Το σχέδιο για επιδοτήσεις διαρκείας στο ηλεκτρικό ρεύμα- Ποιοι θα πάρουν το έκτακτο επίδομα
Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.
«Ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας για τις αποφάσεις μας, ωστόσο μπορεί με πολιτική απόφαση, αυτό να γίνει νωρίτερα».
Με αυτόν τον τρόπο, κυβερνητικός αξιωματούχος «φωτογραφίζει» το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα σχηματοποιηθεί η έκτακτη ενίσχυση στα ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα κύματα των ανατιμήσεων. Αν η ένταση των αυξήσεων παραμείνει ίδια, τότε είναι βέβαιο οι αποφάσεις θα επισπευσθούν.
Τι αναμένει το οικονομικό επιτελείο
Αν υπάρξει αποκλιμάκωση- κάτι που δεν διαφαίνεται- τότε το οικονομικό επιτελείο θα περιμένει να έχει όλα τα δεδομένα μπροστά του, δηλαδή το πόσο «έτρεξε» πέρσι η οικονομία (ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Μαρτίου) και πώς επηρεάζει το φετινό ΑΕΠ, το ύψος του πληθωρισμού και ειδικότερα το ενεργειακό κόστος. Επιπλέον, με τη συμπλήρωση του α’ τριμήνου θα υπάρχει μια πρώτη ένδειξη για τις τάσεις της φετινής τουριστικής σεζόν, που με συντηρητικές εκτιμήσεις μπορεί να φέρει 14- 15 δις ευρώ. Όλα αυτά μαζί θα χρησιμοποιηθούν για να αναθεωρηθεί το μακροοικονομικό σενάριο, που θα στείλουμε στις Βρυξέλλες με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και με βάση το δημοσιονομικό χώρο, που θα «ανοίξει» χωρίς να επηρεάζεται ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 1,4%, θα «κλειδώσει» το «πακέτο» για τους ευάλωτους.
«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να δώσουμε από αυτά που μπορεί να παράξει η οικονομία» τονίζει ο ίδιος αξιωματούχος κι όλα δείχνουν ότι πάμε σε ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν καταβλήθηκε έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Αν και είναι πρόωρο να υπολογίσει κανείς το ύψος αυτής της ενίσχυσης, δύσκολα μπορεί το κονδύλι να πέσει κάτω από 200 εκατ. Ευρώ, έτσι ώστε όντως να στηρίξει τα εν λόγω νοικοκυριά.
Επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος
Αυτό που προβληματίζει, πάντως, έντονα το οικονομικό επιτελείο είναι το ενδεχόμενο οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να «καταβροχθίσουν» το διαθέσιμο χώρο για παρεμβάσεις, πέρα από το μοντέλο των επιδοτήσεων. Αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον ο «κουμπαράς» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης δεν θα είναι αρκετός για να καλύψει το κόστος των επιδοτήσεων και απαιτηθεί η συνεισφορά των κρατικών ταμείων.
«Ίσως ως το τέλος του χρόνου να χρειαστούν κονδύλια από τον Προϋπολογισμό», παραδέχεται ο ίδιος αξιωματούχος, «φωτογραφίζοντας» επί της ουσίας την πρόθεση της κυβέρνησης να επιδοτήσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος όσο οι τιμές παραμένουν στα ύψη, δηλαδή πολύ πιθανότατα ως το τέλος του έτους.
Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης είχε πέρσι περί το 1 δις ευρώ έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων κι έτσι μπόρεσε να συνεισφέρει τα μέγιστα στην επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο, όταν απαιτήθηκαν συνολικά περί τα 1,3 δις ευρώ, μαζί με τις εκπτώσεις για το φυσικό αέριο και τις αναστολές ΥΚΩ. Φέτος, με τις τιμές δικαιωμάτων ρύπων να «παίζουν» στα πολύ υψηλότερα επίπεδα των 90- 100 ευρώ, τα έσοδα από τις δημοπρασίες υπολογίζεται ότι στη χειρότερη περίπτωση θα είναι 1,5 δις ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να φτάσουν στα 2 δις ευρώ. Με δεδομένο ότι το 74,90% αυτών των εσόδων θα πάνε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ο «κουμπαράς» για τις επιδοτήσεις θα έχει 1,125- 1,5 δις ευρώ, αλλά για να καλύψει- όπως όλα δείχνουν- όλη τη χρονιά. Ήδη, οι επιδοτήσεις Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου απαίτησαν συνολικά περί τα 750 εκ ευρώ.
Το καλό και το κακό σενάριο
Στο καλό σενάριο, με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών μπαίνοντας στην Άνοιξη, η ζήτηση για φυσικό αέριο θα μειωθεί άρα και η τιμή του θα υποχωρήσει, βοηθώντας στην αποκλιμάκωση και της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ουδείς αναλυτής πιστεύει, πάντως, ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 20 ευρώ, βάζοντας τον πήχη κάπου μεταξύ 50- 60 ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Προηγούμενο Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Πολυτέκνων του Νομού Γρεβενών την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου
- Επόμενο Κορωνοϊός: 82 θάνατοι, 485 διασωληνωμένοι, 19.509 κρούσματα