Το εμβόλιο πρέπει να γίνει εθελοντικά και όχι να επιβληθεί
Στις τεράστιες εξελίξεις που έχουν προκύψει με το εμβόλιο της Pfizer αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να γίνει εθελοντικά και όχι να επιβληθεί.
«Είμαστε πολύ κοντά. Έχουμε την ενδιάμεση έκθεση των δύο εταιριών που ακόμη δεν έχει αναλυθεί. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, κανείς δεν περίμενε ότι θα ανακοινωνόταν αποτελεσματικότητα 90%. Το 90% αφορά κυρίως στους νεότερους, δεν μας έχουν πει αν είναι εξίσου αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
«Από εμβόλια που έχουν χορηγηθεί σε πιθήκους, ξέρουμε ότι, με κάποια από αυτά, αυτός που το κάνει δεν μεταδίδει τη νόσο. Με άλλα, έχει μειωθεί το ιικό φορτίο, άρα και να μεταδοθεί η νόσος δεν θα έχει την ίδια ένταση. Δεν ξέρουμε και πόσο θα μας προστατεύει. Το αδύναμο σημείο του ιού, ωστόσο, είναι ότι δεν μεταλλάσσεται εύκολα», συνέχισε ο ίδιος.
«Για το συγκεκριμένο εμβόλιο της Pfizer είναι δύο οι δόσεις. Για τα άλλα που είναι σε εξέλιξη είναι μία η δόση. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Είναι ένα τεχνικό θέμα. Ξέρουμε ότι η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη, πιστεύουμε ότι θα είναι μεγάλη και για τις ευπαθείς ομάδες», πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος.
«Η κ. Κοτανίδου είπε ότι θα είναι ασφαλές το εμβόλιο, αφού δε θα πάρει έγκριση αν υπάρχει περίπτωση να έχει μεγάλες παρενέργειες που θα έχουν επιπτώσεις σε όσους το κάνουν. Αν κάνετε οποιοδήποτε εμβόλιο μπορεί να έχετε λίγο πυρετό ή μικρό πόνο. Αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στην προφύλαξη που μπορούμε να έχουμε από κορωνοϊό. Οι κλινικές δοκιμές αυτού του εμβολίου δεν διακόπηκαν εξαιτίας παρενεργειών, όπως έγινε με άλλες εταιρίες. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάτι που να μας ανησυχεί», εξήγησε ο ίδιος.
«Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 80%, και το κάνει το 70% του πληθυσμού, θα έχουμε ανοσία στην κοινότητα 56%. Στο ποσοστό αυτό θα προστεθεί και η ανοσία που έχουν αποκτήσει όσοι κόλλησαν τη νόσο. Θα περάσουν δύο – τρεις μήνες αφότου έχει δημιουργηθεί αυτό το “τείχος” για να αρχίσει να φθίνει η νόσος», συνέχισε.
«Πιστεύω ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνει εθελοντικά και όχι να επιβληθεί. Εγώ θα είμαι από τους πρώτους αν έρθει αύριο, αλλά δεν πιστεύω ότι πρέπει να επιβληθεί», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.
- Προηγούμενο Απειλή δεν είναι τα σούπερ μάρκετ, αλλά η μικρή δυνατότητα για e-shop
- Επόμενο Στο στόχαστρο των επιστημόνων η μύγα των φρούτων