GIANAKOPOULOS

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ
Alpha Bank

Grevenamedia @facebook

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
ΕΜΒΟΛΙΟ
Εμβόλιο

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Τι είναι αυτό που μας κάνει «κλικ» και διαλέγουμε τους φίλους μας;

Δεν είναι μόνο τα σκυλιά που μυρίζονται μεταξύ τους. Η οσμή του σώματος, μπορεί να οδηγήσει σε «αυτόματες» και ισχυρές φιλίες

Μπορεί οι ισχυρές φιλίες να αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου, όμως υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου τέτοιες φιλίες μπορούν να δημιουργηθούν σε μια στιγμή.

Είναι αυτό το «κλικ» που μας κάνουν κάποιοι άνθρωποι και από την πρώτη στιγμή νιώθουμε ότι γνωριζόμαστε από καιρό.

Και όπως τα θηλαστικά μυρίζονται μεταξύ τους για να αποφασίσουν ποιος είναι ο φίλος και ποιος ο εχθρός, έτσι κι οι άνθρωποι μυρίζονται κι αυτοί.

Μάλιστα η μυρωδιά του σώματος μπορεί να αναδείξει συναισθηματικές καταστάσεις από φόβο μέχρι ευτυχία.

Η μυρωδιά του σώματός μας ή ενός φίλου προκαλούν παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα. Αντίθετα η μυρωδιά ενός ξένου προκαλεί μια εγκεφαλική αντίδραση φόβου, στην οποία εμπλέκεται το μεταιχμιακό σύστημα οδηγώντας μέχρι και σε αλλαγές της συμπεριφοράς.

Όλα αυτά, οδήγησαν τους επιστήμονες να διερευνήσουν τη σχέση της μυρωδιάς με τη δημιουργία φιλίας, υποθέτοντας ότι η ομοιότητα στην οσμή του σώματος μπορεί να συμβάλει στην ταχεία ανάπτυξη της φιλίας.

Σε μελέτη τους που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, η Ινμπάλ Ραβρέμπι, ο Κόμπι Σνίτζ και ο εποπτεύων καθηγητής Νευρολογίας του Ινστιτούτου Weizmann στο Ισραήλ, συμπεριέλαβαν άτομα που είχαν ήδη κάποια φιλική σχέση και το «κλικ» είχε γίνει από την πρώτη τους συνάντηση. Στη μελέτη, εντάχθηκαν 20 δυάδες του ίδιου φίλου με αυτού του είδους τη φιλική σχέση.

Για να ξεκαθαρίσουν οι επιστήμονες αυτό το «κλικ», ζητήθηκε από 235 άτομα ηλικίας 20 – 43 ετών, να ορίσουν με δικά τους λόγια τι είναι αυτή η φιλία. Μόνο 10 από τους 235 συμμετέχοντες είπαν ότι δεν γνώριζαν τι είναι φιλία με ένα «κλικ». Οι 225 από τους 235, παρότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος ορισμός, είχαν απόλυτη αντίληψη για το τι αναζητούσαν οι ερευνητές να αποδείξουν ως πραγματικό γεγονός. Μάλιστα χρησιμοποίησαν 42 διαφορετικές δηλώσεις για να ορίσουν τη φιλία τους, λέγοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για «φιλία που σχηματίζεται αμέσως κατά τη συνάντηση», «ταίριασμα», «καλή φιλία που σχηματίζεται γρήγορα» και «χημεία».

Στη μελέτη μετείχαν τελικά οι 20 κορυφαίες δυάδες που έδωσαν τους καλύτερους ορισμούς και μπήκαν σε παρακολούθηση για έξι μήνες.

Μια ηλεκτρονική μύτη – μια συσκευή που ανιχνεύει τα χημικά συστατικά των οσμών – χρησιμοποιήθηκε για να μυρίσει μπλουζάκια που είχαν φορέσει καθένας από τους συμμετέχοντες. Η μύτη βρήκε ότι η μυρωδιά του σώματος ήταν πιο παρόμοια μεταξύ των ζευγών φίλων παρά μεταξύ των τυχαίων ζευγών που σχηματίστηκαν με ανακάτεμα των συμμετεχόντων.

Η Ινμπάλ Ράβρεμπι και οι συνεργάτες της, στη συνέχεια συμπεριέλαβαν στη μελέτη 17 άτομα που δεν είχαν συναντηθεί ποτέ στο παρελθόν και χρησιμοποίησαν την ηλεκτρονική μύτη για να αναλύσουν τις οσμές του σώματός τους.

Στη συνέχεια, κάθε άτομο έπαιζε εναλλάξ ένα παιχνίδι χωρίς λόγια, με άλλους συμμετέχοντες του ίδιου φύλου.

Τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα με αυτά σε προηγούμενα πειράματα: τα ζευγάρια που οι μυρωδιές τους έμοιαζαν περισσότερο μεταξύ τους ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι αισθάνονταν σαν να έκαναν «κλικ» κατά τη διάρκεια αυτού του παιχνιδιού.

Τα ευρήματα είναι λογικά γιατί η έρευνα δείχνει ότι τείνουμε να γινόμαστε φίλοι με άτομα που μοιάζουν με εμάς, για παράδειγμα, όσον αφορά την ηλικία, την εθνικότητα, την εκπαίδευση, τη θρησκεία, τη φυσική εμφάνιση, την προσωπικότητα και τις αξίες, λέει η Ράβρεμπι.

Άλλα θηλαστικά χρησιμοποιούν επίσης τη μυρωδιά για να αποφασίσουν ποιος είναι φίλος ή εχθρός, όπως τα σκυλιά που μυρίζονται όταν συναντιούνται σε ένα πάρκο, λέει.

Αντίθετα, στις ρομαντικές σχέσεις, οι ετεροφυλόφιλοι φαίνεται να έλκονται από μέλη του αντίθετου φύλου που τους μυρίζουν διαφορετικά.

Μια μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες έλκονταν περισσότερο από τις μυρωδιές ανδρών που είχαν διαφορετικά γονίδια του ανοσοποιητικού τους, πιθανώς επειδή το ζεύγος τους θα δημιουργούσε απογόνους με ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Τζιόβας Ανδρέας
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Εμμανουήλ Παππά
Καφέ Crystal
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Ενοικιάζεται- Αριστείδου 27
Καπετάν Λουκά 1
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com