Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΜΕΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Loco delivery
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Το κρύο επιδεινώνει τα συμπτώματα των χρόνιων παθήσεων – Tι ισχύει

Καθώς διανύουμε το χειμώνα καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πώς να προασπίσουμε την υγεία μας ενάντια στις καιρικές συνθήκες, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το σώμα μας είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να ενεργοποιεί μηχανισμούς που μας προστατεύουν και διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος σε πιθανές αλλαγές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Για τους ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας ωστόσο, η πτώση της θερμοκρασίας συνεπάγεται την επιδείνωση των διαφόρων συμπτωμάτων τους. Αυτά μεταξύ άλλων επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Βλιώρα, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Laboratory της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΣΕΦΑΑ.

Η ίδια παραθέτει ενδεικτικά κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών. Για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 8.5% (περίπου 600.000 άτομα!) των ανθρώπων πάσχουν από αυτή. Και εξηγεί:

«Η νόσος αυτή προκαλεί στένωση των αεραγωγών των πνευμόνων και μερική καταστροφή του πνευμονικού ιστού, με αποτέλεσμα να προκαλείται δύσπνοια. Πολλοί ασθενείς με ΧΑΠ παραπονιούνται έντονα τους χειμερινούς μήνες και σημειώνουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται ιδιαίτερα λόγω του κρύου. Αυτό συμβαίνει διότι στην περίοδο του χειμώνα το αναπνευστικό μας σύστημα είναι πολύ περισσότερο πιεσμένο σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές. Η χαμηλή θερμοκρασία του εισπνεόμενου αέρα είναι ικανή να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τις αναπνευστικές οδούς με αποτέλεσμα η αναπνοή να γίνεται πολύ δυσκολότερη στους πάσχοντες από ΧΑΠ». Η κ. Βλιώρα, τονίζει πως ιδιαίτερα στην περίοδο του χειμώνα, οι ασθενείς με ΧΑΠ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αφού ασθένειες όπως ακόμα και το κοινό κρυολόγημα μπορούν να αποβούν πολύ επιβαρυντικές για την υγεία τους. Το British Lung Foundation προτείνει μερικές πολύ απλές συμβουλές για την προάσπιση της υγείας των πασχόντων από ΧΑΠ. Συγκεκριμένα προτείνεται, οι ασθενείς να παραμένουν όσο το δυνατόν δραστήριοι ώστε να παράγεται θερμοκρασία από το σώμα. Οι ήπιες ασκήσεις σε εσωτερικό χώρο είναι ένας καλός τρόπος για να είναι κάποιος δραστήριος και ζεστός, ενώ συστήνεται να μην περνά περισσότερο από μία ώρα αδρανής. Τα ζεστά ροφήματα και γεύματα, μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Οι άσκοπες μετακινήσεις σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να αποφεύγονται, ωστόσο εάν κανείς πρέπει να βγει, καλό είναι να προτιμά να αναπνέει από τη μύτη και όχι από το στόμα και να καλύπτει τις αναπνευστικές οδούς με μια μάσκα ή ένα κασκόλ. Εννοείται ότι σε σοβαρές περιπτώσεις πνευμονοπάθειας οι ασθενείς θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το γιατρό τους, για το αν πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, ή αυτό του πνευμονιόκοκκου.

Ακόμα μια πάθηση του αναπνευστικού που επιδεινώνεται στο κρύο είναι το άσθμα. Παρόλο που τα επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με το άσθμα στην Ελλάδα είναι κάπως περιορισμένα, υπολογίζεται, σύμφωνα με την ερευνήτρια, ότι τουλάχιστον το 8% του πληθυσμού υποφέρει από κρίσεις άσθματος. Οι κρίσεις αυτές, εξηγεί, αυξάνονται σε συχνότητα αλλά και βαρύτητα σε περιόδους με χαμηλές θερμοκρασίες αφού ο κρύος αέρας και η υγρασία μπορούν να προκαλέσουν συστολή των αεραγωγών και έξαρση των συμπτωμάτων όπως ο βήχας, η δύσπνοια και ο αναπνευστικός συριγμός. Σύμφωνα με την κλινική του Cleveland, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα ερεθίζουν τους αεραγωγούς με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ευαίσθητοι και να προκαλείται φλεγμονή και τα συμπτώματα του άσθματος να γίνονται πολύ χειρότερα. Επιπρόσθετα, οι εποχιακές ασθένειες όπως ο ιός της γρίπης και το κρυολόγημα επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση και την αντιμετώπισή της. Για το λόγο αυτό, και στην περίπτωση του άσθματος, συμπεραίνει, προτείνεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος με ένα κασκόλ και ο περιορισμός της άσκησης σε εξωτερικό περιβάλλον. Τέλος για όσους χρησιμοποιούν κάποια ειδική αγωγή θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες με τις οποίες τους έχει χορηγηθεί.

Ιδιαίτερη αναφορά η κ. Βλιώρα, κάνει για την αρθρίτιδα – σήμερα είναι γνωστά περισσότερα από εκατό (!) είδη αρθρίτιδας, στα οποία τα συμπτώματα ποικίλουν. Ο αριθμός των ενηλίκων, επισημαίνει, που πάσχουν είναι ιδιαίτερα αυξημένος ενώ υπάρχουν και πάρα πολλές περιπτώσεις παιδιών που εμφανίζουν αρθρίτιδα από πολύ μικρή ηλικία. Όσον αφορά τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, σύμφωνα με την ερευνήτρια, εμφανίζονται ιδιαίτερα επιβαρυμένα τις περιόδους που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ χαμηλή. Για να εξηγήσει:

“ Σε μία πρόσφατη μελέτη από το Tufts University, βρέθηκε ότι για κάθε 10 ° C μείωση στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ο πόνος που ένιωθαν οι συμμετέχοντες αυξανόταν με ανάλογο ρυθμό. Με άλλα λόγια η χαμηλή θερμοκρασία και ατμοσφαιρική πίεση και η αυξημένη κατακρήμνιση οδηγούν σε εντονότερα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Προτείνεται λοιπόν σε όσους πάσχουν από αρθρίτιδα να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, να ασκούνται συχνά με τη συμβουλή ειδικών αλλά και να προσέχουν το σωματικό τους βάρος ώστε να μην επιβαρύνονται. Σε περιόδους με πολύ κρύο, τα βοηθητικά αυτά μέτρα δεν συστήνονται απλά, αλλά κρίνονται απαραίτητα για την καλύτερη διαχείρηση των συμπτωμάτων”

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΔΟΜΗΣΗ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
BALKAN ELECTRIC
ΤΑΞΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
ΔΕΗ BANNER
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
AUTOΚΙΝΗΣΗ
cars
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com