ΔΕΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ | Αγροτικά ΓΑΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Τιμοκατάλογοι με ανατιμήσεις έως 30%-Πλαφόν σε προϊόντα

Γιατί οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έβαλαν πλαφόν στις πωλήσεις σε άλευρα, ηλιέλαιο και ζάχαρη στα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα. Συνεχής η λήψη νέων τιμοκαταλόγων με αυξήσεις. Η εξαφάνιση των προσφορών και τα αποθέματα που καλύπτουν το επόμενο δίμηνο.

«Εάν η κατάσταση δυσκολέψει, θα δούμε πλαφόν στις πωλήσεις προϊόντων και στα φυσικά καταστήματα», έλεγε χθες το πρωί στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος αλυσίδας σούπερ μάρκετ, σχολιάζοντας την απόφαση να υπάρχει όριο αγοράς στα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Και πριν πριν αλέκτορα φωνήσαι, η συγκεκριμένη αλυσίδα και ακόμη τρεις μεγάλες που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο τροφίμων έχουν προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στις πωλήσεις αλεύρων και ηλιελαίου και στα ράφια του φυσικού τους δικτύου.

Ο λόγος που επιβλήθηκε το όριο, όπως υποστηρίζουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, είναι για να προφυλάξουν τα αποθέματά τους «από χονδρεμπορικές εταιρείες που είχαν στραφεί σε αγορές μεγάλων ποσοτήτων μέσω των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ» και να εξυπηρετήσουν το σύνολο της ζήτησης.

Τι γίνεται, όμως, με τα αποθέματα και την επάρκεια σε άλευραηλιέλαιο και ζάχαρη, τρία βασικά προϊόντα, οι εισαγωγές των οποίων έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στη Ουκρανία;

«Οι διαβεβαιώσεις που έχουμε από τους προμηθευτές αυτών των “επικίνδυνων” κατηγοριών, δηλαδή άλευρα, ηλιέλαιο και ζάχαρη, είναι ότι θα μας καλύψουν και δεν θα έχουμε πρόβλημα το πολύ για τους επόμενους 1-2 μήνες. Οπότε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προϊόντα σε έλλειψη. Έχουν μικρύνει τα αποθέματα, αλλά προϊόντα σε έλλειψη δεν υπάρχουν», διαβεβαιώνει ο ίδιος.

Για να διατηρήσουν γεμάτα τα ράφια των καταστημάτων τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προχωρήσει σε «άνοιγμα» και σε άλλους προμηθευτές αυτών των κρίσιμων κατηγοριών, πέραν των παραδοσιακών με τους οποίους συνεργάζονταν. «Μέχρι χθες μπορεί να είχαμε τρεις μάρκες αλεύρων, τώρα έχουμε ανοίξει το ράφι μας σε 5 μάρκες για να υπάρχει προϊόν», αναφέρει στέλεχος αλυσίδας από τη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο σημειώνει πως μπορεί ο καταναλωτής να μη βρει τη μάρκα που αγοράζει συνήθως, αλλά θα υπάρχει μια άλλη μάρκα και θα καλύψει την ανάγκη του.

Η πίεση που δέχονται προμηθευτές και λιανεμπόριο συνδέεται και με την αύξηση της κατανάλωσης στα συγκεκριμένα προϊόντα. «Αισθάνομαι ότι κτίζεται κάποιο στοκ ασφαλείας, όχι όμως σε επίπεδο Covid που είχαμε ζήσει και σε καμία περίπτωση αγορές πανικού», λένε στελέχη της αγοράς. Κάτι που συνδέεται με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και τις αυξήσεις των τιμών που δεν είναι διαχειρίσιμες, λέει μιλώντας στο Euro2day.gr στέλεχος του λιανεμπορίου.

Η μείωση των αποθεμάτων, η δυσκολία, όπως λένε προμηθευτές και χονδρέμποροι, ανεύρεσης πρώτων υλών, όπως άλευρα, ηλιέλαια και ζάχαρη -προϊόντα που η χώρα εισάγει- και η αύξηση της ζήτησης οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω.

«Οι ανατιμήσεις συνεχίζουν με μεγάλη ένταση σε ευρύτητα χαρτοφυλακίων και σε ποσοστά που είναι διψήφια», λένε στελέχη της αγοράς στο Euro2day.gr. Ως παράδειγμα φέρνουν τα άλευρα, όπου οι αλευροβιομηχανίες τούς έχουν ενημερώσει για ανατιμήσεις 30% από τον Απρίλιο.

«Αυτό μας δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα, γιατί δεν μπορούμε να τις περάσουμε έτσι όπως έρχονται στον καταναλωτή. Με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να θυσιάζεται ένα μεγάλο ποσοστό της κερδοφορίας μας», υποστηρίζουν. Και αυτό, όπως λέει στέλεχος γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, θα οδηγήσει αρκετές αλυσίδες του κλάδου σε ζημιές.

Τα άλευρα, όμως, δεν είναι η μοναδική κατηγορία όπου οι προμηθευτές έχουν στείλει νέους τιμοκαταλόγους. «Δεν υπάρχει κατηγορία που να μη θίγεται αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε ζήσει κάτι αντίστοιχο τα τελευταία 25 χρόνια» αναφέρουν. Μέχρι σήμερα, οι σταθμισμένες ανατιμήσεις είναι της τάξεως του 8-10%, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Πώς όμως έχει επηρεαστεί η κατανάλωση; «Τους δύο πρώτους μήνες οι πωλήσεις σε αξία ήταν κάτω 4-5%. Ο Μάρτιος θα είναι λίγο καλύτερος, με τις πωλήσεις σε αξία να κινούνται στο -2,0%. Όμως σε επίπεδο όγκου πωλήσεων η πτώση της κατανάλωσης θα είναι 8-10% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα» λένε.

Την ίδια ώρα καταγράφεται και περιορισμός της έντασης και της έκτασης των προσφορών και των προωθητικών ενεργειών. «Το πρώτο πράγμα που λέμε στους προμηθευτές μας είναι να μειώσουν το προωθητικό τους πλάνο, πριν έρθουν με μια ανατίμηση της τάξεως του 15-20%», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το μέλλον, «ορατότητα δεν υπάρχει», όπως λένε. Όλα, όπως αναφέρουν, θα εξαρτηθούν από το εάν νικήσει ή όχι η διπλωματία στην Ουκρανία. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως το περιβάλλον είναι απρόβλεπτο, σημειώνουν.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ