email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
SPONSORS
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Ράδιο 101.5
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Τρέχει για το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» η κυβέρνηση

Πάση θυσία επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να είναι έτοιμο το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στις 2 Νοεμβρίου, οπότε και έχει αναγγελθεί η πρώτη ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το φιλόδοξο «πακέτο» των επιδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και τη μετατροπή τους σε «έξυπνα» σπίτια να μην είναι έτοιμο. Πηγές αναφέρουν πως λόγω της διεύρυνσης των επιλέξιμων δαπανών να απαιτείται τεράστια σε όγκο διοικητική και τεχνική προετοιμασία και ιδίως του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος αλλά και της πλατφόρμας που θα υποδέχεται τις αιτήσεις των νοικοκυριών.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πύλη στις δύο προηγούμενες προκηρύξεις εμφάνιζε μεγάλα τεχνικά προβλήματα και είχαν αποδοθεί στον αυξημένο αριθμό υποβολής επενδυτικών προτάσεων.

Πρόσφατα με δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είχε συνοψίσει με μία φράση του το μέγεθος της απαιτούμενης προετοιμασίας: «Γίνονται προσπάθειες πάσει δυνάμει να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου».

Για το πρόγραμμα των 850 εκατ. ευρώ αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ απαντώντας σε ερώτηση για την απολιγνιτοποίηση: «Στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα μεγάλο κομμάτι των δράσεων αφορά την κλιματική αλλαγή. Θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός τεράστιου Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον με περισσότερες δράσεις».

Στα νέα χαρακτηριστικά του προγράμματος συγκαταλέγονται και οι επιχορηγήσεις υποδομών που αφορούν στην ενεργειακή αυτονόμηση των κατοικιών. Πέραν δηλαδή των κλασσικών ενισχύσεων για θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, χρήση ζεστού νερού από ηλιακούς θερμοσίφωνες και άλλα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προβλέπονται και οι επιδοτήσεις για:

  1. Φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των κατοικιών.
  2. Συστήματα αποθήκευσης ενέργειες (μπαταρίες).
  3. Έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας – Smart Home.
  4. Φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Το πρόγραμμα παρέχει υψηλές επιδοτήσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 85% επί των δαπανών για συγκεκριμένες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σχεδόν στο σύνολο των ιδιοκτητών κατοικιών καθώς χαλαρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ακόμη και οικογένειες με εισόδημα 120.000 ευρώ.

Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Το ανώτατο ύψος των δαπανών που μπορεί να επιδοτηθεί έχει αυξηθεί στις 50.000 από 25.000 ευρώ που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», ενώ δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτη με περισσότερες από μία κατοικίες να υποβάλλει παραπάνω αιτήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που μπορεί να χρηματοδοτηθεί ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.

Στο νέο πρόγραμμα διατηρείται η φιλοσοφία των επιδοτήσεων με το ύψος τους να προσδιορίζεται ανάλογα με το μέγεθος των εισοδημάτων. Διακρίνονται πέντε εισοδηματικές κατηγορίες. Σε εκείνη με τα χαμηλότερα εισοδήματα αντιστοιχεί το υψηλότερο ποσοστό επιδότησης 65%. Αυτό υποχωρεί όσο μεγαλώνουν τα εισοδήματα για να φτάσει στο 35% για φυσικά πρόσωπα με υψηλά βαλάντια.

Στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» καθιερώνονται και δύο πρόσθετες επιδοτήσεις ως μπόνους:

Σχετικά άρθρα

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

Πωλείται οικία στην Καληράχη Γρεβενών
ΤΑΞΙ
Αθ.Διάκου-Μ.Αλεξάνδρου
Κ.Παλαιολόγου 58
Αριστείδου 27
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ