ΔΕΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Το θέμα της κατασκευής της Μονάδας V στην Πτολεμαΐδα και της Μελίτης ΙΙ, ζητεί, η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, να συζητηθεί εκτάκτως στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την Δευτέρα 23 Μαρτίου

Κύριε Πρόεδρε,

Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα η μελέτη της WWF η οποία βάζει στο στόχαστρο τον λιγνίτη και τη 5η Μονάδα της ΔΕΗ, ζητώντας την ακύρωση της επένδυσης, ενώ σε ιστοσελίδα  του διαδικτύου, τέθηκε προς ψήφιση από την κοινή γνώμη, το ζήτημα της επένδυσης της 5ης Μονάδα, προκειμένου να μαζευτούν υπογραφές για να μη γίνει η Μονάδα.

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής Αχαϊας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ κ. Νικολόπουλος, καταθέτει ερώτημα προς τον υπουργό κο Λαφαζάνη και ζητά να μη κατασκευαστεί η Μονάδα V. Παρά το γεγονός ότι το ερώτημα αυτό φαίνεται να αποσύρεται στη συνέχεια με κοινή δήλωση των βουλευτών κ.κ Κάτανα και Νικολόπουλου, τα ερωτήματα και η ανησυχία παραμένουν.

Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και η στάση δύο θεσμικών εκπροσώπων της περιοχής για το θέμα της 5ης Μονάδας.

Κατ΄ αρχήν της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κας Ουζουνίδου και κατά δεύτερον του εκλεγμένου με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Δημάρχου Κοζάνης κου Ιωαννίδη.

Η κα Ουζουνίδου σε πρόσφατη ολοσέλιδη συνέντευξή της στην εφημερίδα ΧΩΝΙ (Κυριακή 1 Μαρτίου) κάνει εκτενέστατη αναφορά για ότι αρνητικό συνδέεται με τη ΔΕΗ, αλλά ούτε μια αναφορά για τη 5η Μονάδα και την ανάγκη άμεσης υλοποίησης της επένδυσης, ενώ όλως περιέργως κλείνει το άρθρο με αναφορά στην ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Ο κος Ιωαννίδης στην εκπομπή της 6ης Μαρτίου του west channel “Forum επικαιρότητας” για το μέλλον της ΔΕΗ, ξεκαθάρισε ότι η 5η Μονάδα «δεν είναι εθνικά επωφελής» ότι η επένδυση «δεν είναι βιώσιμη» και έθεσε θέμα επίσης για τη μεταλιγνιτική περίοδο με αναφορά στην ανάγκη στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θέση που πάγια έχει άλλωστε η παράταξη των οικολόγων από την οποία προέρχεται.

Κύριε Πρόεδρε

Ο συνδυασμός της ΕΛΠΙΔΑΣ, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά υποστηρίζει ότι η ΕΝΕΡΓΕΙΑ αποτελεί τον πυρήνα μιας αναπτυξιακής πολιτικής για ένα βιώσμο μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Χώρας.

Πιστεύουμε ότι η ΔΕΗ  και τα λιγνιτωρυχεία, στηρίζουν σήμερα κατά κύριο λόγο την τοπική οικονομία ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ το οικονομικό μέγεθος αυτής της λειτουργίας, ειδικά στη σημερινή κρίσιμη στιγμή που η Δυτική Μακεδονία παλεύει να βγει από τον κύκλο μιας ύφεσης στην οποία μπήκε από το 2008.

Η τοπική οικονομία πρέπει να διατηρήσει τα έσοδα και τι θέσεις εργασίας, στον τομέα της Ενέργειας, προκειμένου να υπάρξει η πίστωση χρόνου για να δημιουργήσουμε τα επόμενα 5 χρόνια, σταθερούς οικονομικούς πόρους με το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα στην Περιφέρεια.

Ταυτόχρονα όμως τονίζαμε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να παραμείνει όπως έχει γιατί ήδη οδηγείται σε απαξίωση και κατάρρευση.

Η επιχείρηση έχει άμεσα ανάγκη από επενδύσεις και η 5η Μονάδα, η Μελίτη ΙΙ, η αναβάθμιση όλων των Μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, γιατί έτσι μόνο θα διασφαλισθεί και το υπόλοιπο επενδυτικό πρόγραμμα της περιοχής που αφορά στις Μετεγκαταστάσεις και τις Τηλεθερμάνσεις.

Επιπλέον η αντικατάσταση των παλαιών λιγνιτικών Μονάδων με Μονάδες νέας τεχνολογίας θα βοηθήσει ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον, να εξοικονομηθεί λιγνίτης για τις επόμενες γενιές, να προσφερθεί φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στους πολίτες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή το θέμα είναι μείζον και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι άκρως ανησυχητικά, παρακαλούμε να βάλετε εκτάκτως στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 23 Μαρτίου, το θέμα της κατασκευής της Μονάδας V και Μελίτης ΙΙ.

Επιπλέον αποτελεί υποχρέωση του Περιφερειάρχη, να ενημερώσει εκτενώς το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη συνάντησή του με τον αρμόδιο Υπουργό κο Λαφαζάνη, για την οποία ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ και τη θέση που αυτός πήρε, εκτός από τις νέες Μονάδες και για τα μείζονα θέματα στον τομέα της Ενέργειας (φθηνό ρεύμα, μετεγκαταστάσεις οικισμών, αύξηση Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, λειτουργία ορυχείων ΠΕ Φλώρινας, προσλήψεις)

Στη συνεδρίαση πρέπει να κληθούν να συμμετέχουν οι βουλευτές Κοζάνης, Φλώρινας, οι Δήμαρχοι και θεσμικοί φορείς (Σωματεία εργαζομένων ΔΕΗ, Επιμελητήρια κ.λ.π), προκειμένου να υπάρξει ένα ψήφισμα το οποίο πλέον θα πρέπει να φέρει τις υπογραφές όλων των φορέων που στηρίζουν την άμεση έναρξη κατασκευής της 5ης Μονάδας και τη γρήγορη προετοιμασία της επένδυσης της Μελίτης ΙΙ.

Με αυτό το ψήφισμα, πρέπει άμεσα να ζητηθεί αν δεν υπάρχει ήδη, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα από τον αρμόδιο Υπουργό.

Το θέμα των νέων Μονάδων συνδέεται άμεσα με το μέλλον της περιοχής και την οικονομική της ανάκαμψη.

Γκρίζες θέσεις, κυβιστήσεις, μισά λόγια και ύποπτες σιωπές δεν χωρούν.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ο θεσμικός φορέας που καλείται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, πόσο μάλλον που μέχρι σήμερα έχει κληθεί να βγάλει ψηφίσματα για άλλα ήσσονος σημασίας ζητήματα.

Παρακαλώ για τις ενέργειές σας

Με εκτίμηση

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ

– See more at: http://www.kozan.gr/post/200984#sthash.tyzVkFvN.dpuf

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Πωλείται Κυρίμης 19
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα (δίχωρη)
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ