Το γεφύρι της Κιβωτού * γράφει ο Χρίστος Παπαδόπουλος
Με αφορμή σχετικές συζητήσεις που γίνονται, αναφορικά με τα γεφύρια, πήρα την αφορμή να γράψω για το γεφύρι της Κιβωτού, που ενώνει δύο μεγάλες συνοικίες του χωριού. Τον πέρα μαχαλά, με το δώθε μαχαλά, όπως συνήθιζαν να λένε οι Κιβωτιανοί.
Είναι γεφύρι με άνοιγμα πάνω από τριάντα μέτρα και ύψος, γύρω στα δέκα. Δεξιά και αριστερά του δρόμου που διέρχεται από το γεφύρι, υπήρχε τοιχίο, ύψους, πάνω από μισό μέτρο. Δυτικά του γεφυριού και σε απόσταση λίγων μέτρων, υπήρχε η βρύση της εκκλησίας.
Η πέτρα κατασκευής της γέφυρας ήταν μια ειδική ελαφρόπετρα, περίπου, λευκού χρώματος. Τότε, την εποχή εκείνη, τα καλοκαίρια και τις βραδινές, συγκεντρώνονταν πολλοί νέοι του χωριού, για να βλέπουν τις αγαπημένες τους, οι οποίες εκείνη την ώρα, πήγαιναν να πάρουν νερό για το σπίτι.
Σήμερα δυστυχώς το γεφύρι σκεπάστηκε όλο, γιατί οι τότε διοικούντες της κοινότητας, θέλησαν να ισοπεδώσουν το λάκκο που σχηματιζόταν θέση της βρύσης και της γέφυρας.
Σήμερα, η σπουδαία αυτή γέφυρα είναι σκεπασμένη με χώμα. Ένα τόσο σημαντικό, αρχαίο κατασκεύασμα, μένει θαμμένο στο χώμα. Και αυτό γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση δεν κάνει τον κόπο να ανοίξει τη γέφυρα, προς κοινή θέα.
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επικοινωνίας των οχημάτων, διότι πέρα από τον κύριο δρόμο που οδηγεί προς Νεάπολη, Καστοριά, υπάρχουν και άλλοι άνετοι δρόμοι επικοινωνίας και σύνδεσης, των δύο συνοικισμών.
Είναι γνωστή η δραστηριότητα σήμερα του δημάρχου των Γρεβενών, γι’ αυτό και πιστεύω ότι τώρα η φωνή μου για ανασκαφή και φανέρωση της θαμμένης γέφυρας της Κιβωτού, δε θα ακουστεί εν ερήμω, κατά τη ρήση.
Εάν στην ανασκαφή και την εμφάνιση της γέφυρας προσθέσουμε την υπάρχουσα στην Κιβωτό κατακόμβη, στο λόφο του Αγίου Δημητρίου, των πρώτων χριστιανικών χρόνων, επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού, τότε η Κιβωτός θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, τοπικών και ξένων, με την ολοφάνερη συνέπεια της οικονομικής προπαντός ανάπτυξης του νομού Γρεβενών και της χώρας γενικότερα.
Κύριε δήμαρχε της πόλης των Γρεβενών, με την αποδεδειγμένη αντίληψη της εκμετάλλευσης κάθε ωφέλιμου για τα Γρεβενά, ιδέτε, κρίνατε, εντέλεστε.
- Προηγούμενο Κακοκαιρία «PETAR»: Πού θα χτυπήσει – Σε επιφυλακή οι αρχές
- Επόμενο Σκίτσο του Αρκά για το Σαββατοκύριακο