Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Grevenamedia @facebook

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Ζιώγας
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Τα Γρεβενά και οι σεισμοί: Οι ευθύνες της Πολιτείας, οι σεισμολόγοι και οι κομπογιαννίτες

Ήταν και είναι λογικό να προβληματιστούν οι πολίτες των Γρεβενών και της Δυτικής Μακεδονίας από τις συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στο τρίγωνο: Κνίδη – Όρος Μπούρινο – λίμνη Πολυφύτου.

Οι δονήσεις ανησύχησαν τους πολίτες τόσο από την ένταση αυτών (Τρίτη 13.45 – 20 χλμ Νότια της Κοζάνης με 4,9 και Τετάρτη 16.28 – 21 χλμ Νοτιοανατολικά της Κοζάνης και πάλι με 4,9) όσο και από την συχνότητα των σεισμών.

Συνολικά σημειώθηκαν 15 σεισμοί από 2,6 έως και 4,9 R και υπερδιπλάσιοι μικρότερης ισχύος μέσα σε 48 περίπου ώρες.

Ο σεισμολόγος κ.Σκορδίλης σε δηλώσεις του ανέφερε πως «ο ένας σεισμός (4,9 R) σημειώθηκε σε διαφορετικό σημείο» από το γνωστό ρήγμα που έφερε τον μεγάλο σεισμό των 6,6 R, το Σάββατο 13 Μαϊου 1995 στις 11.48 το πρωί.

Το σοβαρότερο πρόβλημα όμως εντοπίζεται στο σημείο ( π. Δήμο Βεντζίου και π. Δήμο Αιανής ) όπου  καταγράφεται  ως μια σεισμική περιοχή η οποία παρακολουθείται  με μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα σεισμολογικά Ινστιτούτα.

Οι Κοινότητες των Γρεβενών: Κνίδη, Πυλωροί, Πόρος, Βάρη, Εξαρχος, Παλαιοχώρι και Σαρακίνα και της Κοζάνης: Χρώμιο, Ρύμνιο, Αιανή και Αυλές είναι φανερό πως βρίσκονται πάνω στα ρήγματα της 13ης Μαϊου 1995 και στο χθεσινό (νέο και ίσως μικρότερο) της 3ης Ιουλίου 2013.

Αυτό όμως που συζητήθηκε έντονα στον πρώτο σεισμό του 1995 ήταν η αρθρογραφία ορισμένων σεισμολόγων που τόνιζαν ιδιαίτερα τους λόγους της γέννησης των σεισμών στην περιοχή μας.

Ενας εξ’ αυτών ήταν και η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου. Δεν διαψεύθηκε ποτέ επισήμως. Τώρα όμως προστίθενται και η νέα λίμνη του Ιλαρίωνα!

Δικαίως ανησυχούν οι Γρεβενιώτες και οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και δικαίως στις συζητήσεις τους αναφέρουν συχνά πως «ίσως οι σεισμοί έχουν ως γενεσιουργό αιτία» τις δύο τεχνητές λίμνες της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση βεβαίως αυτά τα ζητήματα θα τα απαντήσουν οι σεισμολόγοι και η Πολιτεία.

Οι πολίτες των Γρεβενών και της Δυτικής Μακεδονίας περιμένουν να ακούσουν τις απόψεις και τις θέσεις των επιστημόνων και των σεισμολόγων, ώστε να γνωρίζουν, όσο το δυνατόν πιο επίσημα, για τα σεισμικά φαινόμενα που ταλαιπωρούν την περιοχή μας, για μία εικοσαετία τώρα.

Οσοι, αυτές τις ημέρες προέβησαν σε δηλώσεις, είτε καθησυχαστικές, είτε ανησυχητικές, (!) πρόσφεραν κακές υπηρεσίες στον τόπο μας και στους πολίτες. Οι κάθε μορφής… κομπογιανίτες, να μην  παριστάνουν τους ειδικούς παίζοντας με την αγωνία χιλιάδων οικογενειών.

 

Γιάννης Κ. Παπαδόπουλος

Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ζητούνται
Ζητούνται άτομα στην Ζάκυνθο
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Πωλείται
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5