και κατανοώ το ενδιαφέρον – σε περίπτωση επιτυχίας το συγκεκριμένο έργο θα μπορέσει να αποτελέσει μια ισχυρή ώθηση για την ανάπτυξη των βορείων περιοχών της Ελλάδας επειδή θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα προσελκύσει επενδύσεις, οι τοπικές επιχειρήσεις θα έχουν καινούριες παραγγελίες, κλπ.
Όσον αφορά τις πιθανότητες της υλοποίησης του έργου, ο ΤΑP έχει κάνει μεγάλα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση τελευταία και έτσι έχει ενισχύσει τη θέση του απέναντι στον ανταγωνιστικό έργο NabuccoWest. Με άλλα λόγια, έχει υψηλή πιθανότητα επιτυχίας. Αλλά για να κερδίσει ο TAP χρειάζεται μια ενεργή και συντονισμένη συνεργασία των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία.
- Προηγούμενο 28η Οκτώβρη 1940 – 28η Οκτώβρη 2012 … Να διώξουμε κυβέρνηση, τρόικα, μνημόνια
- Επόμενο H υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Σιάτιστα-Το δώρο του Περιφερειάρχη και ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου