AUTOΚΙΝΗΣΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
Μικρό μου

Grevenamedia @facebook

ΓΡΙΔΑΣ
ΤΑΞΙ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Τα νέα δεδομένα για κατώτατο μισθό και τριετίες

Μικρή αύξηση τώρα, της τάξης του 2% και option για μεγαλύτερη, εντός του καλοκαιριού περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας, όσον αφορά τους μισθωτούς που αμείβονται με τα κατώτατα όρια. Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2%, από 650 σε 663 ευρώ μικτά.

Το όφελος είναι μεγαλύτερο για τους μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, εφόσον συνυπολογιστούν και οι τριετίες, για τις οποίες ακόμη εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και οι φορολογικές ελαφρύνσεις, (απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης).

Μέχρι και την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ που αφορά την τύχη των τριετιών, η οποία εκκρεμεί εδώ και τουλάχιστον 2,5 χρόνια, ο κατώτατος μισθός ξεκινάει από 650 σήμερα και θα πάει στα 663 ευρώ από την αρχή του νέου έτους. Βέβαια, όσοι έχουν πάνω από 9 έτη προϋπηρεσία θεμελιωμένη έως το 2012 και λαμβάνουν σήμερα 845 ευρώ το μήνα, με τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου, θα λάβουν 861,9 ευρώ.

Αντίστοιχα, μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και δικαιούνται επίδομα γάμου (+10%) σήμερα, εφόσον βρίσκονται κατά τα πρώτα 3 έτη της απασχόλησής τους, λαμβάνουν 715 ευρώ και από το νέο έτος θα λάβουν 729,3, ενώ αν έχουν 6 με 9 έτη προϋπηρεσίας, σήμερα με βάση τα κατώτατα όρια λαμβάνουν 780 ευρώ μικτά και από την αρχή του 2022 θα λάβουν 795,6 ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται κατά 2% και για τους εργατοτεχνίτες και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως. Επίσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ με το σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.

Ενεργή, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, παραμένει δε, και η κυβερνητική δέσμευση για δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου μέσα στο 2022, βάσει και των πρόσφατων δηλώσεων τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και των υπουργών Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και βέβαια του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι τουλάχιστον 3% ώστε αθροιστικά να φτάσουμε στο επίπεδο της αύξησης του ΑΕΠ το 2022 που εκτιμάται περίπου στο 5%. Δεν αποκλείεται βέβαια, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας έως το καλοκαίρι, η αύξηση να κινηθεί υψηλότερα, ενδεχομένως πέριξ του 5%.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή που ακολουθήθηκε και για το 2%, ήτοι εκθέσεις από τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιστημονικά ινστιτούτα, την Τράπεζα της Ελλάδος κλπ, πόρισμα που θα καταρτιστεί από το ΚΕΠΕ και ειδική επιστημονική ομάδα, μετά από διαβούλευση και εξέταση των παραπάνω προτάσεων, και τέλος πρόταση, η οποία θα κατατεθεί στον υπουργό Εργασίας ο οποίος και θα αποφασίσει, περίπου στα μέσα Ιουνίου ή το αργότερο τον Ιούλιο, το νέο κατώτατο μισθό.

Μικρή ανάσα στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, δίνει παράλληλα η απόφαση για διατήρηση και το 2022 της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για εργοδότες και εργαζομένους. Η μείωση επιμερίζεται σε 1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και 1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους, διατηρώντας και την επόμενη χρονιά το σύνολο των εισφορών στο 36,66%, από 39,66%. Τέλος, τον Ιούλιο θα υπάρξει και νέα μικρή μείωση, αυτή τη φορά μισή ποσοστιαία μονάδα, όσον αφορά τις εισφορές της επικούρισης.

Ο κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο σήμερα και πώς διαμορφώνεται από 1-1-2022

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
interactive learning
Πωλείται το παρόν κατάστημα- κ. παλαιολόγου
cars
ζητείται υπάλληλος-agro grevena
AUTOΚΙΝΗΣΗ
Τζιόβας Ανδρέας
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πωλείται μετά από 37-συνταξιοδοτηση
123 τμ
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Καφέ Crystal
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Διάφορα νέα

Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com