Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Αυτοδιοίκηση(3):Οι “χρυσές” ποτίστρες….

Η Αυτοδιοίκηση λειτούργησε για δεκαετίας ως φτωχός συγγενής και παρίας της κεντρικής πολιτικής σκηνής και ως ακροτελεύτια φάλαγγα του μακρού βραχίονα του κράτους με ελάχιστες αρμοδιότητες και πόρους.
Υπήρξε ένα άλλοθι συνευθύνης που στην πραγματικότητα έπαιζε τον ρόλο του κομματάρχη σε ένα διαβρωμένο και πελατειακά δομημένο κομματικό κράτος. “Δεκανίκι” και ιμάντας μεταφοράς της εκάστοτε εξουσίας για χρόνια κράτησε φυλακισμένες χρήσιμες και δημιουργικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.
Με τις μεγάλες τομές του Καποδίστρια και του Καλλικράτη τελευταία οι δυνάμεις αυτές ήρθαν στο προσκήνιο και λειτούργησαν αλλού υποδειγματικά(μειοψηφία) και αλλού(πλειοψηφία) με τον μανδύα ενός κατ. επίφαση δημοκρατικοί, αποκεντρωμένου αποφασιστικού και εφαρμόσιμου άμεσου και μεσο- μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και προγραμματισμού.
Με δικαιολογίες τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, την δυσκινησία της διοίκησης, την έλλειψη πόρων ή αρμοδιοτήτων πολλοί τοπικοί άρχοντες επιστράτευσαν το “δαιμόνιο” της φυλής!
Έστησαν μηχανές και μηχανισμούς που θα υπερπηδούσαν τα “εμπόδια” και θα επέτρεπαν να επιτελέσουν το μοναδικής σύλληψης “πρωτοποριακό” τους έργο!
Έτσι η δημοκρατία παραχώρησε την θέση στο στράτευμα της “πλειοψηφίας”, το νόμιμο αντικαταστάθηκε από το “νομότυπο”, η “άμεσος ανάγκη” και το “επείγον” υποσκέλισαν το διάλογο και τον προγραμματισμό και απέκρυψαν την σκοπιμότητα, την ανεπάρκεια και τις ευθύνες των τοπικών αρχόντων και της Διοίκησης…..
Κάπως έτσι φτάσαμε σε μνημειώδη σκάνδαλα, απάτες και περίσσευμα διαφθοράς που απειλούν να πλήξουν ανεπανόρθωτα το βάθρο της δημοκρατίας.
Τα έργα “βιτρίνας” καθώς και εκείνα του “πολιτισμού”-γιορτές και πανηγύρεις” -υπήρξαν και είναι ακόμα προνομιακός χώρος για τους “εξπέρ”του είδους.
Μεγάλο δίχτυ αλίευσης ψήφων και λοβιτούρας….
Με τις εξαιρέσεις ο κανόνας επιβεβαιώνεται συχνά όταν οι ελεγκτικές αρχές
κάνουν σωστά τη δουλειά τους…
Ας αφήσουμε τα γενικά και ας έρθουμε στα ειδικά, τα δικά μας και επίκαιρα!
Η Κοζάνη και η Φλώρινα είχαν- και καλώς- αυτό που άλλοι ψάχνουν με τον φανό του Διογένους: Άφθονα χρήματα από τον τοπικό πόρο.
Που επενδύθηκαν;
Έπιασαν τόπο;
Μήπως σπαταλήθηκαν;
Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω αντικειμενικά γιατί δεν έχω την απαραίτητη πληροφόρηση…
Οι πολίτες αυτών των Ενοτήτων γνωρίζουν περισσότερα και καλύτερα…Θα έχουν την ευκαιρία σύντομα να το κρίνουν στις εκλογές της 18ης Μαίου.
Μια δικαστική απόφαση(Εφετείου Κοζάνης) τις προάλλες μας απασχόλησε στην οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της οποίας είμαι εκλεγμένο μέλος από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης. Αφορούσε την καταβολή σε ιδιωτική ΟΕ 479.382,00 ευρώ συν τους τόκους- συνολικά 592.181,00 ευρώ- για την ανάθεση κατασκευής 1562 μεταλλικών ποτιστρών με 33 συμβάσεις στην ΠΕ Κοζάνης από την τέως Νομαρχιακή Αρχή κατά τα έτη 2007 και 2008 της οποίας ηγείτο ο νυν Περιφερειάρχης κ. Δακής.
Σε ερώτησή του στο ΠΣ ο Γ. Παπαϊορδανίδης τον Σεπτέμβριο του 2011 περιέγραψε και τα εξής: “…Η απόφαση αφορά στη μη καταβολή του τιμήματος των 33 αλλεπάλληλων συμβάσεων, απευθείας ανάθεσης, κατασκευής μεταλλικών ποτίστρων στην ενάγουσα εταιρία, η οποία κατασκεύασε και παρέδωσε στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, η οποία ενώ παρέλαβε ανεπιφύλακτα και απεδέχθη την οφειλή της, αρνείται να εξοφλήσει τα ποσά των τιμολογίων.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η Π.Δ.Μ. παρέστη μονάχα για την υποβολή αιτήματος αναβολής, αίτημα που γνώριζε εκ των προτέρων ότι δεν θα γίνει δεκτό, καθώς είχε ήδη λάβει αναβολή την 7η Οκτωβρίου 2010. Η Π.Δ.Μ. δικάστηκε ερήμην, εξαιτίας της αδυναμίας της να καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις που να αντικρούουν τους ισχυρισμούς της ενάγουσας.
Τίθενται, λοιπόν, μια σειρά ερωτήματα που άπτονται της πολιτικής επάρκειας του κου Περιφερειάρχη και της από μέρους του τήρησης της νομιμότητας. Διότι είναι πολιτική ανεπάρκεια η αδυναμία του να διακρίνει (;), να προγραμματίσει(;) και να εκπονήσει(;) μειοδοτικό διαγωνισμό όταν χρειάστηκε να παραγγείλει 1562 ποτίστρες με 33 συμβάσεις απευθείας ανάθεσης. Και αν δεν είναι πολιτικά ανεπαρκής, σίγουρα δεν είναι ηθικό να κυμαίνεται το σύνολο των συμβάσεων στο χρηματικό όριο των απευθείας αναθέσεων.
Εκτός των άλλων το δικαστήριο έκρινε τις συμβάσεις άκυρες διότι δεν τηρήθηκε ο απαιτούμενος από το Νόμο συστατικός τύπος…”

Η δικαστική απόφαση (τελεσίδικη) του Εφετείου Κοζάνης δικαίωσε την ενάγουσα εταιρεία και η Οικονομική Επιτροπή δεν μπορούσε να μην λάβει υπόψη της τη δικαστική απόφαση παρά την καταγραφή των δικών μας παρατηρήσεων για την διαδικασία που ακολούθησε η πρώην ΝΑ της οποίας κληρονόμος είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Τα ερωτήματα πολλά, οι ευθύνες τεράστιες…
Φυσικά αυτές και οι παλιές “αμαρτίες” δεν βαραίνουν όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής όπως έγραψε σε κοινωνική ιστοσελίδα ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης όπου, ιδιαίτερα προσβλητικά και επιτιμητικά, συμπεριλαμβάνει -πλήν των άλλων- και τους 3 συμβούλους της παράταξής του, που βρίσκουν αυτήν την υπόθεση ως δικαστικό τετελεσμένο, “…διαύγεια που τους χρειάζεται…”.
Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και όσοι έχουν στοιχεία ας καταφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Αν γνώριζαν κάτι επιλήψιμο και το απέκρυψαν ή δεν μας ενημέρωσαν, πάλι έχουν ευθύνη.
Είχαν δύο χρόνια στη διάθεσή τους να ρωτήσουν, να ερευνήσουν, να καταγγείλουν.
Η ερώτηση μετά 4 χρόνια εκτός των πολιτικών στόχων δεν απαλλάσσει κανέναν από λάθη, παραλείψεις ή τακτικίστικους χειρισμούς ή ελιγμούς….
Θα μπορούσαν έγκαιρα να δημιουργήσουν ανεξάρτητες επιτροπές πρώτον για να καταγράψουν τον αριθμό των μεταλλικών ποτιστρών που κατασκευάστηκαν και που τοποθετήθηκαν και δεύτερον για να κοστολογήσουν το αντικείμενο….
Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά!
Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να αποφασίσει μετά από συζήτηση σε μοναδική έκτακτη συνεδρίαση τι ενέργειες και τι μέτρα θα λάβει εάν κάποιοι ζημίωσαν την Περιφέρεια από δόλο ή πολιτική ανεπάρκεια. Η διαδικασία είναι γνωστή…
Αυτό όχι για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι ή για λόγους πολιτικής εκδίκησης, αλλά για να πάρουμε όλοι μαθήματα για το μέλλον!
Μια πιθανότατα σωστή απόφαση -όσον αφορά την σκοπιμότητα- όπως η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα στο επίπεδο των υποδομών, για να μην εξελιχθεί όπως η παρούσα, πρέπει να πληρεί ορισμένες σταθερές:
-Διαφάνεια, δημοσιότητα, αδιάβλητες διαδικασίες.
-Μελέτη σκοπιμότητας
-Οικονομοτεχνική μελέτη, χωροταξικό σχεδιασμό,προδιαγραφές
-Ελεγκτικό ανεξάρτητο μηχανισμό όχι μόνο τις άνευ έργου και ευθύνης Επιτροπές Παρακολούθησης
-Μετρήσιμη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα
Έτσι μπορούμε να αισθανόμαστε ότι προσφέρουμε κάτι ωφέλιμο στο κοινωνικό σύνολο, ότι σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ, ότι λειτουργούμε με δικαιοσύνη και καθαρότητα και ότι η συμμετοχή μας είναι χρήσιμη και για τους θεσμούς, όπου μας όρισαν οι πολίτες δια του ψήφου να υπηρετούμε….
Αλλιώς οι “χρυσοπληρωμένες” ποτίστρες θα παραμένουν μια κακοφορμισμένη πληγή και θα αποτελούν μνημείο αδιαφορίας, σπατάλης, ανορθολογισμού, διοικητικής, πολιτικής ανεπάρκειας και καχυποψίας ότι “όλοι ίδιοι είναι” και κοντά στο “βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα”!
Δημήτρης Ψευτογκάς
Υπ. Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΔΜ

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ