Θα βιώσουμε τη φρίκη; *Του Απόστολου Παπαδημητρίου
Ο διαπρεπής επιστήμων του 20ου αιώνα Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε δηλώσει: «Δεν γνωρίζω με τι είδους όπλα θα γίνει ο τρίτος παγκόσμιος, αλλά ο τέταρτος παγκόσμιος θα γίνει με πέτρες και ξύλα». Η φρίκη, που ακολούθησε τη ρίψη βομβών, οι οποίες κατέστρεψαν ολοσχερώς τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, θα έπρεπε να είχε συνετίσει τον άνθρωπο, ώστε να είναι άκρως επιφυλακτικός στη μετέπειτα έρευνα προς κατασκευή όπλων ομαδικής εξόντωσης αμάχων. Δυστυχώς όμως δεν πρυτάνευσε η λογική, όπως συνήθως λέγεται και γράφεται. Γι’ αυτό και κάποιοι έφθασαν να χαρακτηρίσουν ατυχώς τον άνθρωπο παράλογο. Δεν είναι παράλογος είναι εμπαθής! Μόνο ένας επίσης διαπρεπής επιστήμων με συμβολή στην κατασκευή της ατομικής βόμβας, ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ αισθάνθηκε συγκλονισμό, θεωρώντας ίσως τον εαυτό του συνυπεύθυνο για τη φρίκη, και ζήτησε τον τερματισμό των δοκιμών επί της κατασκευής όπλων με βάση την πυρηνική ενέργεια. Απομονώθηκε από το σύστημα εξουσίας και πλείστοι άλλοι διαπρεπείς επίσης επιστήμονες συνέχισαν τις έρευνες στον τομέα αυτό.
Το μυστικό της κατασκευής διέρρευσε και κατέστησαν κάτοχοι πυρηνικών όπλων όχι μόνο και άλλες χώρες της Δύσης, αλλά και του αντιπάλου κοινωνικοπολιτικού στρατοπέδου. Και ο πλανήτης έζησε στιγμές ακραίου φόβου, κατά την περίοδο του «ψυχρού» πολέμου. Με την πάροδο του χρόνου πυρηνικά όπλα απέκτησαν και περιφερειακές δυνάμεις, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και, πιθανόν, η Βόρεια Κορέα. Και όμως το 1970 οι κατέχουσες πυρηνικά όπλα χώρες είχαν υπογράψει συμφωνία μη διασποράς. Φαίνεται όμως ότι ποτέ δεν έπαψαν να οργανώνονται για νέα σύγκρουση. Βοήθησαν οι ΗΠΑ την Ινδία, ώστε να την εξοπλίσουν έναντι της Κίνας; Βοήθησαν, στη συνέχεια, το Πακιστάν, ώστε να ελέγχουν την Ινδία; Βεβαιότατα βοήθησαν το Ισραήλ. Και η Κίνα πιθανόν να βοήθησε την Βόρεια Κορέα. Το ότι κατέστη και το Ισραήλ πυρηνική δύναμη αποκάλυψε ο εκ των ερευνητών του προγράμματος Μαρδοχάι Βανούνου, με συνέπεια να φυλακισθεί επί έτη και να ζει ακόμη υπό επιτήρηση! Γιατί όμως οι κρατούντες στην πανίσχυρη αυτή χώρα ήθελαν να διαφυλάξουν μυστικό το επίτευγμά τους; Πιθανόν για να μη κακοκαρδίσουν τους Άραβες, τους υποταγμένους στον χωροφύλακα του Ισραήλ, τις ΗΠΑ! Περιφερειακή δύναμη επιχείρησε να καταστήσει το Ιράκ ο Σαντάμ Χουσεΐν, δέχθηκε όμως αεροπορικό βομβαρδισμό (1981) από το Ισραήλ και το κέντρο πυρηνικών δοκιμών καταστράφηκε. Τελικά με το ψέμα περί κατοχής χημικών όπλων από το Ιράκ, έγινε η εισβολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα και η καταστροφή της.
Πυρηνικές έρευνες πραγματοποιεί και το Ιράν, ο «κακός δαίμων» για τους δυτικούς, καθ’ υπαγόρευση του Ισραήλ. Ασφαλώς έχει υποστήριξη από πλευράς Ρωσίας και Κίνας. Το Ιράν, η Περσία των αρχαίων χρόνων, κατά την περίοδο 1951-1953 ευτύχησε να έχει χαρισματικό ηγέτη τον Μοχάμεντ Μοσαντέκ, ο οποίος κρατικοποίησε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, που ανήκαν σε δυτικές εταιρείες. Παράλληλα επιδίωξε να περιορίσει την εξουσία του σάχη, που ζούσε πλουσιοπάροχα μη προσφέροντας υπηρεσία στον περσικό λαό. Η Δύση αντέδρασε και οι ΗΠΑ προκάλεσαν την ανατροπή του Μοσαντέκ με πραξικόπημα. Ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο! Αυτά τα αγνοούμε, γνωρίζουμε όμως με λεπτομέρεια τη σχέση του σάχη Ρεζά Παχλεβί με τη Σοράγια. Το 1979 ο σάχης ανετράπη με την ισλαμική επανάσταση. Έκτοτε το Ιράν προβλήθηκε από τη Δύση ως ο εχθρός της παγκόσμιας ειρήνης, την οποία, υποτίθεται, ότι διαφυλάσσουν οι «δημοκρατικές» χώρες αυτής! Χλευάστηκε η χώρα, επειδή διαθέτει αστυνομία παρακολούθησης των πολιτών επί θεμάτων ηθικής. Αποσιωπάται όμως ότι και η Σαουδική Αραβία, χαϊδεμένο παιδί της Δύσης, διαθέτει επίσης. Προβλήθηκαν σκηνές από δημόσια τιμωρία καταδικασθέντων. Στη Σαουδική Αραβία δεν είδαν ποτέ κάτι! Πάντως η «αξιοπρεπής» χώρα μας αρνήθηκε να συνάψει συμφωνία με το Ιράν για εφοδιασμό με πετρέλαιο με πολύ ευνοϊκούς όρους, αφού η Δύση αποφάσισε αποκλεισμό του «κακού»! Εμείς είμαστε πάντοτε με τους «καλούς»!
Μετά την κατάρριψη των διδύμων πύργων της Νέας Υόρκης, συμβάν, για το οποίο υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα να απαντηθούν, οι ΗΠΑ κήρυξαν εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας φωτογραφίζοντας τους μουσουλμάνους ως εν δυνάμει τρομοκράτες στο σύνολό τους. Δεν έκανε ουδείς από τους δυτικούς δημοσιογράφους την επισήμανση της διαφοράς μεταξύ σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων. Οι σουνίτες Ταλιμπάν, οργανώθηκαν από τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, για να απωθήσουν τους άφρονες Σοβιετικούς, που δεν υπολόγισαν όχι βέβαια τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους, αλλά ένα λαό βαθειά θρησκευόμενο και αποφασισμένο να πεθάνει για την πίστη του. Οι Ταλιμπάν, τελικά, στράφηκαν εναντίον των «προστατών» τους και τους εκδίωξαν από τη χώρα, όπως είχαν κάνει οι πρόγονοί τους τους Άγγλους αποικιοκράτες. Ο στρατός των δολοφόνων του ISIS οργανώθηκε από τις ΗΠΑ με τη στήριξη δυτικών χωρών, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και των Εμιράτων. «Ιερή συμμαχία» Δύσης και σουνιτών μουσουλμάνων, με την παρασκηνιακή «ευλογία» του πανίσχυρου Ισραήλ, δηλαδή των σιωνιστών τραπεζιτών, κατά του «αιμοσταγούς δικτάτορα» Άσαντ, που δεν επέλεξε την «ορθή πλευρά της ιστορίας» συμμαχώντας με τη Ρωσία! Όταν ο «απελευθερωτικός» του συριακού λαού στρατός εκτέλεσε δημοσίως τον πρώτο «καθαρόαιμο», ως δυτικό, δημοσιογράφο, ανακάλυψαν οι πάντες ότι επρόκειτο για στρατό δολοφόνων, που η δράση του άφησε πίσω του επάνω από 500.000 νεκρούς και ερείπια. Βέβαια η Δύση επωφελήθηκε από την αρπαγή του πετρελαίου της Συρίας και του Ιράκ. Επωφελήθηκαν και «φιλότεχνοι» να εμπλουτίσουν τις ιδιωτικές τους συλλογές με κλαπείσες αρχαιότητες! Σιίτες τρομοκράτες δεν έπληξαν, μέχρι τώρα, δυτικούς στόχους. Μήπως δεν υπάρχουν;
Για την οργάνωση της Χαμάς κατηγορήθηκε το Ιράν. Άφησε όμως έκθετο το Ισραήλ στους πολίτες του κόσμου, που επιμένουν να σκέπτονται, η δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ, αρμοδίου επί των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ ότι τη Χαμάς εξόπλισε το Ισραήλ! Διαδραματίζοντας η οργάνωση αυτή, λόγω του φανατισμού της, ρόλο «χρησίμου ηλιθίου», συνετέλεσε στο να πραγματοποιεί το Ισραήλ σχέδιο, που είχε θέσει σε εφαρμογή από τη ίδρυσή του. Αυτό είναι η εκδίωξη όλων των Παλαιστινίων από το έδαφός του.
Στις αρχές Απριλίου Το Ισραήλ βομβάρδισε το κτίριο της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία. Αν και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία περί του ενόχου, ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον δράστη. Υπηρέτης να καταδικάσει το αφεντικό; Ο Μπλίνκεν πηγαινοέρχεται στο Ισραήλ για να δώσει ή να λάβει εντολές; Ακολούθησαν απειλές κατά του Ισραήλ με μεγαλοστομίες από πλευράς των ηγητόρων του Ιράν. Άραγε για εσωτερική κατανάλωση; Η επίθεση τιμωρίας του Ισραήλ από πλευράς του Ιράν υπήρξε αναποτελεσματική. Αποτέλεσε όμως πρώτης τάξεως αφορμή να επιχειρήσουν οι Ισραηλινοί την τελική φάση του σχεδίου εκδίωξης των Παλαιστινίων από τις πατρογονικές τους εστίες. Η ανησυχία για γενίκευση των συγκρούσεων, με έλκυση σε πόλεμο και πολλών άλλων χωρών, εντείνεται.
Θα λήξει η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή με πρόσφυγες τους επιζώντες Παλαιστινίους ή όσους από αυτούς ανταπεξέλθουν στην λειψυδρία και στις άλλες στερήσεις που αφήνουν ασυγκίνητους τους ισχυρούς; Ή το Ισραήλ θα απαιτήσει από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να συμπράξουν για να δοθεί παραδειγματική τιμωρία στο «προκλητικό» Ιράν; Θα μείνει στην περίπτωση αυτή το Ιράν αβοήθητο από τη Ρωσία και την Κίνα; Θα λήξει η αιματοχυσία στην Ουκρανία με την σχεδόν ολοσχερή καταστροφή μεγάλου τμήματος της χώρας χωρίς εισβολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σ’ αυτήν;
Αν κάνουμε ιστορική αναδρομή στους δύο μεγάλους πολέμους του 20ου αιώνα, θα διαπιστώσουμε ότι τις χώρες εξώθησαν οι εκ του παρασκηνίου δρώντες πανίσχυροι τραπεζίτες μέσω των δανείων για εξοπλισμούς. Αυτοί δάνεισαν και μετά την καταστροφή ηττημένους και «νικητές». Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αφού παράγονται όπλα, πρέπει να πωλούνται. Οι κατά τόπους μικροί πόλεμοι δεν αρκούν να κορέσουν την απληστία των ισχυρών για κέρδη. Ένας γενικευμένος πόλεμος αποφέρει κατά πολύ περισσότερα. Και στις ημέρες μας εμφανίζονται κάποιοι που αρνούνται να συμπαραταχθούν στην «ορθή πλευρά της ιστορίας» δίδοντας πρώτης τάξεως αφορμές. Όχι βέβαια η πλήρως δεδομένη χώρα μας!
«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»
- Προηγούμενο Κάλεσμα σε εθελοντική αιμοδοσία από τον σύλλογο “Η μελωδία της καρδιάς”
- Επόμενο Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Π.Δ.Μ, την Πέμπτη 18 Απριλίου