Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Έχουμε χρέος στην ιστορία και στο μέλλον!

 

Στα πλαίσια της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 24ης Απριλϊου, για την πρόταση ένταξης του έργου “Αποκατάσταση, συντήρηση και αναστήλωση Ι.Ν Θεοδώρου του Στρατηλάτη, Μαυρονόρους Γρεβενών”, ο ειδικός αγορητής της παράταξης “Αρχή…ζουμε μαζί” Δημήτρης Ψευτογκάς, αφού έλαβε τον λόγο είπε τα εξής

 

Κύριε Πρόεδρε
Κύριε Περιφερειάρχη
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Παρά την δύσκολη συγκυρία, την εμφανή κόπωση από την συνεδρίαση, ζητώ την κατανόησή σας και θα μου επιτρέψετε να κάνω επί του θέματος, μερικές αναφορές στην ιστορία και στον χωροχρόνο που ευελπιστώ ότι θα φανούν χρήσιμες σε όλους.

 

798px-Άγιος_Θεόδωρος-Μαυρονόρος-Γρεβενών (1) 189138_1916017063483_5839063_Διακος

Είμαι πεπεισμένος ότι τα πολιτικά όργανα έχουν και παιδευτικό χαρακτήρα, ότι είναι ένα μεγάλο σχολείο για τον καθένα μας, ιδιαίτερα όσον αφορά γνώσεις. για τον ευρύτερο χώρο που εκπροσωπούμε καθώς και τη γνώση του πλαισίου εντός του οποίου καλούμαστε να αποφασίσουμε.
Κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Περιφερειάρχη,.
Η σωστή, ακριβής και πολύπλευρη πληροφόρηση μας επιτρέπει να λάβουμε ορθές αποφάσεις και είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για τον επιχειρησιακό και στρατηγικό προγραμματισμό.

Το ΔΔ Μαυρονόρους Γρεβενών, έχει μακρά ιστορική παρουσία.
Δεν έχει διερευνηθεί πλήρως αλλά είναι γεγονός η σχέση του με τον στρατηγό του Φιλίππου Περδίκα, όπως μαρτυρεί η δασωμένη τοποθεσία μεταξύ του Μαυρονόρους και των Μαυραναίων που φέρει το όνομά του.
Εμπορικό οικονομικό και πολιτικό κέντρο στα χρόνια της τουρκοκρατίας με γνωστή μέχρι τα νεότερα χρόνια την εμποροπανήγυρή του, το “παζάρι” του Μαυρονόρους.
Γενέτειρα του Κολοκοτρώνη της Δυτικής Μακεδονίας, του οπλαρχηγού Θεοδώρου. Ζιάκα ,που κατά το 1854 οργάνωσε και υλοποίησε την επανάσταση της Δυτικής Μακεδονίας κατά του τουρκικού ζυγού και πολέμησε με τους άνδρες του για την απελευθέρωση της σκλαβωμένης Δυτικής Μακεδονίας και της Ελλάδας.
Το Μαυρονόρος έχει έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα , σπάνια και πλούσια μνημεία.
Η πέτρινη και επιβλητική εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη, για την οποία συζητούμε το πρόγραμμα συντήρησης( από τις φθορές του χρόνου και της πυρπόλυσης από τους Γερμανούς καταχτητές) και αναστήλωσης ύψους 450.000 ευρώ, θεμελιώθηκε το 1806 από τον Γεώργιο Ζιάκα, πατέρα του Θεοδώρου.
Ανάλογη ιστορία έχουν και το εκκλησάκι του Άη Γιώργη, στην κορφή του λόφου, πάνω στον οποίο είναι χτισμένο το χωριό, το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, μέσα στο χωριό, που είναι και το αρχαιότερο εκκλησάκι της Μακεδονίας και οι τοιχογραφίες του χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα,το όμορφο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στον κάτω “μαχαλά” και.το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, στη θέση του οποίου παλιά υπήρχε μοναστήρι, όπως μαρτυρούν παρακείμενα ερείπια που υπάρχουν .
Εμφανής είναι και η συσχέτιση ονομάτων των Ζιακαίων μα αυτά των ομώνυμων των εκκλησιών Αγίων.
Από όσα έχω αναφέρει είναι πρόδηλη η αναγκαιότητα προστασίας και ανάδειξης, όχι μόνο του αναφερομένου αλλά όλων των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς που μπορούν μέσα από ανάπτυξη δρόμων πολιτισμού, επικοινωνίας και διασύνδεσης με το νέο παραγωγικό μοντέλο και να αποτελέσουν την ναυαρχίδα της περιφερειακής μας ανάπτυξης.
Έχουμε χρέος και καθήκον ακόμα και στις εποχές πενίας και δυσκολιών που ζούμε να κρατήσουμε όρθιες αυτές τις Μακρυγιαννικές “πέτρες”!,
Ας μή λησμονούμε ότι οικοδομήθηκαν από τους άξιους προγόνους μας, σε δυσκολότερες εποχές, από το υστέρημα, τον πατριωτισμό και την μεγαθυμία τους.
Η ιστορική μνήμη είναι και μνήμη του μέλλοντος!
Κύριε πρόεδρε,
Κύριε Περιφερειάρχη,
Οφείλουμε να έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό καθώς και ένα προγραμματισμό για τον πολιτισμό που θα ξεφεύγει από την προχειρότητα του ευκαιριακού, την ψηφοθηρία και την σπατάλη πόρων και δυνάμεων.
Όπως έχω τονίσει όλα αυτά τα δυόμισι χρόνια και για τις ανασκαφές στο Καστρί Πολυνερίου και για τη Ι.Μ. Ταξιαρχών που έχει εγκαταλειφθεί και κινδυνεύει -παρόλες τις εκκλήσεις μας-αλλά και για τα άλλα σημαντικά ιστορικά-θρησκευτικά μνημεία των Γρεβενών που χρήζουν άμεσης φροντίδας όπως ο ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Διάκο Γρεβενών, η Παναγία της Βουνάσας, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, η Παναγία του Σπηλαίου, το μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα Ζάβορδας, το προϊστορικό κάστρο των Χλαπών κ.α
Δεν επιτρέπεται να χαθούν από την αδιαφορία μας όπως για παράδειγμα ο Άγιος Νικόλαος Καλαποδίου που κατέρρευσε και καταπλάκωσε εκτός από τις άγιες εικόνες πολιτισμό και ιστορία.
Μόνο όρθιο και απροστάτευτο απομένει το βαπτιστήριο που ακόμα αναδίδει το άγιο μύρο των αιώνων!
Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είτε αδυνατούν είτε κωλυσιεργούν είτε καθεύδουν…
Εμείς έχουμε υποχρέωση ως περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να σταθούμε αρωγοί και διεγέρτες!
Τα προβλήματα μας φωνάζουν, δεν μας κλείνουν το μάτι!
Έχουμε ανάγκη χρηστής διαχείρισης και ελέγχου.
Πρέπει οι μελέτες και τα κονδύλια να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να μην αναδίδουν άρωμα σπατάλης.
Οφείλουμε σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, οφείλουμε απολογισμούς όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις και αυτό πρέπει να συμβεί και με το έργο τούτο..
Δεν έχει σημασία που δεν ψηφίζουμε ή δεν ψηφίσαμε κάποια προγράμματα.στο παρελθόν.
Αυτό δεν οφείλεται ούτε σε ιδεολογικές αγκυλώσεις και θεμιτές διαφορές ούτε σε στείρα αντιπολιτευτική διάθεση.
Οφείλεται στο υψηλό αίσθημα ευθύνης που μας διακρίνει και στην ανάγκη που μας διακατέχει να γίνουμε πιό χρήσιμοι και αποδοτικοί για τον τόπο.
Πολλές φορές ψηφίζουμε και εγκρίνουμε προγράμματα και δεν γνωρίζουμε τί απέγινε τελικά με την απορρόφηση των πόρων., όπως πχ. για το Επισκοπείο της Κοζάνης.
Επειδή κ. Πρόεδρε, πιστεύουμε ότι μπορεί αυτή η λειτουργία να γίνει πιο ουσιαστική και πιο ανοιχτή,
Επειδή έχουμε ένα στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο για τον τόπο και την αειφόρο ανάπτυξη
Επειδή μας διακρίνει συνέχεια, συνέπεια και θέληση
σας καλώ να στηρίξουμε ομόφωνα την παρούσα προγραμματική πρόταση αλλά και να εκπονήσουμε τάχιστα ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα δράσεων στον πολιτισμό, στην γνήσια λαϊκή μας παράδοση και ιστορία που θα ανοίξει νέους δρόμους επικοινωνίας, ανάδειξης και εξωστρεφούς συμπεριφοράς του νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού πρωτύπου που έχει ανάγκη η Δυτική Μακεδονία για να ξεφύγει από τις συμπληγάδες της ύφεσης, της ανεργίας, της εκφύλισης και της υποβάθμισης

Δημήτρης Ψευτογκάς
Υπ. Αντιπεριφερειάρχης
Περιφερειακός Σύμβουλος ‘Αρχή…ζουμε μαζί”

Υστερόγραφο: Η παρούσα πρόταση για την συντήρηση και αναστήλωση του Ι.Ν. Θεοδώρου του Στρατηλάτη Ναυρονόρους Γρεβενών, ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ