Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Grevenamedia @facebook

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Ζιώγας
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

«Βιολογικές Καλλιέργειες» – Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Στη διαύγεια αναρτήθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (αρ πρωτ  4075/1820590-31-12-2018) για συμμέτοχη στο μέτρο 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ» του Προγράμματος Αγροτικής και Τροφίμων. Η εν λόγω πρόσκληση περιλαμβάνει τη δράση   11.1.1 ενισχύσεις  για την μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και 11.2.1 ενισχύσεις για την διατήρηση των βιολογικών πρακτικών.Στην εν λόγω προκήρυξη βγαίνουν ασφαλή και ξεκάθαρα συμπεράσματα για όσα ειπώθηκαν και ελέχθησαν  το προηγούμενο διάστημα αλλά κυρίως μετά την προκήρυξη του 2017.

– Ο προϋπολογισμός για το σύνολο της περιφέρειας της δράσης είναι   11.1.1 είναι  4,702  εκατ. ευρώ και της δράσης   11.2.1 είναι 11,014 εκατ. ευρώ όταν ο νομός Γρεβενών ελάμβανε μόνο 10 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο .

-Για το καλλιεργητικό έτος 2017 δεν υπάρχει καμία αναδρομική ένταξη στο πρόγραμμα και   φυσικά δεν προβλέπεται ενίσχυση για τους παραγωγούς  .

– Πάγιο αίτημα όλων των φορέων του νομού  ήταν η παλαιότητα των βιοκαλλιεργητών μας . Η δεκαετία πιστοποίησης ήταν ο θεμέλιος λίθος  αλλά δυστυχώς για ακόμη μία φορά το κριτήριο δεν εμφανίστηκε ποτέ στην πρόσκληση του προγράμματος . Η πενταετία βιολογικής καλλιέργειας  αποτελεί περίπου εκκίνηση από την ίδια αφετηρία για όλους στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας .

– Αδικαιολόγητος προϋπολογισμός περίπου  15 εκατ. ευρώ έκαστος σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία όταν στην τελευταία πρόσκληση  είχαν λάβει την μερίδα του λέοντος. Πως διασφαλίζετε ότι θα ενταχτούν οι περιοχές που είχαν αποκλειστεί στην προηγούμενη πρόσκληση?

-Απορίας άξιο είναι ο αποκλεισμός   των  αρωματικών  φυτών.  Όλοι γνωρίζουμε ότι αντιπροσωπεύουν ένα δυναμικό κομμάτι της γεωργίας του τόπου, όπου πραγματικά παράγεται ένα εξαιρετικό προϊόν με ιδανικές προοπτικές .

– Οι περιοχές που απεντάχθηκαν από τους φυσικούς περιορισμούς (Άγιος Γεώργιος-Κληματάκι-Αηδόνια-Κιβωτός-Ελεύθερο) χάνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα του 30%  βαθμολόγησης στο κριτήριο 2  και συνεπώς την ανταγωνιστικότητα  που διαθέτουν για ένταξη στη Βιολογική Γεωργία .

Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης  2014-2020 ο προϋπολογισμός στα βιολογικά  είναι τετραπλάσιος  σχέση με το αντίστοιχο του  2007-2013. Παρόλα αυτά τα Γρεβενά  αντί να αυξήσουν κονδύλια και παραγωγούς δέχονται  μείωση και απαξίωση. Δυστυχώς ο νομός μας πέρασε και δεν ακούμπησε. Οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν, ενώ οι προτροπές μας αντιμετωπίστηκαν με χλευασμό . Οι λύσεις υπήρχαν, ήταν ξεκάθαρες  και βρισκόταν στο τραπέζι των υπουργών. Το μονό που χρειαζόταν ήταν η πολιτική βούληση.

Για όλα τα παραπάνω ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες  του  και να απολογηθεί στους αγρότες βιοκαλλιεργητές της περιοχής μας .

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Γρεβενών Ο Γεωπόνος  του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών

 

 

Παυλίδης Χρυσόστομος

 

Φωλίνας Αθανάσιος

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ζητούνται
Ζητούνται άτομα στην Ζάκυνθο
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Πωλείται
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5