ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
Καφενείο
GRAMMENOS
delivery LOCO
Αναγνώστου Ιωάννης
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ
Antenna Stores – Ζιούτης
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

Οι οικογένειες της πόλεως των Γρεβενών την περίοδο 1825 – 1914. Σε 1300 ανερχόταν οι Έλληνες και σε 520 οι μουσουλμάνοι. Ποιες οικογένειες συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα. Ποια επίθετα έχουν χαθεί.

Συνεχίζουμε σήμερα με την παρουσίαση του καταλόγου της πόλεως των Γρεβενών.

Η πόλη των Γρεβενών τον προηγούμενο αιώνα και συγκεκριμένα από το 1825 έως το 1914 αριθμούσε 673 άνδρες εκ των οποίων οι 470 ήταν Έλληνες Χριστιανοί και οι 203 αξιωματούχοι Τούρκοι αλλά και εξισλαμισθέντες ΄Ελληνες – Βαλαάδες.

Έτσι συνολικά ο πληθυσμός της πόλεως των Γρεβενών αριθμούσε 1300 Έλληνες και 520 μουσουλμάνους, δηλαδή 1820 κατοίκους.

Παρατηρώντας τώρα τον κατάλογο της πόλεως των Γρεβενών μπορούμε να εξάγουμε πολλά συμπεράσματα.

Κατ΄ αρχήν την εικοσαετία 1950-1970 έχουν εγκαταλείψει την πόλη των Γρεβενών πολλές παλαιές και μεγάλες οικογένειες. Κυρίως έχουν εγκατασταθεί στην Θεσσαλονίκη και λιγότεροι στην Αθήνα.

Βλέπουμε πως ο Δημόσιος τομέας ήταν στελεχωμένος κυρίως από μουσουλμάνους ενώ ο τοπικός Ελληνικός πληθυσμός ασκούσε δεκάδες άλλα προσοδοφόρα για την εποχή επαγγέλματα (έμποροι, αγγειοπλάστες, κρεοπώλες, ξενοδόχοι, σαμαράδες, υποδηματοποιοί, κτίστες, αγωγιάτες, αρτοποιοί, αλλά και δικηγόροι, δάσκαλοι και καθηγητές).

Με ενδιαφέρον μπορούμε να διαβάσουμε  όλες τις οικογένειες της πόλεως των Γρεβενών εκείνης της εποχής. Πολλές εξ αυτών τα επίθετα δεν συναντώνται σήμερα στην πόλη μας. Όλα τα ονόματα στις 11 σελίδες που ακολουθούν.

Γιάννης Κ.Παπαδόπουλος

Ο κατάλογος 1825-1914 της πόλεως των Γρεβενών έχει ως εξής:

Σχετικά άρθρα

kanistras

Follow Us

PIZZA ROMEO
TSIOVAKAS
Κανιστράς-Τζιόλας
POTIKA MYRTO
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Οικογένειες των Γρεβενών

Καιρός

Grevenamedia @facebook