Τουρισμός: Ποιοι προορισμοί «διασώθηκαν» τον Αύγουστο
Οι Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων και των κατόχων των voucher του κοινωνικού τουρισμού, αποφάσισαν την τελευταία στιγμή να κινηθούν σε κλίμα διακοπών τον Αύγουστο και επιβεβαίωσαν εκτιμήσεις που ήθελαν τους προορισμούς στους οποίους μεταβαίνει κάποιος οδικώς, πιο ελκυστικούς, καθώς θεωρούνται περισσότερο ασφαλείς.
Έτσι οι ξενοδόχοι σε περιοχές όπως η Λακωνία, Μεσσηνία, γενικότερα όλη η Πελοπόννησος, η Λευκάδα αλλά και οι «συνήθεις ύποπτοι» όπως είναι το Πήλιο, καταγράφουν στις επιχειρήσεις τους πληρότητες μέχρι και 100% από τις 5 Αυγούστου μέχρι και το τέλος του μήνα.
Μετά από ένα κακό Ιούλιο ο Αύγουστος τους αποζημιώνει ως ένα βαθμό, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι για τον αμέσως επόμενο μήνα η εικόνα σκοτεινιάζει απότομα, αφού οι κρατήσεις είναι προς το παρόν μηδενικές. Εξ ου λοιπόν και η παροιμία. Αν ο Αύγουστος επαναλαμβάνονταν μία φορά ακόμη πολλές μονάδες σε οδικούς προορισμούς θα είχαν ρεφάρει μεγάλο μέρος των ζημιών της χρονιάς.
«Αλίμονο αν δεν είχαμε πληρότητες μέχρι και 100% στο Πήλιο τον Αύγουστο, με το το 80% των ξενοδοχείων να λειτουργούν» αναφέρει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης και προσθέτει σκωπτικά ότι τα παράνομα καταλύματα έχουν πληρότητες 150%.
Η περιοχή μας παραδοσιακά στηρίζεται στον Ελληνα τουρίστα και τον Αύγουστο αυτό είναι εμφανές σημειώνει ο κ. Ζαφείρης και συμπληρώνει ότι το Πήλιο φιλοξενεί και πολλούς κατόχους voucher κοινωνικού τουρισμού. Αναφερόμενος στους ξένους τουρίστες επισημαίνει ότι είναι ελάχιστοι λόγω των μέτρων και φέρνει το παράδειγμα με τους Σέρβους τουρίστες, η ροή των οποίων προς το Πήλιο είχε ξεκινήσει δυναμικά και διεκόπη απότομα μετά τις γνωστές επιδημιολογικές εξελίξεις.
Κλείνοντας ο κ. Ζαφείρης στέλνει και ένα μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, σημειώνοντας ότι οι ξενοδόχοι περιμένουν από τον κ. Βρούτση να υλοποιήσει την υπόσχεση του και τα χρήματα του κοινωνικού τουρισμού να φτάσουν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τον επόμενο μήνα.
Ανάλογη για τον Αύγουστο είναι η εικόνα και στη Λευκάδα. Αν ένα μέτρο για να εκτιμήσει κάποιος την τουριστική κίνηση στο νησί είναι η ευκολία πρόσβασης στην περιοχή «Κάθισμα», όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας Μανώλης Θερμός, ενώ τον Ιούλιο ο επισκέπτης έφτανε με το αυτοκίνητου μέχρι κάτω στην παραλία, τον Αύγουστο τα αυτοκίνητα πάρκαραν πάνω στο βουνό.
Μετά τις 5 Αυγούστου, όπως και στο Πήλιο, οι κρατήσεις στο μοναδικό νησί που μεταβαίνει κάποιος οδικώς εκτινάχθηκαν, με αποτέλεσμα οι πληρότητες σήμερα να είναι στα ξενοδοχεία κοντά στην πόλη να είναι στο 100% ενώ και στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού να κινούνται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα δεδομένων των συνθηκών. Βέβαια οι τιμές είναι χαμηλότερες από ότι άλλες χρονιές αλλά η κίνηση είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται και η αντοχή των υποδομών του νησιού, λέει ο κ. Θερμός.
Ωστόσο η εικόνα αλλάζει από τις αρχές Σεπτεμβρίου με τις ακυρώσεις να πολλαπλασιάζονται λόγω κυρίως της πορείας της πανδημίας και των μέτρων που λαμβάνουν οι διάφορες χώρες, όπως είναι η καραντίνα στους επισκέπτες από Ελλάδα. Οι ακυρώσεις θα μας υποχρεώσουν να κλείσουμε ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή στα μέσα Σεπτεμβρίου από τα μέσα Οκτωβρίου, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, σημείωσε.
Στη Λακωνία τον Ιούλιο η κίνηση ήταν ελάχιστη αναφέρει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Δημήτρης Πολλάλης. Όμως από τις αρχές Αυγούστου οι πληρότητες σε πολλές μονάδες όπως π.χ. στην περιοχή του Δήμου Μονεμβάσιας να εκτινάσσονται στο 100% ενώ πολύ υψηλά ποσοστά επιδεικνύει και η Ελαφόνησος και άλλες περιοχές. Τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει με την συντριπτική πλειοψηφία των κρατήσεων να προέρχονται από Έλληνες.
Το απογοητευτικό είναι ότι για τον Σεπτέμβριο οι κρατήσεις είναι προς το παρόν μηδενικές προσθέτει ο κ. Πολλάλης, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η πανδημία.
- Προηγούμενο Aκόμη, μία ανακοίνωση μέσω facebook, από νεαρή κοπέλα, από την Σιάτιστα, ότι είναι θετική στον κορωνοϊό
- Επόμενο Γρεβενά: Ιστορικές μνήμες της 24ης Αυγούστου στην Ελλάδα και στον κόσμο