Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο

Μια ιδιωτική πρωτοβουλία, που σκοπό έχει να βοηθήσει στο μεγάλο πρόβλημα των αστέγων, ξεκινάει αυτές τις μέρες και ζητά τη βοήθειά σου.

Περιθωριακό, ουσιαστικά, φαινόμενο μέχρι πριν από μία μόλις δεκαετία, οι άστεγοι πλήθυναν θεαματικά τα χρόνια της κρίσης. Σήμερα υπολογίζονται σε 20-25.000 ανθρώπους πανελλαδικά, Έλληνες και ξένους, από τους οποίους οι μισοί σχεδόν βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ κάπου 3.000 διανυκτερεύουν σε πάρκα, πλατείες και λοιπούς δημόσιους χώρους. Και αν παλιότερα ο όρος «άστεγος» παρέπεμπε σε κάτι λούμπεν τύπους, τζάνκια, αλκοολικούς και λοιπούς «τρελαμένους», στους οποίους αργότερα προστέθηκαν οι φτωχότεροι μετανάστες, τώρα πια αφορά όλο και περισσότερο «υπεράνω πάσης υποψίας» συμπολίτες μας, οικογένειες ολόκληρες ακόμα, που ζούσαν μια εντελώς «κανονική» ζωή προτού βρεθούν στον δρόμο.

Χρέη, δάνεια, ανεργία, απελπισία, σπίτια που υποθηκεύτηκαν, κατασχέθηκαν ή που είναι πρακτικά αδύνατο να νοικιαστούν ακόμα και μισοτιμής… ε, δεν θέλει και πολύ για να μην παλεύεται. Ούτε χρειάζεται να είσαι μάντης για να αντιληφθείς πως η συνεχιζόμενη πολιτικοκοινωνική αστάθεια μόνο να χειροτερέψει μπορεί το πρόβλημα. Για κάποιον κόσμο εκεί έξω είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου το αν ο φετινός χειμώνας θα είναι εξίσου ήπιος με τον περσινό…

Αυτονόητο ότι χρειάζεται αλλαγή ευαισθησιών, προτεραιοτήτων, αλλαγή πολιτικής προπαντός. Τι κάνουμε, όμως, ως κοινωνία πολιτών ως τότε; Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, σιχτιρίζοντας; Υπάρχουν σίγουρα καλύτεροι τρόποι και το αποδεικνύουν οι εθελοντικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Μια τέτοια είναι η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» που διευθύνει η 64χρονη ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Βέρα Μεσσήνη και πρόσφατα κατάφερε να εξασφαλίσει για τους αστέγους ένα ολόκληρο 6ώροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας: «Γνωρίζοντας ότι ήταν για χρόνια κενό, απευθυνθήκαμε στο ίδρυμα όπου ανήκε και τους πείσαμε να το παραχωρήσουν έναντι μειωμένου αντιτίμου στον Δήμο Αθηναίων, με τον οποίο συνεργαζόμαστε… Εμείς αναλάβαμε την ανακαίνιση και την επίπλωση, ενώ ο δήμος τα έξοδα λειτουργίας του» λέει για την αστική πολυκατοικία της Μπουμπουλίνας 36 στα Εξάρχεια –κατασκευής 1936, όπως μας πληροφορεί η μαρμάρινη πλάκα κάτω αριστερά στην πρόσοψη–, όπου οι (πολλές) αναγκαίες επισκευές ήδη ολοκληρώνονται.

Τα έξι διαμερίσματα της πολυκατοικίας, στο ισόγειο της οποίας διαμορφώνονται μαγειρείο, βιβλιοθήκη και κοινόχρηστο σαλόνι, μπορούν να στεγάσουν μέχρι 70 άτομα, με προτεραιότητα σε οικογένειες και ηλικιωμένους που θα πρέπει να είναι καταγραμμένοι ως άστεγοι στα μητρώα του δήμου.

«Ήδη οι Γιατροί του Κόσμου αλλά και συνάδελφοι ψυχοθεραπευτές προσφέρθηκαν να συνδράμουν σε θέματα υγείας και περίθαλψης, γνωστή φαρμακοβιομηχανία ανέλαβε την παροχή φαρμάκων, ενώ η εταιρεία μας ανέλαβε την επισκευή του κτιρίου. Υπάρχουν επίσης εταιρείες-χορηγοί, συγκινητική, όμως, είναι και η ανταπόκριση του απλού κόσμου. Έρχονται εθελοντές, νέοι οι περισσότεροι, που μας ρωτούν πώς μπορούν να βοηθήσουν κι ας μην έχουμε καν κανονικά γραφεία ακόμα» λέει με ικανοποίηση. Η πρωτοβουλία αυτή, ωστόσο, δεν στοχεύει στην ιδρυματοποίηση αλλά στη σταδιακή κοινωνική επανένταξη αυτών των ανθρώπων, όπως διευκρινίζει.

Γι’ αυτό προγραμματίζεται η προσφορά εκπαίδευσης καθώς και εργασίας σε όσους το επιθυμούν, είτε στην ανακαίνιση των επόμενων διαμερισμάτων ή κτιρίων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από αστέγους –γιατί η πρωτοβουλία δεν σταματά εδώ, πρόσφατα «αποκτήθηκαν», σε συνεννόηση με ιδιώτες, άλλα τέσσερα ξενοίκιαστα διαμερίσματα στην Αθήνα, ενώ η κ. Μεσσήνη ευελπιστεί στη συνεργασία με άλλους δήμους καθώς και κοινωφελή ιδρύματα– είτε σε βιολογικές καλλιέργειες σε γη που ήδη αναζητείται (πολύ καλές ιδέες αμφότερες). «Η γενιά μου είχε μια πτωτική πορεία, δώσαμε πολλή έμφαση στο εγώ και παραμελήσαμε το εμείς» μονολογεί. Να σημειωθεί ότι οι «Ανθρώπινοι Άνθρωποι», σε συνεργασία με τον εκάστοτε δήμο, προτίθενται να αναλάβουν τη δωρεάν επισκευή και συντήρηση όποιου ακινήτου παραχωρηθεί προσωρινά ή μονιμότερα σε αστέγους, καθώς και την αποπληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι τα κάπου 200.000 άδεια σπίτια που υπάρχουν σήμερα μόνο στην Αθήνα (ξενοίκιαστα, «κλειστά», εγκαταλειμμένα κ.λπ.) θα μπορούσαν να στεγάσουν, πολλές φορές, τους αστέγους της.

===== Επικοινωνία 210 6727250, anthropinoi-anthropoi.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ