Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Grevenamedia @facebook

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Ζιώγας
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Τι κάνουν οι γειτονικές μας βαλκανικές χώρες και τι δεν κάνουμε εμείς; *Του Β.Κ.Αναστασιάδης, Δ.Φ.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν κατά την επίσκεψη  του Προέδρου των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβάνοφ στη Μόσχα στα τέλη Μαΐου 2017, για να τον κολακεύσει και να τον τιμήσει περισσότερο, του τόνισε ότι η χώρα του είναι άξια επαίνου,  γιατί τάχα από αυτήν κατάγονται ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος. Αυτοί τάχα εκχριστιάνισαν τους Σλάβους και τους δημιούργησαν και το αλφάβητό τους, το γνωστό κυριλλικό. Σημειωτέο ότι αυτό έχει ως βάση το ελληνικό χαλκιδικό αλφάβητο. Αλλά από την άλλη και η πρωθυπουργός της Γερμανίας Μέρκελ συγχαίρει και αυτή τον πρωθυπουργό  της Βουλγαρίας Μπορισόφ, γιατί  τάχα οι Βούλγαροι πατριώτες του  Κύριλλος και Μεθόδιος, όπως διδάχτηκε στο σχολείο της στην άλλοτε κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, δημιούργησαν για τους  Σλάβους το Κυριλλικό αλφάβητο και συνάμα τους εκχριστιάνισαν κιόλας1.

Και έτσι πιστεύουν Σκοπιανοί και Βούλγαροι ότι ο Κύριλλος  και ο Μεθόδιος  δεν ήταν Έλληνες, αλλα δικοί τους πατριώτες, όπως το δηλώνουν  επίσημα και σήμερα ακόμη, οι αρχηγοί ισχυρών χωρών της Ευρώπης Πούτιν και Μέρκελ. Έτσι η παραχάραξη της ιστορίας όπως κατά τον περασμένο αιώνα, επαναλαμβάνεται και σήμερα με τις δηλώσεις τους αυτές. Συγκεκριμένα αυτή ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1944. Ως  τότε τους κατοίκους του σημερινού κρατιδίου των Σκοπίων (περίπου 2.000.000 σήμερα) ως σλαβόφωνους τους διεκδικούσαν ως ομοεθνείς τους άλλοτε η Βουλγαρία και άλλοτε η Σερβία. Αλλά ο τότε πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, ο έξυπνος Κροάτης Τίτο, για να σταματήσει τις έριδες τους και να αποσοβήσει τον εναγκαλισμό των Σκοπίων από τη Βουλγαρία και την προσάρτησή της από αυτήν σε ενδεχόμενη κάποτα ευκαιρία,  τους ‘’παραμύθιασε’’ με αυτή του τη δήλωση, ότι δηλαδή οι Σκοπιανοί δεν είναι ούτε Βούλγαροι ούτε Σέρβοι, τους οποίους καθόλου δε συμπαθούσε αυτός. Υποστήριξε ότι αυτοί είναι ένας ιδιαίτερος ξεχωριστός λαός.

Υποστήριξε ότι αυτοί τάχα κατάγονται από τους ένδοξους αρχαίους Μακεδόνες, οι οποίοι κατοικούσαν στη χώρα τους εδώ και 4.000 χρόνια2.  Είναι δηλαδή   Μακεδόνες και η χώρα τους ονομαζόταν Μακεδονία. Εδώ έχουμε ασύστολη παραχάραξη της ιστορίας, γιατί η χώρα τους ονομαζόταν ως το 1940, όπως αποδεικνύεται ξεκάθαρα από ένα γραμματόσημό τους, Βαρντάρσκα (Βαρδαρία από τον ποταμό Αξιό), που αυτοί την αποκαλούν Βαρδάρη. Και με το παραμύθι του αυτό ο Τίτο, αν και οι Σλάβοι εμφανίστηκαν στην Βαλκανική 1100 χρόνια περίπου αργότερα από τους αρχαίους Μακεδόνες (Φίλιππο, Μεγ. Αλέξανδρο κτλ), ονόμασε την  περιοχή των Σκοπίων Μακεδονία. Και έτσι πλέον η Γιουγκοσλαβία  απαρτίζεται από το 1944 από 6 ομόσπονδα κρατίδια: Σλοβενία, Βοσνία ή Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Μακεδονία (FYROM)3.

Η  Ελλάδα τότε δεν αντέδρασε δυναμικά, με αποτέλεσμα να παγιωθεί πλέον στην διεθνή κοινή γνώμη η Βαρτάρσκα ως Μακεδονία. Και τις συνέπειες αυτής της αδράνειας και της αμέλειας, που έδειξε τότε η χώρα μας στην παραχάραξη της ιστορίας, την πληρώνει αυτή ως σήμερα με τις συνεχείς πιέσεις της Αμερικής προς αυτήν να αποδεχτεί να ονομαστεί  το σλάβικο κρατίδιο των Σκοπίων Μακεδονία. Γι΄ αυτό και συνεχώς πιέζεται από τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς τελικά να υποκύψει αυτή σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων ως Μακεδονία. Θα ήταν μεγάλη προδοσία για τον προαιώνιο ελληνισμό να υποκύψει η σημερινή Ελλάδα στις φορτικές πιέσεις της Αμερικής να αποδεχτεί οπωσδήποτε την μετονομασία της σλαβικής σκοπιανής Βαρδαρίας σε Μακεδονία. Πάντως στην πραγματικότητα οι Σκοπιανοί νιώθουν περισσότερο για Βούλγαροι. Και γι΄ αυτό, από τότε που κρίθηκε εντάξιμη η Βουλγαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χιλιάδες Σκοπιανοί, ‘’επικαλούμενοι βουλγαρική καταγωγή, ζητούν και αποκτούν βουλγαρική υπηκοότητα’’4.

Βιβλιογραφία

  1. Σταύρος Τζίμας, Πώς Κύριλλος και Μεθόδιος έβαλαν φωτιά στα Βαλκάνια, εφ ’’Η Καθημερινή’’ 18-6-2017, 6.17.
  2. Νικόλαος Π. Ανδριώτης, Το ομόσπονδο κράτος των Σκοπίων και η γλώσσα του, Θεσ/νίκη 1960, 6.7
  3. Βασ. Κ. Αναστασιάδης, Το Μακεδονικό ζήτημα στην ιστορική του διαδρομή από την Αρχαιότητα ως σήμερα, Β΄ έκδοση, Γρεβενά 2009, 6.20.
  4. Δημήτρης Γαρούφας, Τι κάνουν, τι δεν κάνουμε στα Σκόπια; Εφ. ‘’Ελευθεροτυπία’’ 29-12-2004, 6.7.

Για περισσότερα βλέπε: Κων/τίνος Α. Βακαλόπουλος, Γιατί οι «Μακεδόνες» των Σκοπίων δεν είναι Μακεδόνες; εφ. ‘’Ελευθεροτυπία’’ 13-1-1992, 6.30, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Ψευδώνυμη γλώσσα ψευδεπίγραφου κράτους, εφ. ‘’Το Βήμα’’ 16-2-1992, 6. Β3, 27

 

 

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ζητούνται
Ζητούνται άτομα στην Ζάκυνθο
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Πωλείται
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5