Το 5G ανεβάζει την Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη του mobile Ιnternet
Αν και στις ταχύτητες των σταθερών συνδέσεων, η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και να παραμένει κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, στις κινητές συνδέσεις η Ελλάδα «σκαρφάλωσε» στην 17η θέση παγκοσμίως. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα, από τις μετρήσεις του Μαρτίου έκανε άλμα 11 θέσεων και από την 28η θέση της λίστας των 140 χωρών της εταιρείας μετρήσεων έφτασε στην 17η θέση.
Με μέσες επιδόσεις που αγγίζουν τα 82.5Mbps στο Download και 16.8 Mbps στο Upload για την κινητή τηλεφωνία, επιβεβαιώνεται πως η χώρα μας διαθέτει εξαιρετική ποιότητα ευρυζωνικών συνδέσεων, ξεπερνώντας χώρες όπως οι ΗΠΑ ή το Ην. Βασίλειο και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 καλύτερων δικτύων στην ΕΕ.
Σημειώνεται ότι η μέση ταχύτητα download των συνδέσεων κινητής στη χώρα μας, τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί σε 61 Mbps τον Μάρτιο του 2021 από 34,8 Mbps που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2020.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην επέκταση των δικτύων νέας γενιάς από τους παρόχους. Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) αναφέρει οτι «Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας, με μακροχρόνιες και εντατικές επενδύσεις, εξασφαλίζουν δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, τεχνολογίες 5G στην εποχή της ευφυούς διασύνδεσης, αξιοπιστία σύνδεσης και ασφάλεια στη διακίνηση δεδομένων, χαμηλότερη καθυστέρηση με μεγάλες δυνατότητες επιταχύνοντας την ανθρώπινη πρόοδο, προωθώντας τη γνώση και την καινοτομία και δημιουργώντας νέες προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε κλάδο της οικονομίας και κοινωνική ευημερία».
«Ο κλάδος αναπτύσσει δίκτυα που γίνονται η κινητήριος δύναμη του οικονομικού και κοινωνικού εξυγχρονισμό της Ελλάδας, δίκτυα που μπορούν να απογειώσουν την ψηφιακή εμπειρία πολιτών, επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης», σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ Γιώργος Στεφανόπουλος.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕΟΤΕ -1,88% Μιχάλης Τσαμάζ κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου ανέφερε ότι το δίκτυο 5G επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς.
Ο ΟΤΕΟΤΕ -1,88% στοχεύει σε πληθυσμιακή κάλυψη 5G πάνω από 50% στα τέλη του 2021, καθώς και στην κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023.
Όπως τονίστηκε σχετικά στο τέλος του α’ τριμήνου η πληθυσμιακή κάλυψη στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχε ήδη ξεπεράσει το 90% ενώ οι υπηρεσίες 5G ήταν διαθέσιμες σε ακόμα 15 πόλεις.
Τέλος στην περίπτωση της Wind δίκτυο 5G διατίθεται προς το παρόν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στόχος είναι η πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπεράσει το 60% κατά τη διάρκεια της πρώτης τριετίας.
- Προηγούμενο Γρεβενά: Εφημερεύοντα και ανοιχτά φαρμακεία για σήμερα Τετάρτη 19 Μαΐου
- Επόμενο Self test: Αλλάζει από σήμερα το σύστημα διανομής τους στα σχολεία