Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Τι αλλάζει για Πανελλήνιες, Σχολεία – Ποια τα μαθήματα του 2017

Σχεδιασμός στα βήματα «Φίλη» με θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου στο Λύκειο, νέο εισαγωγικό σύστημα στην Τριτοβάθμια εκπαιδέυση το 2020 και καθιέρωση της περιγραφικής αξιολόγησης σε δύο χρόνια από τώρα καταρτίζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», ο σχεδιασμός προβλέπει θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου στο Λύκειο, νέο εισαγωγικό σύστημα στην Τριτοβάθμια το 2020 και καθιέρωση της περιγραφικής αξιολόγησης σε δύο χρόνια από τώρα (σ.σ.: σχολικό έτος 2018-2019). Ουσιαστικά, η νέα ηγεσία συνεχίζει τη μεταρρυθμιστική πολιτική που ξεκίνησε ο τέως υπουργός Νίκος Φίλης.

Ο κ. Γαβρόγλου δεν άφησε εκτός της ομιλίας του ούτε την «αποκέντρωση» των σχολικών μονάδων και το νέο σύστημα αξιολόγησης (σ.σ.: σε επίπεδο σχολικής μονάδας και όχι εκπαιδευτικών), που αποτελούν άλλωστε και κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ, ο οποίος αναμένεται να προετοιμάσει νέα έκθεση με συστάσεις για την Παιδεία. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, το 2017 ξεκινάει με θετικό πρόσημο για την εκπαίδευση, μιας και υπάρχει αύξηση κατά 250 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, ενώ από κοινοτικά κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί ανά έτος 100 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2020.

Παρά το -οικονομικό- πλεονέκτημα, η ηγεσία, στον ίδιο δρόμο που χάραξε ο κ. Φίλης, πετάει το μπαλάκι για την κατάργηση των Πανελλαδικών στην «πολιτική συναίνεση». Αν και πρόκειται για δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία επανέρχεται για να καταλήξει σε ένα πλαίσιο προτάσεων που θα αφορούν, όπως σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου, «στο τετράπτυχο: Αναβάθμιση τελευταίων τάξεων του Λυκείου, αξιόπιστο Εθνικό Απολυτήριο, κατάργηση Πανελλαδικώνκαι αναμόρφωση των πρώτων ετών των ΑΕΙ». Τα πορίσματα του Εθνικού Διαλόγου (ανάμεσά τους και οι προτάσεις Λιάκου) θα αξιοποιηθούν, ενώ ο κ. Γαβρόγλου κάνει «άνοιγμα» στο δρόμο της πολιτικής συναίνεσης, τονίζοντας ότι θα μελετηθούν προτάσεις που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια.

Τί αλλάζει σε Πανελλαδικές, λύκειο – Νέου τύπου Πανεπιστήμια

 

Αναλυτικά οι αλλαγές:

-Προσχολική αγωγή: Το υπουργείο σχεδιάζει διεύρυνση, αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα, αλλά και εισαγωγή σε νέες εκπαιδευτικές μεθόδους, όπως η διαφοροποιημένη παιδαγωγική.

-Δημοτικά: Επέκταση του ολοήμερου σχολείου σε μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια δημοτικά. Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Γαβρόγλου παραδέχτηκε τις εκπτώσεις που επέφερε στην παιδαγωγική διαδικασία ο νέος τύπος ολοήμερου σχολείου που εγκαινιάστηκε φέτος, καθώς υποσχέθηκε βελτίωση του προγράμματος στις απογευματινές ώρες «ώστε η φοίτηση των μαθητών σε αυτά να αποκτήσει ουσιαστικό παιδαγωγικό χαρακτήρα».

-Γυμνάσια: Καθιέρωση θεματικής εβδομάδας αναμένεται στη Μέση Εκπαίδευση, αφιερωμένη στην Αγωγή Υγείας με έμφαση στις εξαρτήσεις, στη διατροφή και τις έμφυλες σχέσεις.

-Λύκειο: Η θεσμοθέτηση ενός αξιόπιστου Εθνικού Απολυτηρίου ανοίγει το δρόμο και για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι μέχρι τον Μάρτιο του 2017 να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διαλόγου και το 2020 να εγκαινιαστεί το νέο σύστημα εισαγωγής. Μέχρι τότε, θα ισχύει το τρέχον σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

-Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες, ο υπουργός Παιδείας μίλησε για ώσμωση ανάμεσα σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα, στο πλαίσιο του ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας. Στα Πανεπιστήμια προωθούνται η ευελιξία των ΕΛΚΕ και η αυτονομία τους, στα ΤΕΙ (αν και δεν αναφέρθηκε ξεχωριστά) ο εξορθολογισμός τους στον ακαδημαϊκό χάρτη – και με συγχωνεύσεις τμημάτων. Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα, ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων, ο κ. Γαβρόγλου είχε κάνει λόγο για κατάργηση των τμημάτων και θεσμοθέτηση σχολών με εισαγωγικό έτος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μαθήματα 2017

Εγκύκλιο σχετικά με τα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλήνιες 2017 εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας όπου δίνει οδηγίες για την διαδικασία που θα διεξαχουν και πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι μαθητές Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τις Πανελλήνιες 2017 οι μαθητές της Γ’ τάξης Ημερήσιου και Δ’ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου σχολικού έτους 2016-17 έχουν ήδη επιλέξει και παρακολουθούν μία από τις παρακάτω Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού:

Πανελλήνιες 2017 Εγκύκλιος: Τί πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

• Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
• Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
• Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Οι Σχολές, τα Τμήματα και οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., των Α.Σ.Τ.Ε., των Στρατιωτικών Σχολών, των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού κατατάσσονται σε πέντε (5) Επιστημονικά Πεδία, που ορίζονται ως εξής:
1o Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
2o Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
4o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες της Εκπαίδευσης
5o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική

Οι Ομάδες Προσανατολισμού επιτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία κατόπιν συμμετοχής σε εξετάσεις που διεξάγονται σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν αποκλειστικά από Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Με τις ανωτέρω δύο σχετικές Υπουργικές Απόφασης καθορίστηκε η κατάταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία.

Οι υποψήφιοι για εισαγωγή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων απόλυσης από το Γενικό Λύκειο και των αποτελεσμάτων των Εξετάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καταθέτουν δήλωση προτίμησης (Μηχανογραφικό Δελτίο) για δύο (2) κατ’ ανώτατο όριο Επιστημονικά Πεδία.

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης Γενικού Λυκείου σχολικού έτους 2016-17 και οι απόφοιτοι-υποψήφιοι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2017, που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα (1) μόνο Επιστημονικό Πεδίο, εξετάζονται σε τέσσερα (4) μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο (2) Επιστημονικά Πεδία, εξετάζονται και σε ένα πέμπτο (5ο) μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.

Όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν έναν ή δύο από τους παρακάτω εναλλακτικούς συνδυασμούς μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα στα οποία υπάρχουν αυξημένοι συντελεστές βαρύτητας.

Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, θα υπολογίζονται τα τέσσερα (4) μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.

Συγκεκριμένα:

I. Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3):
1. Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού
2. Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού
3. Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας)
Οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα θα πρέπει να εξεταστούν: α) στα Λατινικά Ομάδας Προσανατολισμού, για να έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο β) στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο γ) στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, για να έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν μέχρι δύο (2) Επιστημονικά Πεδία. Ειδικότερα, οι εναλλακτικοί συνδυασμοί πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών ανά Επιστημονικό Πεδίο και οι συντελεστές βαρύτητας των δύο

pan1

II. Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3):
1. Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού
2. Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού
3. Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας)
Οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα θα πρέπει να εξεταστούν: α) στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, για να έχουν πρόσβαση στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο β) στη Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού, για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο γ) στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, για να έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν μέχρι δύο (2) Επιστημονικά Πεδία. Ειδικότερα οι εναλλακτικοί συνδυασμοί πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών ανά Επιστημονικό Πεδίο και οι συντελεστές βαρύτητας των δύο μαθημάτων

pan2

III. Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία(3):
1. Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού
2. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) Ομάδας Προσανατολισμού
3. Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας)
Οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα θα πρέπει να εξεταστούν: α) στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο β) στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, για να έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο γ) στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) Ομάδας Προσανατολισμού, για να έχουν πρόσβαση στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο.
Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν μέχρι δύο (2) Επιστημονικά Πεδία.
Ειδικότερα οι εναλλακτικοί συνδυασμοί πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής ανά Επιστημονικό Πεδίο και οι συντελεστές βαρύτητας

pan3

Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθορίζεται και βασίζεται μόνο στο γραπτό βαθμό των 4 ή 5 μαθημάτων. Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα 4 μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου. Για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:
[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 1,3) + (Β x 0,7) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διεκδικεί την εισαγωγή του σε πεδίο με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας, τότε για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος: [ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 0,9) + (Β x 0,4) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.
Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, στο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ θα προστεθούν και τα επιπλέον μόρια που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος από τυχόν εξέτασή του σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες με τους αντίστοιχους συντελεστές, για να προκύψει ένα διαφορετικό σύνολο μορίων, που θα ισχύει μόνο για τμήματα που απαιτούν ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες.

Με νεώτερη εγκύκλιό θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι για τον τρόπο, τη διαδικασία και το χρονικό διάστημα υποβολής της Αίτησης Δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθεί εντός του μηνός Φεβρουαρίου.

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ