Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Βουρτσίστε τα δόντια, μειώστε την καρδιοπάθεια

Τα τελευταία χρόνια οι χρόνιες μολύνσεις των ούλων έχουν συσχετισθεί με την αρτηριοσκλήρυνση, την κύρια αιτία καρδιακών προσβολών και την πρώτη αιτία θανάτου. Οι μολύνσεις των ούλων είναι από τις πιο συχνές στους ανθρώπους και συνδέονται άμεσα με εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η τακτική καθαριότητα του στόματος είναι, τελικά, ζωτικής σημασίας.

Η νεότερη έρευνα που παρουσιάσθηκε σήμερα στο συνέδριο της Εταιρίας Γενικής Μικροβιολογίας, στο Trinity College του Δουβλίνου, έρχεται να τεκμηριώσει τα έως σήμερα υπάρχοντα δεδομένα από 50 και πλέον επιστημονικές μελέτες.

Μια βασική θεωρία που συνδέει τα δόντια με την καρδιά, είναι ότι ορισμένες πρωτεΐνες από βακτήρια αποτελούν την αιτία για την εμφάνιση της αρτηριοσκλήρυνσης, χωρίς κατ’ ανάγκην να υπάρχει άλλος παράγοντας κινδύνου. Μια κατηγορία πρωτεϊνών -οι λεγόμενες «θερμικής προσβολής»- παράγονται τόσο από τα βακτήρια όσο και από τα ζώα και τον άνθρωπο, κάτω από ειδικές συνθήκες όπως φλεγμονή, τοξίνες, στέρηση τροφής ή οξυγόνου κ.ά.

Ορισμένες φορές το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου μπερδεύεται και δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν η παρουσία μιας τέτοιας πρωτεΐνης είναι προϊόν του ίδιου του σώματος ή κάποιου εξωγενούς παθογόνου παράγοντα (π.χ. βακτηρίων που μολύνουν τα ούλα), με συνέπεια να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον των ίδιων των πρωτεϊνών του. Όταν αυτό συμβαίνει, τότε τα λευκά αιμοκύτταρα αυξάνονται στους ιστούς των αρτηριών προκαλώντας αρτηριοσκλήρυνση. Έτσι, η ομοιότητα των πρωτεϊνών αποτελεί, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο καθηγητής Γρεγκ Σέιμουρ από το πανεπιστήμιο Otago Dunedin της Νέας Ζηλανδίας, το σύνδεσμο ανάμεσα στην ασθένεια των ούλων και των αρτηριών.

Αυτός ο «βιολογικός μιμητισμός» σημαίνει ότι όταν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι φυσιολογικό, αντιδρά στη μόλυνση του στόματος, μπορεί να παρασυρθεί και παράλληλα να επιτεθεί στις δικές του πρωτεΐνες, προκαλώντας αρτηριοσκλήρυνση. Η διαπίστωση αυτή, όπως τονίσθηκε, αναδεικνύει την καθοριστική σημασία της στοματικής υγιεινής για τους ενήλικες, όσον αφορά την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Πηγή: tanea.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ