Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Τι γίνεται στην Ελλάδα με τις μάσκες – Ποιες χώρες τις διανέμουν δωρεάν

Μεγάλο ντόρο έχει προκαλέσει η εισαγωγή της μάσκας στην καθημερινότητά μας, αφού πλέον η χρήση της είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ενώ «συστήνεται έντοντα» να φοράμε μάσκα σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο.

Πέρα από τις αντικρουόμενες οδηγίες που έλαβαν οι Έλληνες εντός του Απριλίου περί της επικινδυνότητας και της χρησιμότητας της μάσκας, οι πολίτες τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα ζήτημα που έχει προκύψει από την έναρξη της πανδημίας: την εκτόξευση της τιμής της μάσκας.

Και ενώ οι κυβερνήσεις άλλων χωρών διανέμουν δωρεάν μάσκες στους πολίτες τους, ουδεμία τέτοια κίνηση υπάρχει από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αρκείται σε οδηγίες για το πώς να φτιάξουμε μόνοι μας μάσκα. Κάτι που επικρίνουν έντονα οι πολέμιοί της υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμη και στην πρώτη επικίνδυνη φάση της πανδημίας το κράτος βασίστηκε επί τω πλείστω σε δωρεές από άλλες χώρες και από ιδιώτες για να στελεχώσει με εξοπλισμό και προστατευτικό υλικό τα νοσοκομεία.

Η πρώτη μέρα της άρσης των μέτρων δείχνει ότι οι πολίτες έχουν συμμορφωθεί με τη νέα κανονικότητα όπου χρειάζεται. Ωστόσο, το θέμα της μάσκας δεν παύει να απασχολεί τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού – ειδικά όταν ελληνικές μάσκες διανέμονται δωρεάν σε δήμο στο Παρίσι ή όταν χώρες βάζουν πλαφόν στην τιμή των πολιτών.

Η θέση της κυβέρνησης

Κυνική – αν μη τι άλλο – ήταν η απάντηση του Άδωνη Γεωργιάδη στις φωνές επίκρισης για τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα των μασκών.Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει δηλώσει πολλές φορές αντίθετος στη διατίμηση των μασκών καθώς, όπως είπε, «σύμφωνα με την νεοφιλελεύθερη λογική η αγορά αυτορρυθμίζεται,» και «έτσι θα σταματήσουν να έρχονται μάσκες από το εξωτερικό».«Εάν κρίνουμε ότι θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε διατίμηση της μάσκας δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε» τόνισε υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «στην παρούσα φάση δεν κρίνεται απαραίτητο.

«Την απόφαση αυτή δεν θα την πάρω επειδή το ζητά η αντιπολίτευση για ιδεολογικούς λόγους» είπε και εξήγησε ότι «επειδή έχει αυξηθεί η ζήτηση αυτό έχει αντίκτυπο στην τιμή». Πρόσθεσε ότι «σήμερα μπορεί να αγοράσει ο πολίτης μάσκα με 50 λεπτά», ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια μασκών στην αγορά.

Πιο μετριοπαθής στο θέμα της διατίμησης των μασκών εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

«Για τις μάσκες ακολουθήσαμε απόλυτα τις υποδείξεις της υγειονομικής επιτροπής. Όσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια δεν ήταν απαραίτητες. Και τώρα κρίνονται απαραίτητες μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο. Και έχει εξηγηθεί πού η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και που προαιρετική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «το αν πρέπει να πάμε σε διατίμηση είναι ένα εύλογο ερώτημα. Και με τα αντισηπτικά το εξετάσαμε και επιλέξαμε να μην πάμε σε αυστηρή διατίμηση. Η αγορά, με δική μας παρότρυνση, κάλυψε τις ανάγκες. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και με τις μάσκες. Οι μάσκες έχουν επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι έχουν υποκατάστατο. Αν δούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας θα το επανεξετάσουμε»

Τα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας

  • 300 ευρώ είναι τα πρόστιμα σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα για μη χρήση μάσκας, 150 ευρώ για μη τήρηση απόστασης στο 1,5 μέτρο όπως 150 ευρώ είναι και τα πρόστιμα σε  δημόσιο – ιδιωτικές επιχειρήσεις
  • 150 ευρώ σε οδηγούς ταξί και επιβάτες που δεν χρησιμοποιούν μάσκα, ή όταν οι οδηγοί ταξί έχουν υπεράριθμους επιβάτες
  • 1.000 ευρώ σε κομμωτήρια για μη τήρηση ραντεβού και κανόνων υγιεινής και αποστάσεων εσωτερικά του καταστήματος
  • 2.000 ευρώ σε ΚΤΕΟ πάλι για μη τήρηση ραντεβού

Ποιες χώρες δίνουν δωρεάν μάσκες

Στην Κύπρο, η κυβέρνηση θα παραχωρήσει δωρεάν ποσότητα μασκών σε ορισμένες επιχειρήσεις που ξεκινούν την επαναλειτουργία τους.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση μοιράζει δωρεάν στους πολίτες 14,5 εκατομμύρια μάσκες, καθώς από τη Δευτέρα είναι υποχρεωτική η χρήση της σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, η ισπανική κυβέρνηση προχωρά σε διανομή:

  • Έξι εκατομμυρίων μασκών σε ολόκληρη τη χώρα μπροστά από τους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς και τις στάσεις.
  • Επτά εκατομμυρίων σε δήμους και περιφέρειες μέσω της δημοτικής αστυνομίας
  • 1,5 εκατομμυρίου σε οργανισμούς κοινωνικής πρόνοιας.

Στη Γαλλία και στο Βέλγιο οι πολίτες μπορούν να παραλαμβάνουν από τους σταθμούς του μετρό συσκευασμένες μάσκες μίας χρήσης.

Ειδικά για τη Γαλλία, από τις αρχές Μάρτη στη Γαλία (με μόνο 200 κρούσματα και 4 νεκρούς ακόμη)η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτάξει τις μάσκες για να διασφαλίσει τη χρήση τους στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ασθενείς. Παράλληλα διένειμε 5εκατ. χειρουργικές μάσκες στις περιφερειακές υπηρεσίες υγείας, στα κέντρα υγείας, στις δομές για ηλικιωμένους και στους ευπαθείς πολίτες.

Στο Παρίσι, θα μοιραστούν 2,2 εκατ. επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες στο Παρίσι, αρχής γενομένη για τους πολίτες άνω των 70 ετών. Το ίδιο θα γίνει στη Νίκαια και τη Λιόν. Μάλιστα, σε ένα προάστιο του Παρισιού μοιράζονται δωρεάν μάσκες… ελληνικής κατασκευής.

Στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Λομβαρδία, η περιφέρεια παρέχει δωρεάν μάσκες μέσω των φαρμακείων από τις 28 Απριλίου. Στην Τοσκάνη, όπου η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους είναι υποχρεωτική, ο περιφερειακός πρωθυπουργός Enrico Rossi ανακοίνωσε πως θα γίνει διανομή 10 εκ μασκών προς το κοινό με χρηματοδότηση της περιφέρειας. Ανάλογο μέτρο εφαρμόζει και η περιφέρεια της Λιγυρίας.

Στο Λουξεμβούργο γίνεται επίσης δωρεάν διανομή μασκών από τις 17 Απριλίου με τη βοήθεια του στρατού, αλλά και ταχυδρομικώς. Στην Αυστρία διανέμονται δωρεάν μάσκες μπροστά στα σούπερμαρκετ

Στη γειτονική Τουρκία, από τις αρχές Απριλίου όλοι οι πολίτες μεταξύ 20 και 65 ετών μπορούν να κάνουν αίτηση σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα για να λαμβάνουν πέντε δωρεάν μάσκες την εβδομάδα.

Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση στέλνει υφασμάτινες μάσκες στους πολίτες με το ταχυδρομείο για να ενθαρρύνει τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους. Συγκεκριμένα, από τις 17 Απριλίου στέλνει δύο υφασμάτινες μάσκες σε κάθε σπίτι.

Στη Μαλαισία, η κυβέρνηση άρχισε από τον Απρίλιο τη διανομή 24,62 εκ μασκών, τέσσερις για κάθε νοικοκυριό.

Στο Χονγκ Κονγκ η κυβέρνηση αποφάσισε να παρέχει επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες δωρεάν προς τους 7 εκ. πολίτες της περιφέρειας από την προηγούμενη εβδομάδα

Σιγκαπούρη παρέχει δωρεάν επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες για όλους τους πολίτες της.

Στις ΗΠΑ, κόντρα στην πολιτική του Τραμπ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεάν διανομή μασκών προς τους πολίτες.

Και πλαφόν στην τιμή των μασκών

Εξάλλου, πλαφόν έχει μπει στην τιμή των μασκών σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες: τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Στην Ιταλία θα κοστίζουν 50 λεπτά, ενώ στην Ισπανία και τη Γαλλία θα κοστίζουν 90 λεπτά. Και πάλι βέβαια οι κερδοσκόποι βγαίνουν κερδισμένοι, καθώς οι τιμές τους είναι κατά πολύ αυξημένες σε σχέση με την τιμή προ κοροναϊού.

Στο Βέλγιο η κυβέρνηση άλλαξε το φόρο στα είδη υγειονομικής προστασίας από 21% σε 6%. Η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας ξεκινάει τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Ποιες μάσκες είναι κατάλληλες και ποιες όχι

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε ποιες είναι οι μάσκες που πρέπει να φοράμε αλλά και ποια μάσκα απαγορεύεται. «Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική. «Γιατί αυτή δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς «ψεκάζουν” τον ιό στους γύρω τους. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν δείτε άνθρωπο (με μάσκα) με βαλβίδα 22 μέτρα μακριά, πείτε του να τη βγάλει και να μη τη φοράει μέσα στην κοινωνία».

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έδωσε κι ένα παράδειγμα για το πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός αν δεν φοράμε μάσκα. «Αν συναντηθούν δυο άνθρωποι, χωρίς μάσκα, που ο ένας νοσεί και ανταλλάξουν σταγονίδια, η πιθανότητα να κολλήσει είναι 95%. Αν φορούν και οι δυο μάσκες η πιθανότητα είναι 1,5%»

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ