Ύδρευση πόλης Γρεβενών : Ένα έργο του ΕΣΠΑ (2006-2010) που έδωσε ένα φιλί ζωής στους κατοίκους.
Η πόλη των Γρεβενών ανέκαθεν είχε ένα σημαντικό πρόβλημα στην ύδρευση. Τις δεκαετίες του 40, 50 , 60 και νωρίτερα αυτών των ετών οι κάτοικοι εξυπηρετούνταν από τις δεκαπέντε βρύσες φυσικής ροής που υπήρχαν εντός την πόλεως των Γρεβενών.
Βρύσες όπως στο Κούρβουλο, στα Τσακάλια, στο Βαρόσι, στη Μάνα, στον άγιο Αχίλειο, ο Τσαρτσαράκος κτλ.
Ο Δήμος Γρεβενών, βεβαίως είχε προχωρήσει και σε γεωτρήσεις ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες εντός του κεντρικού αστικού ιστού της πόλεως των Γρεβενών.
Το 1969-1970 έγινε η πρώτη μεγάλη προσπάθεια και το πρώτο δίκτυο υδροδότησης τόσο της πόλης όσο και τριάντα κοινοτήτων του Νομού.
Όμως, το εσωτερικό δίκτυο των Γρεβενών ήταν πεπαλαιωμένο με υλικά ακατάλληλα και με συνεχόμενες βλάβες.
Έτσι μετά από σχετικές μελέτες που εκπονήθηκαν από τον Δήμο Γρεβενών εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2006-2010 η αντικατάσταση ολόκληρου του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Γρεβενών προϋπολογισμού 13.000.000 εκατομμυρίων ευρώ για την εξυπηρέτηση των 15.000 περίπου κατοίκων της πόλης.
Ένα έργο που έδωσε πραγματικά μία ΄΄ νέα ζωή και μία νέα πνοή΄΄ στους κατοίκους της πόλης των Γρεβενών. Γιατί:
Πρώτον: Υπήρξε μία αύξηση της ποσότητας του νερού που χανόταν από τις διαρροές της τάξης του 20-30 %.
Δεύτερον: Αντικαταστάθηκαν υλικά όπως αμίαντος, σιδηροσωλήνες κτλ τα οποία ήταν και είναι επικίνδυνα για τη υγεία των πολιτών.
Τρίτον: Μηδενίστηκαν οι βλάβες και ως εκ τούτου παρεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών εντός των πεζοδρόμων και των κεντρικών δρόμων της πόλεως των Γρεβενών.
Αυτά τα έργα μέσα από το ΕΣΠΑ έδωσαν πραγματικά έναν νέο τόνο ανάπτυξης στην επαρχία.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι μετά από δώδεκα περίπου χρόνια της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου της πόλης των Γρεβενών δεν υπήρξαν ούτε βλάβες ούτε και παρεμβάσεις επί του δικτύου το οποίο λειτουργεί χωρίς να σημειωθεί ούτε ένα πρόβλημα έως και σήμερα.
- Προηγούμενο ΕΠΣ Γρεβενών: Σχολή Διαιτησίας Ποδοσφαίρου!- «Πάρε μέρος στο παιχνίδι! Γίνε διαιτητής!»
- Επόμενο Κοροναϊός: Σήμερα στον «αέρα» η εφαρμογή για τον Covid – Διαδραστικός χάρτης επικινδυνότητας για κάθε περιοχή