Το ορεινό γάλα των Γρεβενών μπορεί να αποκτήσει ταυτότητα
Το ορεινό γάλα της περιοχής των Γρεβενών έχει μεγάλες προοπτικές αξιοποίησης και θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, στην ανάδειξη της ταυτότητας του προϊόντος και στην ανάπτυξη της περιοχής. Τα παραπάνω τονίζει ο γεωπόνος καθηγητής Εφαρμογών του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, Λάμπρος Χατζηζήσης, αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες του γάλακτος της περιοχής. «Το ορεινό γάλα της περιοχής των Γρεβενών έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται συχνά, όχι μόνο λόγω των πρωτεϊνών που περιέχει, αλλά και των αρωμάτων και των τερπενοειδών συστατικών, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν υπεραξία στο προϊόν», τονίζει ο κ. Χατζηζήσης, επισημαίνοντας, όμως, πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά και χωρίς την ανάμειξη με γάλατα άλλων περιοχών.
Παράλληλα, προσθέτει πως το συγκεκριμένο γάλα, όπως και άλλων ορεινών περιοχών, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, πληρώνεται καλύτερα, που σημαίνει ότι η αγορά έχει εντοπίσει την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου γάλακτος, άρα και των τυροκομικών προϊόντων, και για τον λόγο αυτόν πρέπει να γίνει ενημέρωση στους καταναλωτές των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διαθέτει. Όπως αναφέρει, τέλος, ο καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου, αν και η κατάσταση στην κτηνοτροφία είναι δύσκολη λόγω ελληνοποιήσεων, χαμηλών τιμών, ανεπαρκών ελέγχων κ.λπ., ορισμένα μέτρα, από πλευράς πολιτείας, όπως η εργαστηριακή ταυτοποίηση του προϊόντος, η ενθάρρυνση των επενδύσεων μέσω προγραμμάτων και η επιδότηση του αιγοπρόβειου γάλακτος των Γρεβενών, όπως στα νησιά του Αιγαίου, μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη του κλάδου.
Η ελληνική σημαία ΜΟΝΟ σε γάλα αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης
Υπουργική απόφαση ορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες για την επισήμανση του γάλακτος. Δεν επιτρέπεται η χρήση ελληνικής σημαίας, εκτός και αν στο γάλα έχει απονεμηθεί το «Ελληνικό Σήμα». Υποχρεωτική η αναγραφή προέλευσης και για το γάλα ιδιωτικής ετικέτας.
Σύμφωνα με την απόφαση, πλέον σε όλες τις συσκευασίες γάλακτος θα πρέπει να αναγράφονται η χώρα αρμέγματος, η χώρα επεξεργασίας και η χώρασυσκευασίας.
Στην περίπτωση μίξης γάλακτος, οι χώρες αρμέγματος πρέπει να αναφέρονται με φθίνουσα σειρά ανάλογα με το ποσοστό πρόσμιξης. Στην περίπτωση μίξης γάλακτος, ανεξαρτήτως αναλογίας, από χώρες εντός ΕΕ, οι ενδείξεις μπορούν να αποδοθούν ενιαία ως «Προέλευση γάλακτος εντός ΕΕ» ενώ εάν η μίξη γάλακτος περιλαμβάνει χώρα εκτός ΕΕ, οι ενδείξεις μπορούν να αποδοθούν ενιαία «Προέλευση γάλακτος εκτός ΕΕ».
Η απόφαση ορίζει ότι μόνο εάν η χώρα αρμέγματος, επεξεργασίας -όπως οποιαδήποτε θερμική επεξεργασία, συμπύκνωση ή παρασκευή τυρομάζας- και συσκευασίας του τελικού προϊόντος είναι μία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ένδειξη «Προέλευση Γάλακτος: όνομα χώρας» (π.χ. Ελλάδα).
Συνεπώς οι ενδείξεις που φέρουν σήμερα αρκετές συσκευασίες π.χ. 100% ελληνικό γάλα δεν είναι πλέον νόμιμες, αν δεν αναφέρεται ευκρινώς η χώρα προέλευσης. Επίσης, πλέον απαγορεύεται και η απεικόνιση της ελληνικής σημαίας στις συσκευασίες.
Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Σε ό,τι αφορά την αναγραφή των υποχρεωτικών ενδείξεων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, αυτή γίνεται με τρόπο ανεξίτηλο.
- Προηγούμενο Ενεργοποιείται εκ νέου σήμερα το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για όσες αιτήσεις είχαν πρόβλημα. Διπλασιάστηκαν οι πόροι
- Επόμενο Όλο το σχέδιο νόμου για την “αποεπένδυση” της ΔΕΗ. Άγνωστος ο αριθμός των εργαζομένων που θα απορροφηθούν