Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς απομένουν ελάχιστες ημέρες για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το υπουργείο Παιδείας.

Οι τελειόφοιτοι μαθητές της Γ΄ λυκείου καθώς και υποψήφιοι παλαιότερων ετών που συμμετείχαν στις εξετάσεις, αναμένουν τις βάσεις εισαγωγής για τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης προκειμένου να δουν εάν πέρασαν στη σχολή της αρεσκείας τους καθώς και αν εισήχθησαν σε ιδρύματα που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Στέλεχος του υπουργείου Παιδείας  ανέφερε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται στην τελική φάση διασταύρωσης των στοιχείων. «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Όσο πλησιάζουν οι μέρες της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, τόσο επιτείνεται η αγωνία των υποψηφίων. Το φετινό μηχανογραφικό δελτίο άλλωστε που συμπλήρωσαν είχε περισσότερα από 100 νέα τμήματα αφού στο μέσο της χρονιάς, πραγματοποιήθηκαν από πλευράς υπουργείου Παιδείας αρκετές συγχωνεύσεις ιδρυμάτων με αποτέλεσμα να «πανεπιστημιοποιηθούν» δεκάδες τμήματα των ΤΕΙ.

Τα συγκεκριμένα τμήματα, αποτελούν, όπως εκτιμούν εκπαιδευτικοί αναλυτές, έναν από τους μεγαλύτερους «γρίφους» για τα φετινά αποτελέσματα καθώς ουδείς γνωρίζει εάν τα «εμπιστεύτηκαν» οι υποψήφιοι επιλέγοντας κάποια από αυτά ως πρώτη προτίμηση.

Στα ύψη οι καλές σχολές

Όλα τα τελευταία στοιχεία πάντως, συγκλίνουν στο ότι οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές καθώς και στα τμήματα που οδηγούν στην «αγκαλιά» του Δημοσίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Και τη φετινή χρονιά οι υποψήφιοι  «ψηφίζουν» Αστυνομικές και Στρατιωτικές σχολές καθώς  και αυτές των Πυροσβεστών. Το δέλεαρ της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης και μάλιστα στο Δημόσιο αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο για εκατοντάδες υποψηφίους – πολλοί εκ των οποίων αριστούχοι – οι οποίοι τα προτιμούν ακόμη και από σχολές όπως της Νομικής.

Αναφορικά με την εισαγωγή στη Σχολή Αστυφυλάκων, η βάση εισαγωγής αναμένεται να κινηθεί κοντά στα στα 16.700 μόρια ενώ για τη σχολή Ανθυποπυραγών οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστούν κοντά στα 18.100 μόρια.

Οριακή άνοδο προοιωνίζεται για τη σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. η οποία βρίσκεται κάθε χρόνο ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Η βάση εισαγωγής εκτιμάται πως μπορεί να «αγγίξει» ακόμη και τα 18.200 μόρια.

Οι βάσεις σε Νομικές, Ιατρικές και Οικονομικές σχολές

Και τη φετινή χρονιά, παρά το γεγονός ότι σε αρκετά μαθήματα οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν χειρότερες σε σχέση με πέρυσι, θα σημειωθεί «σφαγή» αριστούχων.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο θα υπάρξουν αυξομειώσεις στην πορεία των βάσεων. Στη τμήματα Νομικής, η βάση θα κινηθεί κοντά στα περσινά επίπεδα και αυτό διότι οι υποψήφιοι συνεχίζουν να επιλέγουν κατά εκατοντάδες τα εν λόγω τμήματα στην κορυφή του μηχανογραφικού παρά το γεγονός ότι η ανεργία έχει «χτυπήσει» εδώ και καιρό την… πόρτα των αποφοίτων.

Ειδικότερα, οι «πύλες» στη Νομική Αθήνας θα ανοίξουν από υποψηφίους που έχουν συγκεντρώσει πάνω από 18.150 μόρια, με το ταβάνι της βάσης να μην ξεπερνά τα 18.350 μόρια.

Στο αντίστοιχο τμήμα του Αριστοτελείου, η βάση εισαγωγής θα πλησιάσει το κατώφλι των 18.000 μορίων, ενώ μικρές αυξομειώσεις θα υπάρξουν και στα Τμήματα Ψυχολογίας, τα οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Σημαντική άνοδο θα πρέπει να περιμένουν όσοι προσβλέπουν στα Τμήματα Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης, όπου η άνοδος θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 200 μόρια.

Πτώση στα Πολυτεχνικά

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο όπου δεσπόζουν τα Πολυτεχνικά τμήματα η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη καθώς οι βάσεις θα τραβήξουν την… κατηφόρα.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και οι σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα καταγράψουν πτώση, όχι όμως τόσο μεγάλη όσο στα αντίστοιχα περιφερειακά ιδρύματα.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, όπου κάθε χρόνο σημειώνονται  οι υψηλότερες βαθμολογίες, φαίνεται πως οι βάσεις στα πρωτοκλασάτα τμήματα θα κινηθούν κοντά στα περσινά επίπεδα, με μια μικρή τάση καθόδου.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι στην Ιατρική Αθήνας η βάση εισαγωγής θα κινηθεί κοντά στο όριο των 19.000 μορίων ενώ λίγο πιο χαμηλά (κατά περίπου 150 μόρια) θα είναι ο πήχης για το αντίστοιχο τμήμα του Αριστοτελείου.

Τέλος, όσο αφορά στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις βάσεις εισαγωγής του 2018. Η υψηλότερη βάση αναμένεται να διαμορφωθεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας), όπου οι υποψήφιοι θα ανοίξουν τις πύλες του με περίπου 17.200.

Μικρές αυξομειώσεις θα καταγραφούν στα τμήματα Πληροφορικής που εδρεύουν στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.