Δροβατζήκας
Στεφούλης
Πρίντζας
Ντόντος
Λέτσιος
Τσιάτας
ΟΠΑΠ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
POTIKA MYRTO
Λιούζας
Λιοσάτος
Γκανάτσιου
ΟΠΑΠ
Βασιλόπουλος
Τσιμπέρη
Πόραβος
ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
Μπαρλαγιάννη
Νίκου

Grevenamedia @facebook

DONAS
PAPAGEORGIOU
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΙΩΑΝΝΑ
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
IKTEO
BRABOSINOS
tsiarsiotis

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Καφενείο
Κέντρο Ξένων Γλωσσών
KARTSIOUNIS
ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
SPONSORS
GRAMMENOS
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
Λίτσας
ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Κατηγορίες

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων: Πότε συμφέρει (παράδειγμα)

Μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να αποφάσισε ότι τα ζευγάρια, παντρεμένα ή με σύμφωνο συμβίωσης, έχουν πλέον το δικαίωμα να υποβάλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, πλην όμως τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο εύκολα.

Oι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μελετούν την απόφαση πριν καταλήξουν σε προτάσεις αλλαγής των ισχυουσών διατάξεων νόμου, προς την πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η όλη διαδικασία της ξεχωριστής δήλωσης δεν θα ξεκινήσει από εφέτος αλλά από την επόμενη χρονιά, καθώς το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται τεχνικούς λόγους που δεν επιτρέπουν την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.

Ωστόσο, τα πρώτα βήματα για ξεχωριστή υποβολή φορολογικών δηλώσεων μεταξύ συζύγων έγιναν από εφέτος, αφού πλέον τα ποσά των αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολογήτου θα αναγράφονται σε δύο ξεχωριστούς κωδικούς αντί σε έναν, όπως ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ μπορούν – εφόσον το επιθυμούν φυσικά – να υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις τα παντρεμένα ζευγάρια και να λαμβάνει ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα ο υπόχρεος σύζυγος και ξεχωριστό η σύζυγός του, κάτι το οποίο έως σήμερα ισχύει μόνο στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ζευγαριών και για εκείνα που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Τα παντρεμένα ζευγάρια, με βάση τα ισχύοντα, υποχρεούνται να υποβάλλουν κοινή δήλωση, κάτι το οποίο τουλάχιστον για εφέτος δεν φαίνεται να αλλάζει.

Πότε συμφέρει

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η υποβολή ξεχωριστής υποβολής δήλωσης θα είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική, ενώ για τη χορήγηση των διαφόρων επιδομάτων θα λαμβάνεται το οικογενειακό εισόδημα με άθροισμα των εισοδημάτων των δύο συζύγων.

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, η υποβολή κοινής δήλωσης συμφέρει όταν ένας από τους δύο συζύγους «πιάνεται» στην τσιμπίδα των τεκμηρίων, και αυτό διότι μπορεί με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου να καλυφθεί η διαφορά και να μην προκύψει πρόσθετη φορολογία.

Επίσης, όταν ένας από τους δύο συζύγους δεν έχει συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις, τότε μπορεί να υπάρξει συμπλήρωση του ποσού από τον έναν σύζυγο στον άλλο.

Χωριστή δήλωση συμφέρει όταν ένας από τους δύο συζύγους έχει χρέη στην Εφορία και ο άλλος από την εκκαθάριση της δήλωσης έχει επιστροφή φόρου. Με βάση τα ισχύοντα, η Εφορία προχωρεί στην έκδοση κοινού εκκαθαριστικού όπου συμψηφίζονται τα επιστρεφόμενα ποσά του ενός συζύγου με αυτά που είναι να πληρώσει ο άλλος σύζυγος.

Κατά συνέπεια προκειμένου ο ένας από τους δύο συζύγους να λάβει την επιστροφή φόρου και να μην «εξαφανιστεί» μέσω της διαδικασίας του συμψηφισμού θα πρέπει να υποβληθούν ξεχωριστά οι δηλώσεις για να μπορεί να λάβει αυτός που δεν χρωστά φορολογική ενημερότητα.

Σχετικά άρθρα

Παπαλιούρας
Παπαιωάννου
Μαλαματή
Κινηματογράφος Γρεβενών
Τσαμπαρδούκα
Βλαμίδης
Νιζάμης
Παπαχατζή
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Νούτσος
Βραβοσινός
Μαράνος
MPANTHS
MP
Χρυσή Τομή
Χρυσή Τομή

Follow Us

ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
Ανταλλαγή διαμερίσματος
Ζητείται
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ENOIKIAZETAI
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Πωλείται
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
 
TSIOVAKAS
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης
SPONSORS
SPONSORS