Το σκάκι του Υψηλάντη, το δαχτυλίδι του Κολοκοτρώνη, το φόρεμα της κυρα-Φροσύνης- Μια ξεχωριστή έκθεση στα Ιωάννινα
Ένα εξαιρετικό επετειακό πρόγραμμα με τίτλο «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21» οργάνωσε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για να τιμήσει την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, και έχει πανελλαδική εμβέλεια. Το Σάββατο θα εγκαινιαστεί στο πλαίσιό του έκθεση- δορυφόρος στα Ιωάννινα, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Το Πρόγραμμα επιδιώκει να αναδείξει τις ιδέες, τις αιτίες, τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα αποτελέσματα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από συγκρούσεις και συνθέσεις διαφορετικών συμφερόντων και παραδόσεων.
Περιλαμβάνει τρεις πυλώνες: την κεντρική έκθεση στην Αθήνα, εκθέσεις σε πόλεις της περιφέρειας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και ιδρύματα και πλωτή έκθεση που θα ταξιδέψει σε 23 νησιά του Αιγαίου. Σε αυτό εντάσσεται επίσης και η κοπή του αναμνηστικού μεταλλίου για την 200ετηρίδα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Το πολύπλευρο αυτό εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και υποστηρίζεται από σημαντικούς φορείς και ιδρύματα.
Η έκθεση ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21 διαρθρώνεται σε επτά ενότητες, στις οποίες προβάλλονται σπάνια κειμήλια του Αγώνα, τεκμήρια και πλούσιο αρχειακό υλικό. Πλαισιώνεται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και διαδραστικά, ψηφιακά εκθέματα, ενώ από τις 18 Μαΐου 2021 λειτουργεί μέσω της ιστοσελίδας του ΕΙΜ και η ψηφιακή έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21.
Πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», με μεγάλο δωρητή το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και με τη στήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, για την υλοποίηση του διαδραστικού εκθέματος της Χάρτας του Ρήγα. Η τεχνολογική υποστήριξη προήλθε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Η έκθεση στην Ήπειρο
Το ερχόμενο Σάββατο, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) παρουσιάζουν την περιοδική έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ», στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα. Η συγκεκριμένη πόλη, ως μορφωτικό κέντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ως πολιτικό κέντρο του ισχυρότερου πασαλικιού των ευρωπαϊκών οθωμανικών κτήσεων και ως διπλωματικός και εμπορικός κόμβος, έπαιξε τεράστιο ρόλο στην επώαση των συνθηκών που οδήγησαν στην Επανάσταση.
Το Σούλι, πρώτη επαναστατική σπίθα πριν ακόμη από την έναρξη του Αγώνα, παρά την οριστική του καταστροφή, έχει μείνει στην Ιστορία ως σημαντικός διαχρονικός πόλος αντίστασης.
Η Ήπειρος, πρώτη στ’ άρματα, τα γρόσια και τα γράμματα, προσέφερε ηγετικά στελέχη της Φιλικής Εταιρείας, θρυλικούς αγωνιστές, μεγάλους δασκάλους του Γένους, πολιτικούς και εθνικούς ευεργέτες που θα έχτιζαν τη νέα Ελλάδα.
Στην έκθεση του Μουσείου Αργυροτεχνίας αναδεικνύεται η πορεία της Ηπείρου και των Ιωαννίνων προς την Επανάσταση. Μέσα στον εμβληματικό χώρο του Ιτς Καλέ, φωτίζονται πτυχές όπως ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός και η άνθηση του εμπορίου, ο δεσποτισμός του Αλή Πασά, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, η έκρηξη της Επανάστασης και η συμβολή της Ηπείρου σε αυτήν, η πολιτική ωρίμαση, οι εμφύλιες διαμάχες, η ίδρυση της Ελληνικής Πολιτείας με κυβερνήτη τον Καποδίστρια.
Η Ήπειρος έμεινε εκτός συνόρων και αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, παρά την ενεργό συμμετοχή αρκετών Ηπειρωτών στην πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ζωή του νεοσύστατου κράτους.
Μοναδικά εθνικά κειμήλια από τις πλούσιες συλλογές του ΕΙΜ «επιστρέφουν» στον τόπο τους. Μεταξύ αυτών, φορεσιά της κυρα-Φροσύνης, πορτοφόλι της κυρα-Βασιλικής, καριοφίλι του Αλή Πασά, σημαία-λάβαρο από την Ήπειρο, σπάθη του Ζαχομήλιου, πίπα του Αθανασίου Τσακάλωφ, πινακίδα με αναγραφή από τα χέρια του Μάρκου Μπότσαρη.
Επίσης εκτίθενται σφραγιστικό δαχτυλίδι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ξύλινη θήκη με πιόνια από σκάκι του Αλέξανδρου Υψηλάντη, γιλέκο του Ιωάννη Μακρυγιάννη και ένα από τα ζωγραφικά του έργα, σπάνια έγγραφα, πίνακες και χαρακτικά.
Σύντομα θα ακολουθήσουν, ως δορυφόροι του κεντρικού προγράμματος, οι εκθέσεις «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ» (Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, 11.6-29.11.2021) και «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΧΙΟΣ» (Μουσείο Μαστίχας Χίου, 2.7-10.9.2021).
Μουσείο Αργυροτεχνίας
Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων, 452 21 Ιωάννινα
Τ: 26510 64065 | www.piop.gr
- Προηγούμενο Τι είναι το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» ή αλλιώς phishing- Οι 7 τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι
- Επόμενο Αλλαγές: Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει- Τι πρέπει να κάνουν