AUTOΚΙΝΗΣΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Grevenamedia @facebook

ΓΡΙΔΑΣ
ΤΑΞΙ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Τράπεζες: Τα κλειδιά των επόμενων αυξήσεων κεφαλαίου

Όταν υπάρχουν λεφτά πάνω στο τραπέζι τα παίρνεις. Αρκεί να ξέρεις τι θα τα κάνεις». Η παραπάνω φράση υψηλόβαθμου θεσμικού παράγοντα αποτυπώνει το πλέγμα της επόμενης ημέρας για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες.

Τον περασμένο Μάρτιο Eurobank, Εθνική, Alpha και Πειραιώς υπέβαλαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τα επικαιροποιημένα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (Non Performing Exposures – NPEs) για την τριετία 2021-23.

Όλες τους προβλέπουν ότι σε βάθος 9 ως 12 μηνών το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επί του συνόλου των χορηγήσεων (NPE ratio) θα υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό. Ως το τέλος, δε, της τριετίας θα πέσει κάτω από το 6%, χάρη κυρίως σε νέες τιτλοποιήσεις με κρατική εγγύηση επί των ομολόγων πρώτης διαβάθμισης ( senior notes) και δευτερευόντως σε οργανικές δράσης.

Πρόκειται για σχεδιασμούς, με κοστολογημένη την επίπτωση στα εποπτικά ίδια κεφάλαια, ώστε να μην δημιουργείται θέμα κεφαλαιακής επάρκειας. Επομένως, ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν κινήσεις εξυγίανσης ισολογισμών δεν φαίνεται να υπάρχει.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει στραφεί, πλέον, στο πόσο ρεαλιστικοί είναι οι στόχοι οργανικής ανάπτυξης και κερδοφορίας των επόμενων ετών και αυτό θα αποτελέσει το πεδίο ενδεχόμενων νέων αυξήσεων κεφαλαίου από πλευράς συστημικών τραπεζών. Αυξήσεις που θα διενεργηθούν με δικαιώματα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, περιορίζοντας τη μεταφορά αξίας στους νέους μετόχους.

Η περαιτέρω ενίσχυση ή επαναφορά των δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια, ώστε να υπάρξει διεύρυνση εργασιών και πηγών κερδοφορίας αποτελεί τον πρώτο λόγο για τον οποίο θα μπορούσαν να ανακοινωθούν αυξήσεις κεφαλαίου, το επόμενο διάστημα. Το θετικό κλίμα στις αγορές επιτρέπει την άντληση ρευστότητας με σχετικά καλούς όρους και οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να επανέλθουν στην περιοχή ή να ενισχύσουν τη θέση τους σε αγορές ταχέως αναπτυσσόμενες, όπως η Ρουμανία.

Μια ματιά στις διαρκώς αυξανόμενες καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών στην κεντρική τράπεζα είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα που δεν μπορεί να διοχετευθεί αυτή τη στιγμή σε εγχώρια πιστωτική επέκταση, λόγω αδύναμης ζήτησης.

Ως εκ τούτου η επάνοδος/ενίσχυση παρουσίας στα Βαλκάνια αποτελεί λύση, που μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εξάρτησης από το βαθμό ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας. Επιπρόσθετα, τα νέα κεφάλαια θα συμβάλουν ώστε οι τράπεζες να πάρουν ευκολότερα το ρίσκο χρηματοδότησης ρυθμίσεων ή και αγορών χαρτοφυλακίων με δάνεια, που έχουν πωληθεί σε funds και υπάρχουν βιώσιμα σχέδια ρύθμισης και θεραπείας τους, διευρύνοντας το πελατολόγιό τους με επιχειρήσεις και νοικοκυριά που σήμερα είναι εκτός τραπεζικού συστήματος, ως μη αξιόχρεα.

Η επανένταξη περίπου του 50% των δανειοληπτών που σήμερα είναι «κόκκινοι» στο τραπεζικό σύστημα αποτελεί το μεγαλύτερο και δυσκολότερο στοίχημα που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες, λόγω της αργής εξυγίανσης. Εξ ου και συντηρείται ο προβληματισμός για το πόσο επιτεύξιμοι είναι οι φιλόδοξοι στόχοι πιστωτικής επέκτασης και κερδοφορίας της περιόδου 2021-23.

Στο ίδιο πεδίο, οι αυξήσεις κεφαλαίου θα επιτρέψουν, σύμφωνα με την ΤτΕ, τη δημιουργία επαρκών προβλέψεων, που θα συμβάλουν σε αποτελεσματικές μακροχρόνιες ρυθμίσεις όσων δανειοληπτών επλήγησαν από την πανδημία και κρίνονται βιώσιμοι.

Τέλος οι «αναπτυξιακές» ΑΜΚ έχουν ένα παράπλευρο όφελος. Καθησυχάζουν τις ανησυχίες για το «αγκάθι» των οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC).

Αν επαληθευτούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, η Alpha θα επιδιώξει να επανέλθει στην πρωτοκαθεδρία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας, ξεπερνώντας την Εθνική και να συναγωνιστεί την Eurobank ως προς τη διαφοροποίηση των εσόδων κερδοφορίας, χάρη στην ενίσχυση της θέσης της στην αγορά της Ρουμανίας.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
AUTOΚΙΝΗΣΗ
caldera group hotels
Τζιόβας Ανδρέας
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
Πωλείται Διαμέρισμα Σόλωνος 3
Ενοικιάζεται κατάστημα 45 τμ
Ενοικιάζεται και πωλείται Μ. Αλεξάνδου
Ενοικιάζεται 120 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Δυάρι διαμέρισμα Ίωνος Δραγούμη 2
Καφέ Crystal
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ Παπά 7
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com