Τι κοινό έχουν η Νέα Υόρκη και το Παρίσι με τα Γρεβενά και το Τσοτύλι;
Τα παράξενα ευρήματα μιας έρευνας δεδομένων, με όχημα την Wikipedia, δείχνουν πως κάποιες μικρές πόλεις της Ελλάδας ανήκουν στα πιο ενδιαφέροντα μέρη του κόσμου
Όχι, δεν κατασκευάστηκε ένα Άγαλμα της Ελευθερίας στην κωμόπολη του νομού Κοζάνης. Ούτε στήθηκε ένα σιδερένιο ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ στην «Πόλη των Μανιταριών», όπως αυτό που κοσμεί την είσοδο στα Φιλιατρά Μεσσηνίας.
Ωστόσο, η μεγάλη έρευνα του ταξιδιωτικού κολοσσού Explore Worldwide, ο οποίος ειδικεύεται σε περιπετειώδεις εκδρομές ανά τον κόσμο, μικραίνει την… απόσταση ανάμεσα στις συγκεκριμένες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας και δύο από τις λαμπερότερες μητροπόλεις του κόσμου.
Η έρευνα δεδομένων που έκανε το Explore Worldwide είχε στόχο να αναδείξει τα «πιο ενδιαφέροντα» μέρη στην Ελλάδα και στον κόσμο, βάσει του πόσες φορές έχουν αναφερθεί ως κύρια τοποθεσία, σε σχέση με αρχαία κτίσματα, πεδία μάχης και σημαντικά μνημεία.
Οι αναλυτές δεδομένων ανέλυσαν τον προγραμματιστικό κώδικα 1,2 εκατομμυρίων άρθρων στην Wikipedia που έχουν την ετικέτα της «κύριας τοποθεσίας» και τα αποτελέσματα έδειξαν πως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Τόκιο, η Ουάσινγκτον και το Τορόντο ανήκουν στην πεντάδα των πόλεων που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον αναζήτησης για τους χρήστες.
Εκτός από την βασική λίστα που περιλαμβάνει μεγάλες πρωτεύουσες απ’ όλο τον κόσμο, οι αναλυτές αναζήτησαν ποιοι είναι οι πιο «ταγκαρισμένοι» προορισμοί στην Ελλάδα που εμφανίζονται σε άρθρα της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας και επιλέγονται από τους χρήστες της.
Στην κορυφή της λίστας με τα πιο ενδιαφέροντα μέρη στην Ελλάδα, βρίσκεται η Αθήνα με 392 αναφορές σε άρθρα της Wikipedia, εξαιτίας των παγκοσμίου φήμης μνημείων, όπως η Ακρόπολη, και της αρχαίας ιστορίας της. Ακολουθούν η Μεγαλόπολη (136), το Τσοτύλι Κοζάνης (93) και τα Γρεβενά (91). Οι μεταφράσεις των συγκεκριμένων λημμάτων σε διάφορες γλώσσες, η πλούσια εμπορική κουλτούρα του 19ου και 20ου αιώνα, οι πολεμικές συγκρούσεις και ο γεωφυσικός πλούτος αυτών των προορισμών φαίνεται πως είναι οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται σε διαφορετικά άρθρα στη Wikipedia.
Δεν γνωρίζουμε το πόσο συχνά επισκέπτεστε την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, για να χαθείτε μέσα στην ιστορία μακρινών τόπων και στις φωτογραφίες τους. Ελπίζουμε όμως να εμπνευστείτε για κάποια πολιτιστική περιπλάνηση σε τόπους μακρινούς, αλλά και κοντινούς. Υπάρχει τόση πολλή ιστορία, ακόμα και σε μέρη που δεν ξέρουμε και που δεν υπολογίζουμε.
Πηγή: kathimerini.gr
- Προηγούμενο Δήλωση του Βουλευτή Γρεβενών Γιάννη Γιάτσιου για την απελευθέρωση των Γρεβενών
- Επόμενο Πράσινο φως για νέα επένδυση με φωτοβολταϊκό της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα Γρεβενά