email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Ράδιο 101.5
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Το κρύο επιδεινώνει τα συμπτώματα των χρόνιων παθήσεων – Tι ισχύει

Καθώς διανύουμε το χειμώνα καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πώς να προασπίσουμε την υγεία μας ενάντια στις καιρικές συνθήκες, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το σώμα μας είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να ενεργοποιεί μηχανισμούς που μας προστατεύουν και διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος σε πιθανές αλλαγές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Για τους ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας ωστόσο, η πτώση της θερμοκρασίας συνεπάγεται την επιδείνωση των διαφόρων συμπτωμάτων τους. Αυτά μεταξύ άλλων επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Βλιώρα, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Laboratory της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΣΕΦΑΑ.

Η ίδια παραθέτει ενδεικτικά κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών. Για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 8.5% (περίπου 600.000 άτομα!) των ανθρώπων πάσχουν από αυτή. Και εξηγεί:

«Η νόσος αυτή προκαλεί στένωση των αεραγωγών των πνευμόνων και μερική καταστροφή του πνευμονικού ιστού, με αποτέλεσμα να προκαλείται δύσπνοια. Πολλοί ασθενείς με ΧΑΠ παραπονιούνται έντονα τους χειμερινούς μήνες και σημειώνουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται ιδιαίτερα λόγω του κρύου. Αυτό συμβαίνει διότι στην περίοδο του χειμώνα το αναπνευστικό μας σύστημα είναι πολύ περισσότερο πιεσμένο σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές. Η χαμηλή θερμοκρασία του εισπνεόμενου αέρα είναι ικανή να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τις αναπνευστικές οδούς με αποτέλεσμα η αναπνοή να γίνεται πολύ δυσκολότερη στους πάσχοντες από ΧΑΠ». Η κ. Βλιώρα, τονίζει πως ιδιαίτερα στην περίοδο του χειμώνα, οι ασθενείς με ΧΑΠ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αφού ασθένειες όπως ακόμα και το κοινό κρυολόγημα μπορούν να αποβούν πολύ επιβαρυντικές για την υγεία τους. Το British Lung Foundation προτείνει μερικές πολύ απλές συμβουλές για την προάσπιση της υγείας των πασχόντων από ΧΑΠ. Συγκεκριμένα προτείνεται, οι ασθενείς να παραμένουν όσο το δυνατόν δραστήριοι ώστε να παράγεται θερμοκρασία από το σώμα. Οι ήπιες ασκήσεις σε εσωτερικό χώρο είναι ένας καλός τρόπος για να είναι κάποιος δραστήριος και ζεστός, ενώ συστήνεται να μην περνά περισσότερο από μία ώρα αδρανής. Τα ζεστά ροφήματα και γεύματα, μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Οι άσκοπες μετακινήσεις σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να αποφεύγονται, ωστόσο εάν κανείς πρέπει να βγει, καλό είναι να προτιμά να αναπνέει από τη μύτη και όχι από το στόμα και να καλύπτει τις αναπνευστικές οδούς με μια μάσκα ή ένα κασκόλ. Εννοείται ότι σε σοβαρές περιπτώσεις πνευμονοπάθειας οι ασθενείς θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το γιατρό τους, για το αν πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, ή αυτό του πνευμονιόκοκκου.

Ιδιαίτερη αναφορά η κ. Βλιώρα, κάνει για την αρθρίτιδα – σήμερα είναι γνωστά περισσότερα από εκατό (!) είδη αρθρίτιδας, στα οποία τα συμπτώματα ποικίλουν. Ο αριθμός των ενηλίκων, επισημαίνει, που πάσχουν είναι ιδιαίτερα αυξημένος ενώ υπάρχουν και πάρα πολλές περιπτώσεις παιδιών που εμφανίζουν αρθρίτιδα από πολύ μικρή ηλικία. Όσον αφορά τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, σύμφωνα με την ερευνήτρια, εμφανίζονται ιδιαίτερα επιβαρυμένα τις περιόδους που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ χαμηλή. Για να εξηγήσει:

Η ερευνήτρια καταλήγει τονίζοντας:

«Αυτές είναι τρεις μόνο περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων οι οποίες μπορούν να επιδεινωθούν με την επέλαση του χειμώνα και από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες την περίοδο αυτή. Ιδιαίτερη έξαρση παρατηρείται και σε ψυχικές παθήσεις ή δερματικές νόσους κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και σε όσες παθήσεις έχουν άμεση σχέση με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Το μήνυμα θα πρέπει να είναι ένα: Μην αγνοείτε τα εντονότερα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται αυτή την περίοδο. Παρατηρείτε την εξέλιξη τους και αποφύγετε τις διάφορες συνήθειες που μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία σας. Είτε είστε λάτρεις του χειμώνα, είτε φίλοι της ζέστης και του καλοκαιριού, να λαμβάνεται υπ’όψιν σας τα μηνύματα που στέλνει το σώμα σας στην προσπάθεια να προσαρμοστεί στις διαφορετικές θερμοκρασίες. Η λήψη απαραίτητων μέτρων για την προάσπιση της υγείας μας είναι πολύ σημαντική ιδιαίτερα σε περιπτώσεις χρόνιων νοσημάτων».

Σχετικά άρθρα

Κοζάνη- Γραφείο
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

Πωλείται οικία στην Καληράχη Γρεβενών
ΤΑΞΙ
Πασχάλης Χατζηγεωργίαδης
Αθ.Διάκου-Μ.Αλεξάνδρου
ENOIKIAZETAI
Κ.Παλαιολόγου 58
Αριστείδου 27
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ