Βασίλης Ράπανος:Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών
Τον Οκτώβριο του 1969 συνελήφθη και καταδικάστηκε από το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών σε οκταετή φυλάκιση. Εξέτισε την ποινή του (4,5 χρόνια μέχρι τη Μεταπολίτευση) στις φυλακές Αίγινας, Επταπυργίου και Κορυδαλλού.
Όταν το ευρώ έμπαινε στην Ελλάδα, ο Βασίλης Ράπανος ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών. Σήμερα καλείται από τη θέση του υπουργού Οικονομικών να προασπίσει τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη.
Πολιτικά τοποθετείται στην Κεντροαριστερά ενώ η αντιδικτατορική του δράση τού έχει κληροδοτήσει στοιχεία μαχητικότητας και επιμονής. Συνεργάτες του σημειώνουν ότι διαθέτει στοιχεία καλού διαπραγματευτή, δεδομένου ότι πάντα, με ήπιο τρόπο, προωθεί λογικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα, χωρίς όμως να διστάζει να χτυπήσει και το χέρι στο τραπέζι όταν χρειάζεται.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), κάτοχος Master’s από το Πανεπιστήμιο Lakehead του Καναδά και διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Καναδά.
Πριν από την ολοκλήρωση των σπουδών του είχε διακριθεί στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τον Οκτώβριο του 1969 συνελήφθη και καταδικάστηκε από το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών σε οκταετή φυλάκιση. Εξέτισε την ποινή του (4,5 χρόνια μέχρι τη Μεταπολίτευση) στις φυλακές Αίγινας, Επταπυργίου και Κορυδαλλού.
Μετά την πτώση της χούντας, το 1975 πήρε το πτυχίο του από την ΑΣΟΕΕ και έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές στον Καναδά. Έχει ασχοληθεί ενεργά με την έρευνα στον τομέα της οικονομίας τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), όσο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου από το 1992 διδάσκει Οικονομική Ανάλυση και Δημόσια Οικονομική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στον τομέα της φορολογίας, στον ρόλο του κράτους στην οικονομία, καθώς και στα οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκτός από την ερευνητική και ακαδημαϊκή του δραστηριότητα, ο Βασ. Ράπανος έχει διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών, σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος στην Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ. Από το 2007 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ενώ την τετραετία 2000-2004 πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Την περίοδο 1998-2000 διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ του ΟΤΕ, ενώ στο διάστημα 1995-1998 ήταν αρχικά υποδιοικητής και στη συνέχεια διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος. Το 1998 σε συνεργασία με τον τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρο Καρατζά, ολοκλήρωσε τη συγχώνευση Εθνικής-Κτηματικής. Στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Ράπανος παρέμεινε έως το 2004 μέλος του ΔΣ της Εθνικής. Επανήλθε πέντε χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο 2009 για να αναλάβει καθήκοντα μη εκτελεστικού προέδρου στην Εθνική Τράπεζα, ενώ παράλληλα ανέλαβε πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
- Προηγούμενο Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της ΕΠΣ Γρεβενών
- Επόμενο Μήνυμα Στέλιου Σκόδρα για τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουλίου