Τι αλλάζει στις Πανελλήνιες από φέτος – Οι επιλογές που έχουν οι μαθητές
Ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα την Πέμπτη, θεσμοθετείται το μεταβατικό, μεικτό εξεταστικό σύστημα, που είχε ανακοινώσει από τα τέλη Αυγούστου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης.
Ειδικότερα, οι απόφοιτοι λυκείου παλαιότερων ετών θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του παλαιού και του νέου εξεταστικού συστήματος, το οποίο θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος.
Στη σχετική τροπολογία του νομοσχεδίου (άρθρο 40), αναφέρεται ότι όσοι από τους υποψηφίους που έδωσαν την περασμένη χρονιά πανελλαδικές εξετάσεις επιθυμούν να δώσουν και στο τέλος της φετινής χρονιάς, έχουν την επιλογή να εξεταστούν είτε με το παλιό εξεταστικό σύστημα που ίσχυε μέχρι πέρυσι, δίνοντας έξι (6) μαθήματα, είτε να εξεταστούν με το νέο σύστημα που θα ισχύσει από τη φετινή σχολική περίοδο, δίνοντας τέσσερα (4) μαθήματα.
Κατά συνέπεια, το καλοκαίρι του 2016 πιθανότατα θα υπάρχουν δύο είδη μηχανογραφικών δελτίων (ή ένα διπλό), καθώς όσοι επιλέξουν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα θα συμπληρώσουν το παλιό μηχανογραφικό, ενώ όσοι επιλέξουν να εξεταστούν με το νέο σύστημα θα συμπληρώσουν το καινούργιο μηχανογραφικό, με τις αλλαγές που έχουν γίνει στα επιστημονικά πεδία και την κατανομή των σχολών σε αυτά.
Έτσι, αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε πέρυσι, θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας το ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους 2015-16.
Εξάλλου, όσον αφορά την κατηγορία του 10%, στην οποία συμμετέχουν στις πανελλαδικές οι υποψήφιοι που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν την παλαιά τους βαθμολογία χωρίς να ξαναδώσουν εξετάσεις, θα συμμετάσχουν το καλοκαίρι οι απόφοιτοι των δύο προηγούμενων ετών, δηλαδή του 2014 και του 2015 και οι θέσεις θα κατανεμηθούν στους μεν υποψηφίους του 2014 σε ποσοστό 40%, στους δε υποψηφίους του 2015, σε ποσοστό 60%.
Ακόμη, σε δεύτερη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε χθες, στο άρθρο 41 του νομοσχεδίου, ρυθμίζονται θέματα εγγραφής καθ’ υπέρβασιν αποφοίτων λυκείων που έχουν βραβευθεί σε μαθητικές Ολυμπιάδες.
Τέλος, με άλλη μία τροπολογία του υπουργείου (άρθρο 44), παρατείνεται η θητεία των σχολικών συμβούλων, έως τις 31 Αυγούστου 2016, καθώς το νέο σύστημα εκλογής τους δεν έχει οριστικοποιηθεί, αφού στόχος του υπουργείου είναι να αποτελέσει αντικείμενο του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία.
- Προηγούμενο «Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα , με την υποβολή πρότασης ισοδύναμων για τη φορολόγηση των αγροτών»
- Επόμενο Σύλληψη 31χρονου για κλοπή καλωδίου χαλκού στο βόρειο πεδίο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας