email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Ράδιο 101.5
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Υγεία, επέτειοι και απαιτήσεις! *Του Δημήτρη Ψευτογκά

Στις 7 Απριλίου έχει γενέθλια ο ΠΟΥ ( Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,07.04.1948) και εορτάζεται(;) η Παγκόσμια_Ημέρα_Υγείας!
Είναι μια μέρα υπενθύμισης, αναστοχασμού, περισυλλογής και ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων για την δημόσια υγεία και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα υπό το πρίσμα των νέων προκλήσεων και των σύγχρονων εξελίξεων της ζωής στον πλανήτη μας.
Ο ΠΟΥ σαν εξειδικευμένο όργανο του ΟΗΕ για θέματα υγείας έχει να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο υπό τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η φονική πανδημία που πλήττει την υφήλιο από τις αρχές του 2020.
Ας δούμε λίγο πιο πέρα από την ακριβή ατομικότητά μας την εικόνα που επικρατεί στην Παγκόσμια Υγεία.
Ας δούμε τι αποτυπώνουν οι αριθμοί και ποιές αλήθειες μας λένε!
-Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να μην έχουν πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
-Το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, που αντιστοιχεί στο ποσό των 7,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δαπανάται ετησίως για την υγεία!
-Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1.011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λιγότερα από 366 δολάρια ανά κάτοικο. Οι επενδύσεις για την υγεία που προβλέπονται για την επόμενη 15ετία υπολογίζονται στα 371 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι επενδύσεις αυτές στα διάφορα συστήματα υγείας θα μπορούσαν να αποτρέψουν 97 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους.
-Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (δηλαδή το 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού), εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, και φυσικά αν δεν πληρώσουν δεν θα έχουν υγειονομική περίθαλψη!
-Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) αναγκάζονται να δαπανούν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους, προκειμένου να φροντίζουν οι ίδιοι για την υγειονομική τους περίθαλψη.
-Το 2017 (απουσίαζε η πανδημία) πέθαναν 5,4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών!
Είναι θλιβερό για τον πολιτισμό μας, κάθε δύο λεπτά ένα παιδάκι κάτω των 5 ετών να πεθαίνει σήμερα από ελονοσία στις υπανάπτυκτες χώρες!
-Το 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη, μπορούν να προληφθούν.
-Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο συνδέονται με το περιβάλλον.
-Το 71% των θανάτων παγκοσμίως το 2019 (40,5 εκατομμύρια θάνατοι) οφείλονταν σε μη λοιμώδεις (μεταδοτικές) ασθένειες.
– Το 2020 διαπιστώσαμε το πόσο ευάλωτα απέναντι στην πανδημία COVID-19 είναι τα άτομα που νοσούν από σοβαρές ασθένειες και πόσο ζωτικής σημασίας είναι η διασφάλιση της πρόσβασης αυτών των ευπαθών ομάδων στο Σύστημα Υγείας.
Για τα 136.056.956 κρούσματα και τους 2.936.768 θανάτους από SARS-COV-2 παγκοσμίως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν λεπτομερή επιδημιολογικά δεδομένα για να μας δείξουν το μέγεθος της επίπτωσης σε σχέση με το εισόδημα και άλλες παραμέτρους. Είναι γεγονός ότι οι φτωχοί επλήγησαν περισσότερο!
– Επίσης μέσα στην πανδημική κρίση έχουν διαπιστωθεί σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
Κάθε χρόνο στον κόσμο καταγράφονται 800 χιλιάδες αυτοκτονίες κατά μέσο όρο.
Δηλαδή, ο πολιτισμός μας «δημιουργεί» έναν αυτόχειρα κάθε 40 δευτερόλεπτα!
Το 2021 θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την επέκταση της προσφοράς των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για περισσότερους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.
Οι αριθμοί από τα στατιστικά του ΠΑΓΚΌΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ αποτυπώνουν μια θλιβερή πραγματικότητα…
Δυστυχώς όταν είσαι νέος και υγιής δεν σκέπτεσαι ούτε αριθμούς ούτε τι κρύβεται πίσω τους…
Είναι ανθρώπινες υπάρξεις, πιθανότατα άγνωστοι, ίσως διαφορετικής φυλής ή χρώματος ή άλλων θρησκευτικών πεποιθήσεων , ένας αθέατος κόσμος για τον εαυτό μας, με τραγωδίες, πόνους, βάσανα, θάνατο!
Η υγεία, η πλήρης σωματική και ψυχική ευεξία και όχι μόνο η απουσία νόσου ή αναπηρίας, αποτελεί ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, σε κάθε γωνιά της Γης, πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως της οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασής της, της ηλικίας, του χρώματος ή του φύλου της.
΄Ιδια και ίση περίθαλψη για τις ίδιες ανάγκες, είναι ο κανόνας δικαίου!
Στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, η καθολική κάλυψη υγείας για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, άρα και για τη χώρα μας, μέχρι το έτος 2030, αποτελεί το μέγα ζητούμενο!
Θα τα καταφέρουμε ή θα παραμείνουν στόχοι άπιαστοι και όνειρα ανεκπλήρωτα;
Μάς έχει διδάξει κάτι αυτή η πανδημία ή θα πορευόμαστε ως σύγχρονοι Λωτοφάγοι;
Δεν είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε τις καταστροφικές συνέπειες της παραμέλησης των συστημάτων υγείας και ότι, κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής;
Στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που ζούμε θα είμαστε ασφαλείς αν όλοι είναι ασφαλείς!

Όμως αυτή δεν παύει να είναι μια κοινωνία τεραστίων ανισοτήτων!
Οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών!
Ακόμα κι αν επικρατήσει το καλό σενάριο και μετά το μεγάλο θανατηφόρο τριφασικό  κύμα δεν έχουμε υποτροπές και η νόσος ατονήσει ή εξαφανιστεί…
Πανδημίες θα ξανάρθουν…
Πιο φονικές…
Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η ανθρωπότητα πρέπει να συνεργαστεί, να δείξει αλληλεγγύη και κυρίως να εξαλείψει τα αίτια που γεννούν τις ασθένειες.
Όλες έχουν κοινωνική φύση…
Η καταστροφή του περιβάλλοντος, η άπληστη εκμετάλλευση των πεπερασμένων φυσικών πόρων, η κλιματική αλλαγή με τις ασύμμετρες συνέπειές της (ξηρασίες, πυρκαγιές, πλημμύρες) , η υπερσυγκέντρωση  κεφαλαίων, πόρων, πληθυσμού, η έλλειψη υγιεινής κατοικίας, πόσιμου νερού, σύγχρονων αποχετευτικών συστημάτων, ποιοτικής διατροφικής αλυσίδας και επαρκούς τροφής, η υποβαθμισμένη Παιδεία, ο αναλφαβητισμός, η αδυναμία πρόσβασης στην Υγεία, στην Παιδεία,, στις νέες τεχνολογίες και οι πολεμικές συγκρούσεις  δημιουργούν τεράστιες ανισότητες και εκείνο το κατάλληλο υπόβαθρο διαταραχής της υγείας, της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής ευεξίας…
Απαιτείται ένα νέο Παγκόσμιο κοινωνικό συμβόλαιο αλληλεγγύης, συνεργασίας και αναλογικής συνεισφοράς για την επίλυση όλων των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο με προμετωπίδα την Υγεία.
Δεν απαιτούνται μόνο πόροι( Οι επενδύσεις για την υγεία που προβλέπονται για την επόμενη 15ετία υπολογίζονται στα 371 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως) αλλά ισχυρές δεσμεύσεις και κανόνες αρχών και αξιών για μια δημοκρατική και ειρηνική συμβίωση.

Η υγεία είναι αναμφισβήτητα κοινωνικό αγαθό!

Όμως σήμερα από κάποιους λογίζεται ως προϊόν.
Αυτό πρέπει να σταματήσει!
Η επένδυση στην υγεία είναι επένδυση στον άνθρωπο
Είναι η πιο σοβαρή και κρίσιμη επένδυση.

Προσβλέπει στο μέλλον, στηρίζεται σε αξίες!
Ο άνθρωπος είναι αναπαλλοτρίωτη αξία.
Η παγκόσμια διακυβέρνηση οφείλει όχι μόνο να το αντιληφθεί έγκαιρα αλλά και να το εφαρμόσει….

Οι ζημίες δισεκατομμυρίων στην παγκόσμια οικονομία θα είχαν αποφευχθεί αυτή την στιγμή.
αν οι κυβερνήσεις επένδυαν άμεσα και έμμεσα στην υγεία, όπως σε:
Καλύτερες συνθήκες ζωής, διατροφής, κατοικίας, πόσιμο νερό για όλους, αποχετεύσεις, και βιολογικούς καθαρισμούς, διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, καθαρότερο αέρα, μειώσεις των εκπομπών αερίων, χρήση καλών πρακτικών σε γεωργία και κτηνοτροφία, αποφυγή σπατάλης φυσικών πόρων και μέσων, έμφαση στην πρόληψη, χρήση εμβολίων δωρεάν για όλους και τόσα άλλα…
Είναι εντελώς λανθασμένες επιλογές η επένδυση στην ισχύ, σε όπλα μαζικής καταστροφής, (βιολογικά, χημικά, πυρηνικά ή συμβατικά),
η επιλογή της επιβολής της ισχύος αντί της ισχύος του δικαίου, η έλλειψη αλληλεγγύης, συνεργασίας, διαλόγου, και ειρηνικών μέσων επίλυσης διαφορών διότι
οδηγούν σε ένα φαύλο  και αυτοκαταστροφικό κύκλο  την ανθρωπότητα!
Δημήτρης   Ψευτογκάς
ΣΣ Ο Δημήτρης Ψευτογκάς είναι Χειρουργός Ορθοπεδικός και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γρεβενών.

Σχετικά άρθρα

Κοζάνη- Γραφείο
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

Πωλείται οικία στην Καληράχη Γρεβενών
ΤΑΞΙ
Πασχάλης Χατζηγεωργίαδης
Αθ.Διάκου-Μ.Αλεξάνδρου
ENOIKIAZETAI
Κ.Παλαιολόγου 58
Αριστείδου 27
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ