Τι συζήτησαν στη Σαμαρίνα ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Βαγγέλης Σημανδράκος και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός
Στη Σαμαρίνα και στον ‹‹ Τρανό Χορό ›› βρέθηκε το πρωί της Τρίτης όπως και κάθε χρόνο ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών κ. Βαγγέλης Σημανδράκος. Εκεί είχε μια ιδιαίτερη και σημαντική συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό. Ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης μεταξύ των άλλων θεμάτων συζήτηασνα και αυτό της συνεργασίας και των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ο Δήμος Δεσκάτης Γρεβενών και ο Δήμος Ελασσόνος Λαρίσης. Επ’ αυτού θα έχουν κοινές συναντήσεις στο εγγύς μέλλον. Να σημειώσουμε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Βαγγέλης Σημανδράκος για ίδια θέματα συναντήθηκε και συζήτησε πρόσφατα και με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκο Καχριμάνη θέματα που αφορούν τις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών και Ιωαννίνων.
Ο ‹‹ Τρανός Χορός ›› της Σαμαρίνας
Ο «Μεγάλος Χορός» είναι ίσως από τα σημαντικότερα έθιμα των Βλαχοχωρίων της Πίνδου. Ο Τρανός Χορός τελείται, για πάνω από έναν αιώνα, κάθε χρόνο στις 16 Αυγούστου στη Σαμαρίνα. Στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας της «Παναγιάς της Μεγάλης» μετά τη θεία λειτουργία, ακολουθεί ο χορός «Τσιάτσιος» με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων. Ο Τσιάτσιος, αποτελεί το αποκορύφωμα των παραδοσιακών εκδηλώσεων της Σαμαρίνας διότι διατηρεί στη μνήμη των Σαμαριναίων την περίοδο του 18ου αιώνα, μια περίοδο κατά την οποία δρούσαν στην περιοχή επιδρομείς όπως ο φοβερός Τουρκαλβανός Τζάτζω ή Τσιάτσιος. Από αυτόν, πιστεύεται, πως πήρε και την ονομασία του ο Τρανός Χορός.
Η βλάχικη παράδοση δεν είναι στατική και αυτό αποτυπώνεται στη δυναμική συμμετοχή των Σαμαριναίων που έρχονται από κάθε μέρος της Ελλάδος για να τιμήσουν τα έθιμα των γιορτών της Παναγίας, καθώς ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί το «Πάσχα των Σαμαριναίων». Ως Περιφερειακή Αρχή οφείλουμε να στηρίζουμε παρόμοιες εκδηλώσεις καθώς τονώνουν την τοπική οικονομία ενώ από την άλλη διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα της Π.Ε. Γρεβενών ζωντανά. Άλλωστε το βλάχικο στοιχείο έχει συμβάλει τα μέγιστα όχι μόνο στην Ελληνική οικονομία αλλά και στη διατήρηση της παράδοσης στο πέρασμα του χρόνου.
- Προηγούμενο Ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής στους πεσόντες κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940-1941) στην Αννίτσα
- Επόμενο Πέμπτη 18 Αυγούστου: To πρωτοσέλιδο της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ