Τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν διερεύνησαν οι σύνεδροι του 2ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-Αζέρικου Κέντρου Νεότητας
Αμοιβαία επωφελής η περαιτέρω εμβάθυνση σχέσεων Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν με την προϋπόθεση επιτυχούς κατάληξης της συμφωνίας διέλευσης από Ελλάδα του αγωγού ΤΑΠ
Τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν διερεύνησαν οι σύνεδροι του 2ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-Αζέρικου Κέντρου Νεότητας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015.
Εκπροσωπώντας την κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης επεσήμανε την ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης μέσω της βουλής διάφορων πρωτοβουλιών συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών.
Όπως επεσήμανε, εφόσον η συμφωνία διέλευσης του αγωγού ΤΑΠ καταλήξει επιτυχώς, διευθετώντας ανοιχτά θέματα που αφορούν τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες της Β. Ελλάδας και ξεκινήσει η υλοποίησή του για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας – Ελλάδας – Αλβανίας στην Ευρώπη (Ιταλία) μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα και άλλες σημαντικές συμφωνίες με σπουδαίο περιεχόμενο και σε άλλους τομείς της οικονομίας αλλά και του πολιτισμού.
Ως γνωστό η σημερινή περιοχή του Αζερμπαϊτζάν αποτελούσε προπύργιο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και γειτνίαζε με περιοχές που κατοικούσαν μέχρι το 1922 Έλληνες του Πόντου (Καρς).
Επομένως ο ελληνισμός έχει βαθειά αποτυπώματα στη χώρα αυτή του Καυκάσου που επιτρέπουν να αναπτυχθούν σε φιλικό περιβάλλον οι σχέσεις των δύο λαών, αρκεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία η συμφωνία διέλευσης του αγωγού ΤΑΠ.
Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αζέρικου κέντρου νεότητας Γιάννης Παπαγρηγορίου τόνισε το θερμό ενδιαφέρον των Αζέρων να καταλήξει θετικά η εν λόγω συμφωνία και να επεκταθεί η συνεργασία των δύο χωρών και σε θέματα παιδείας.
Ήδη η Αζέρικη Κυβέρνηση χρηματοδοτεί μεταπτυχιακές σπουδές Ελλήνων φοιτητών από ελληνικά πανεπιστήμια και σχολές ενεργειακού περιεχομένου σε αντίστοιχα πανεπιστήμια του Μπακού και της Καμπάλα στο Αζερμπαϊτζάν.
Επίσης, αναλύθηκε από ειδικούς εισηγητές (Αντιπρύτανη Παντείου κα Κριάρη, Αντιπρόεδρο ΤΕΙ Πειραιά κο Γιαννακόπουλο) η δυνατότητα κοινωνικών, εμπορικών και άλλων επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν που μπορούν να επεκταθούν και στην υπερκαυκασία, όπως λέγεται η περιοχή πέριξ του Αζερμπαϊτζάν αλλά και της Ρωσίας.
Τέλος, στον πολιτισμικό τομέα αναδείχθηκαν τόσο από την κ. Τιτίκα Στασινοπούλου, ως μέλος της Ευρωμεσογειακής Ακαδημίας, αλλά και την κ. Γκερέκου (πρώην Υπουργό Τουρισμού) εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις συνεργειών της οικονομίας με τον πολιτισμό και τον τουρισμό που χρήζουν όμως, όπως υπογράμμισαν, αρχικά θεσμική κατοχύρωση από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και κατόπιν το σχέδιο δράσης είναι σχετικά εύκολα υλοποιήσιμο και αμοιβαία επωφελές.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
- Προηγούμενο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΜΙΚΤΕΣ Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ
- Επόμενο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ Γ.Α.Κ. – ΑΡΧΕΙΩΝ Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ